Biografija Ronalda Reagana – Biografije poznatih

Biografija Ronalda Reagana - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Ronalda Reagana, poznatog američkog političara. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Tereze Kesovije” ili “Tereza Kesovija” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o manipulatorima.

Kratka biografija Ronalda Reagana

Ronald Reagan je rođen 6. veljače 1911. godine u Tampicu (SAD), a umro je 5. lipnja 2004. u Bel Airu (SAD). Otac mu je bio pekar irskog porijekla i katolik, a majka mu je bila škotskog porijekla i prezbiterijanka po vjeri. Reagan je bio kršten kao katolik, ali je pod utjecajem svoje majke prihvatio prezbiterijanstvo kao vjeru.

Kao mlad, Ronald Reagan je studirao na Eureka Collegeu gdje je diplomirao ekonomiju i sociologiju. Nakon toga je počeo raditi kao sportski komentator na lokalnim stanicama WOC u Davenportu, te WHO u Des Moinesu. Pošto je pokazao veliki talent za govorništvo, privukao je pažnju komentiranjem susreta bejzbol tima Chicago Cubs.

Glumačka karijera

1937. godine Reagana su zapazili holivudski producenti dok je pratio trening Chicago Cubsa u Kaliforniji. Iste godine je sklopio ugovor s tvrtkom Warner Bros, te je temeljem ugovora morao glumiti u najmanje sedam filmova. 1937. godine je glumio u prvom filmu “Love Is In the Air”. U sljedeće dvije godine je glumio u još 19 filmova.

1935. godine Reagan je stekao čin rezervnog poručnika u Vojsci SAD-a. 1941. godine mu je dijagnosticiran astigmatizam, te radi toga nije mogao sudjelovati u borbenim operacijama u 2. sv. ratu. Nakon napada na Pearl Harbor vojska ga je aktivirala za pravljenje obrazovnih filmova. Reagan je cijeli rat bio u Hollywoodu, a glumio je i u propagandnom mjuziklu “In the Army”.

NE PROPUSTI  Biografija Brucea Willisa - Biografije poznatih

Nakon kraja 2. sv. rata, Ronald Reagan je počeo sve manje snimati filmove, a sve više se baviti politikom u kojoj je bio sve više desno orijentiran. Godine 1947. je izabran za predsjednika glumačkog sindikata SAG, a predsjednik je bio do 1952. godine. 1950-ih godina Reagan je bio orijentiran na TV karijeru, te je postao voditelj popularne dokumentarne emisije Death Valley Days, posvećene povijesti Divljeg zapada.

Biografija Ronalda Reagana – Rana karijera u politici

Nakon nekog vremena, Reagan napušta demokrate i priključuje se republikancima, gdje je stekao niz važnih poznanstava, pogotovo s Nixonom. 1966. godine je izborio kandidaturu za guvernera Kalifornije 1966. godine, te je u studenom iste godine pobijedio na izborima, te postao 33. po redu guverner Kalifornije.

1968. godine Reagan se pokušao izboriti za republikansku nominaciju za predsjednika, ali je njegova kampanja brzo prestala zahvaljujući Richardu Nixonu, koji je osvojio nominaciju, a i same izbore. 1970. godine Ronald Reagan je ponovno izabran za guvernera Kalifornije.

Radi odredbi kalifornijskog ustava, Ronald Reagan se nije mogao kandidirati za treći mandat za guvernera. Početkom 1975. godine je odlučio kapital vođe konzervativne frakcije u Republikanskoj stranci i guvernera velike države iskoristiti kako bi se ponovno natjecao za izbor predsjednika SAD.

Kampanje za predsjednika SAD-a

Na održanoj konvenciji, Reagan je glatko dobio kandidaturu za predsjednika, te se brzo nametnuo kao favorit u predsjedničkoj utrci protiv Kartera. Reagan je birače osvojio optimizmom koji je obećavao povratak prosperiteta ukoliko se osvoji veliki zaokret u ekonomskoj politici, smanje porezi i eliminira država blagostanja. Uz to se zalagao i za povećanje vojnog budžeta kako bi se SAD mogle suprotstaviti SSSR-u oružanom silom.

NE PROPUSTI  Biografija Franje Tuđmana - Biografije poznatih

Reagan je osvojio 50,7 % glasova, te uvjerljivu većinu u izbornom kolegiju. Uz samog Ronalda Reagana je tada veći broj republikanskih kandidata na izborima za Kongres porazio demokrate. Tako su republikanci po prvi put nakon dugo vremena dobili većinu u Senatu. Taj radikalni zaokret udesno se naziva Reaganova revolucija.

Biografija Ronalda Reagana – Predsjednik SAD-a

Kada je postao predsjednik SAD-a 20. siječnja 1981. godine, Ronald Reagan je imao 69 godina te je bio najstariji predsjednik u američkoj povijesti. 30. ožujka 1981. godine John Hinckley Jr je uspio na Reagana i njegovu pratnju ispaliti nekoliko hitaca iz revolvera. Tom prilikom su pogođeni Reagan, njegov sekretar za tisak James Brady i još dvije osobe. Reagana su u posljednjem trenutku odveli u bolnicu gdje mu je krajnjim naporom spašen život. Nekoliko mjeseci kasnije Reagan se oporavio, ali su ozljede bile teške. Vjeruje se da je to ranjavanje ostavilo određene posljedice na njegove mentalne sposobnosti.

U studenom 1984. godine izabran s jednim od najuvjerljivijih rezultata u povijesti predsjedničkih izbora, te postaje po drugi puta predsjednik. U drugom mandatu, Reagan je svoju vanjsku politiku preorijentirao na postupnu deeskalaciju hladnog rata. Pri tome je bitnu ulogu igrao dolazak Mihaila Gorbačova na čelo SSSR-a u ožujku 1985. godine. Reagan je počeo miroljubivu politiku, pa je s Gorbačovom postupno ustanovio partnerstvo nakon prvog samita u Ženevi krajem 1985. godine.

KOMENTIRAJTE RONALDA REAGANA

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.