Ezekiel 17: Biblija i Stari zavjet

Vjera i religija: Sveto pismo i Stari zavjet – Ez 17

Ispod možete pročitati poglavlje iz Biblije i Starog zavjeta Ezekiel 17. Ezekiel je jedna od knjiga Svetog pisma, dio Staroga zavjeta. Istoimeni pisac je jedan od četiri velikih biblijskih proroka. Napisao je proročanstva o razorenju Jeruzalema, o okolnim narodima i o obnovi Izraela. Biblijska kratica knjige je Ez. Ako u tekstu ispod postoje bilo kakve greške, slobodno nam to navedite u komentarima i nastojati ćemo to ispraviti u što kraćem roku.

Biblija: Stari zavjet i Novi zavjet – POČETNA

Ezekiel 17

Ez 17: 1 – 5

1 – Dođe mi riječ Jahvina:
2 – “Sine čovječji, smisli zagonetku i iznesi prispodobu domu Izraelovu! Reci:
3 – ‘Ovako govori Jahve Gospod: Velik orao, velikih krila, duga perja, gusta, šarena paperja, doletje na Libanon i zgrabi cedrov vrh;
4 – odlomi mu najvišu grančicu, odnese je u zemlju trgovaca i spusti je u grad prodavača.
5 – Onda uze izdanak iz zemlje, u plodnu ga njivu posadi, kraj obilnih voda stavi, kao vrbu usadi.

Ez 17: 6 – 10

6 – Izdanak proklija, bujan izbi čokot, onizak izraste, mladice mu k orlu segnuše, a pod njim mu žilje bješe; u bujan se razvi čokot, potjera izdanke, mladice razgrana.
7 – Bijaše i drugi orao, velik i velikih krila, gusta perja. I gle, čokot k njemu žilje pruži, k njemu upravi grančice svoje da ga natapa bolje od tla u koje bi zasađen.
8 – Na plodnoj njivi, kraj obilnih voda, bješe zasađen: mogao je tjerat’ mladice, uroditi rodom, k’o veličanstveni trs izrasti.’
9 – Reci: ‘Ovako govori Jahve Gospod: Hoće l’ uspijevati? Neće l’ mu orao sve žilje izguliti? Neće l’ mu sve plodove potrgati? Neće l’ mu sve mladice, čim izbiju, sasušiti? Da, i bez snažne mišice, i bez mnoštva naroda, iščupat će ga iz korijena!
10 – Gle, zasađen je! Hoće l’ uspijevati? Čim ga takne istočnjak, neće l’ sav usahnuti? Da, na lijehama iz kojih niče uvenut će.'”

NE PROPUSTI  Jeremija 16: Biblija i Stari zavjet

Ezekiel 17: 11 – 15

11 – Dođe mi riječ Jahvina:
12 – “Reci domu odmetničkome: ‘Zar ne znate što ovo znači?’ Reci im: ‘Eto, dođe kralj babilonski u Jeruzalem, zarobi mu kralja i sve knezove, odvede ih k sebi u Babilon.
13 – Odvede i izdanak iz kraljevskoga koljena, sklopi s njima savez i zakletvom se obveza, pošto odvede sve mogućnike iz zemlje,
14 – da će kraljevstvo ostati neznatno i da se neće dizati, nego će čuvati i držati savez s njime.
15 – Ali se on od njega odmetnu; poslanike uputi u Egipat, tražeći od njega konje i jaku vojsku. Hoće li uspjeti? Može li umaći onaj tko tako radi? Raskinu savez, pa da umakne?

Ez 17: 16 – 20

16 – Života mi moga, riječ je Jahve Gospoda: jer prezre zakletvu kralja koji ga na prijestolje posadi i razvrže savez s njime, u njegovoj će zemlji umrijeti, usred Babilona!
17 – Svojom silnom vojskom i mnoštvom naroda faraon mu neće pomoći u boju kad onaj digne nasipe i sagradi kule opsadne da mu zatre mnogo ljudstvo.
18 – Prezreo je zakletvu, razvrgao savez. Da, iako ruku bijaše dao, sve to učini! Ne, neće umaći!’
19 – Stoga ovako govori Jahve Gospod: ‘Života mi moga, zakletvu što je prezre i savez što ga razvrže oborit ću na glavu njegovu!
20 – Mrežu ću nad njim razapeti i uhvatit će se u moju zamku, pa ću ga odvesti u Babilon i ondje mu suditi zbog nevjere kojom mi se iznevjeri.

Ezekiel 17: 21 – 24

21 – Cvijet vojske njegove od mača će pasti, a ostatak se raspršiti u sve vjetrove. I spoznat ćete da ja, Jahve, tako rekoh.’
22 – Ovako govori Jahve Gospod: ‘S vrha cedra velikoga, s vrška mladih grana njegovih, odlomit ću grančicu i posadit’ je na gori visokoj, najvišoj.
23 – Na najvišoj gori izraelskoj nju ću zasaditi: razgranat će se ona, plodom uroditi.
24 – I sve će poljsko drveće znati da ja sam Jahve koji visoko drvo ponizujem, a nisko uzvisujem; zeleno drvo sušim, a drvu suhu dajem da rodi. Ja, Jahve, rekoh i učinit ću!'”

NE PROPUSTI  Druga knjiga Ljetopisa 3: Biblija i Stari zavjet

Koji su vama najljepši dijelovi iz poglavlja Ezekiel 17? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: