Biografija Vladimira Putina – Biografije poznatih

Biografija Vladimira Putina - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Vladimira Putina, poznatog političara i trenutnog predsjednika Rusije. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Krunoslava Kiće Slabinca” ili “Krunoslav Kićo Slabinac” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o uravnoteženoj prehrani.

Kratka biografija Vladimira Putina

Vladimir Putin je rođen 7. listopada 1952. godine u Sankt Peterburgu (Rusija). 1975. godine je završio pravni fakultet na sveučilištu u Sankt Peterburgu (bivši Lenjingrad), a nakon toga je počeo službu u KGB-u. Od 1985. do 1990. bio je u službi u bivšoj DR Njemačkoj. Nakon što se Njemačka ujedinila, Vladimir Putin se vratio u SSSR, u Lenjingrad (Sankt Peterburg). U lipnju 1990. godine se zaposlio na tadašnjem Lenjingradskom sveučilištu na katedri za inozemne poslove. U lipnju 1991. se zaposlio u Uredu gradonačelnika Sankt-Peterburga, gdje je bio šef Međunarodnog odbora. U kolovozu 1996. godine odlazi u Moskvu i postao je član administracije predsjednika Borisa Jeljcina. Od lipnja 1998. do kolovoza 1999. godine je bio šef službe FSB (nasljednica KGB-a). Jedno vrijeme je bio i tajnik u službi sigurnosti od svibnja do kolovoza 1999. godine.

Politička karijera

U kolovozu 1999. godine Vladimir Putin postaje premijer, a na to mjesto ga je postavio Boris Jeljcin. Putin je ubrzo postao nepopustljivi čuvar reda i zakona te borac za ruske interese u ratu u Čečeniji, te postaje najpopularniji političar u Rusiji. Iako nije bio član ni jedne stranke, Putin je podržao stranku Jedinstvo koja je na izborima za Dumu u prosincu 1999. godine osvojila najveći broj glasova. Dana 31. prosinca 1999. godine Boris Jeljcin je podnio ostavku i imenovao je Putina za privremenog predsjednika. Na predsjedničkim izborima 26. svibnja 2000. godine, Vladimir Putin je pobijedio u prvom krugu.

Biografija Vladimira Putina – Kritike sa zapada

Zapadnih mediji su kritizirali Putina da je autokrat i diktator. Također je kritiziran jer je privatiziranu imovinu vratio u vlasništvo države. Te kritike su dosegle vrhunac kada je došlo do uništenja Yukosa koji je bio u vlasništvu oligarha Hodorkovskog. Nakon trovanja i smrti Aleksandra Litvinjenka, pukovnika ruskih tajnih službi koji je prebjegao na Otok, pogoršali su se odnosi Rusije i Velike Britanije. Putin je bio izložen žestokim zapadnim kritikama, kada je odbio zahtjev da se navodni ubojica Andrej Lugovoj preda Velikoj Britaniji. 2007. godine, Vladimir Putin je kritiziran i radi odluke o opozivu potpisa na ratifikaciji ugovora o konvencionalnim vojnim snagama u Europi.

Drugi Putinov premijerski mandat

7. svibnja 2008. godine predsjednik Rusije postaje Dmitrij Medvjedev, a Putin po drugi put postaje ruski premijer. Drugi premijerski mandat mu je trajao do 7. svibnja 2012. godine, te od tada opet obnaša dužnost predsjednika Ruske Federacije.

KOMENTIRAJTE VLADIMIRA PUTINA

Možda će vas zanimati i ovo: