Čišćenje ormara i savjeti da vam odjeća uvijek miriše

Čišćenje ormara i savjeti da vam odjeća uvijek miriše
Korisni savjeti u kućanstvu

Ako redovito ne obavljate čišćenje ormara, vjerovatno ste primijetili da ponekad, kada otvorite garderobni ormar, iz njega počne da se širi neprijatan miris ustajalosti. To se dešava iz više razloga: zato što ormare ne provjetravamo često, u njih vraćate komade odjeće koje niste oprali ili dovoljno osušili..

Redovito čišćenje ormara

Da bismo se oslobodili ovih mirisa, potrebno je da sve stvari izvadimo, operemo, a unutrašnjost ormara dobro operemo odgovarajućim sredstvima. Na kraju je važno i da garderober namirišemo, a evo kako:

Eterična ulja

Lavandino ulje smiruje, opušta, dugotrajno je, tjera moljce, a ima prijatnu aromu. I citrusna ulja, limunovo ili narančino, osvježiti će ormare i oraspoložiti vas svaki put kada ih otvorite. Ulje koje ste odabrali nakapajte na kuglice vate i rasporedite ih po policama, ali vodite računa o tome da ne dodiruju odjeću.

Potpuri

U platnene vrećice ubacite osušene latice ruža i ostalog mirisnog cvijeća, osušene plodove citrusnog voća i mirisnih sjemenki. Možete da osušite i iskorištene vrećice omiljenog čaja (kamilice, lipe, jasmina…) i rasporedite ih u džepove odjeće.

Parfem

Ne bacajte prazne bočice omiljenih parfema. Držite ih u uglovima ormara, jer će se iz njih još dugo širiti miris. I mirisne štapiće možete da zamotate u čisto platno i da stavite između odjeće.

Sapuni

Nove sapune otvorite sa jedne strane i stavite na police, a možete da iskoristite i ostatke korištenih sapuna. Izmrvite ih i ubacite u vrećicu od prirodnog materijala, zavežite je i okačite na ofinger ili stavite u džepove odjeće.

IZVOR: najkuhinjananetu.blogspot.com

NE PROPUSTI  Duhovne čestitke za imendan koje zadivljuju

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.