Biografija Vlade Gotovca – Biografije poznatih

Biografija Vlade Gotovca - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Vlade Gotovca, poznatog hrvatskog pjesnika, filozofa i političara. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Baracka Obame” ili “Barack Obama” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o pripravcima za kožu.

Kratka biografija Vlade Gotovca

Vlado Gotovac je rođen 18. rujna 1930. godine u Imotskom (Hrvatska), a umro je 7. prosinca 2000. godine u Rimu (Italija). Osnovnu školu je pohađao je u Župi Biokovskoj i Lovreću. Nakon osnovne škole upisuje gimnaziju u Imotskom i Zagrebu. 1951. godine maturira na Klasičnoj gimnaziji. Nakon gimnazije studirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je i diplomirao.

Progon u bivšoj Jugoslaviji

Od 1955. do uhićenja 1972. godine Vlado Gotovac je bio novinar i urednik Redakcije kulture i drame na Radioteleviziji Zagreb. Za vrijeme Hrvatskog proljeća bio je glavni urednik Hrvatskog tjednika. Kao jedan od sudionika Hrvatskog proljeća bio je osuđen je na četiri godine zatvora kao politički zatvorenik. Radi toga je tri godine izgubio građanskih prava, prava zaposlenja u državnoj službi, prava na objavljivanje i zabranu javnog nastupa. 1977. godine daje intervju Švedskoj televiziji što se nije svidjelo režimu u bivšoj Jugoslaviji, te je u montiranom političkom sudskom postupku oduđen na dvije godine zatvora i četiri godine gubitka građanskih prava.

Biografija Vlade Gotovca – Djelovanje u neovisnoj RH

1990. godine Gotovac se zapošljava na Hrvatskoj radioteleviziji kao savjetnik direktora. Nakon toga je postao predsjednik Matice hrvatske. 1992. godine Vlado Gotovac je kao kandidat HSLS-a izabran u Hrvatski sabor. U saboru je redovno kritizirao režim Franje Tuđmana. 1996. godine daje ostavku na mjesto predsjednika Matice i biva izabran za čelnika HSLS-a. Ugled njegove stranke HDLS je bio ozbiljno narušene radi loših pregovora koje je vodio s vladajućom strankom HDZ.

NE PROPUSTI  Biografija Željka Bebeka - Biografije poznatih

1997. godine se kandidirao za predsjednika Republike Hrvatske. Tokom izbornog skupa u Puli fizički ga je napao i udarcem u glavu ozlijedio Tomislav Brzović, pripadnik gardijske jedinice koja je štitila Franju Tuđmana. Taj napad na Gotovca su osudile i međunarodne organizacije. Općinski sud u Puli je Brzoviću izrekao uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine i šest mjeseci. Taj incident nije imao učinka na izbore, te je Gotovac završio na trećem mjestu iza Franje Tuđmana i kandidata SDP-a Zdravka Tomca.

Nakon izbora je Gotovac i Budiša su se borili za vlast u HSLS-u. Budiša se zalagao da se HSLS koalicijski veže uz HDZ, a Gotovac se tome protivio. Nakon što je poražen na stranačkoj konvenciji, izašao je iz HSLS-a i formiralo je Liberalnu stranku.

KOMENTIRAJTE VLADU GOTOVCA

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.