Ezekiel 39: Biblija i Stari zavjet

Vjera i religija: Sveto pismo i Stari zavjet – Ez 39

Ispod možete pročitati poglavlje iz Biblije i Starog zavjeta Ezekiel 39. Ezekiel je jedna od knjiga Svetog pisma, dio Staroga zavjeta. Istoimeni pisac je jedan od četiri velikih biblijskih proroka. Napisao je proročanstva o razorenju Jeruzalema, o okolnim narodima i o obnovi Izraela. Biblijska kratica knjige je Ez. Ako u tekstu ispod postoje bilo kakve greške, slobodno nam to navedite u komentarima i nastojati ćemo to ispraviti u što kraćem roku.

Biblija: Stari zavjet i Novi zavjet – POČETNA

Ezekiel 39

Ez 39: 1 – 5

1 – Sine čovječji, prorokuj protiv Goga i reci: ‘Ovako govori Jahve Gospod: Evo me na te, Gože, veliki kneže Mešeka i Tubala!
2 – Namamit ću te i povesti, podići te s krajnjega sjevera i dovesti na gore Izraelove.
3 – Izbit ću ti luk iz lijeve ruke i prosuti strijele iz tvoje desnice.
4 – Na gorama ćeš Izraelovim pasti, ti i sve tvoje čete i narodi koji budu s tobom: pticama grabljivicama, svemu krilatom, i zvijerima dadoh te za hranu.
5 – Na otvorenom ćeš polju pasti, jer ja tako rekoh – riječ je Jahve Gospoda.

Ez 39: 6 – 10

6 – Poslat ću oganj na Magog i na sve koji spokojno žive na otocima – i znat će da sam ja Jahve.
7 – A svoje sveto ime objavit ću posred naroda svoga izraelskoga i neću dati da se više oskvrnjuje moje sveto ime! I znat će svi narodi da sam ja, Jahve, Svetac Izraelov.
8 – Evo dolazi i biva – riječ je Jahve Gospoda! To je dan o kojem sam govorio!
9 – Izići će stanovnici izraelskih gradova, naložiti vatru i spaliti oružje, štitove, štitiće, lukove i strelice, koplja i sulice – ložit će njima vatru sedam godina.
10 – Neće nositi drva iz polja ni sjeći u šumama, nego će vatru oružjem ložiti. I oplijenit će one koji su njih plijenili, opljačkati one koji su njih pljačkali – riječ je Jahve Gospoda.

NE PROPUSTI  Sveti Toma Akvinski: Osvrt na dubinu i raskoš jednog uma

Ez 39: 11 – 15

11 – U onaj ću dan dati Gogu za grob glasovito mjesto u Izraelu: dolinu Abarim, istočno od Mora, koja zatvara put prolaznicima; ondje će pokopati Goga i sve njegovo mnoštvo. I dolina će se prozvati Hamon-Gog.
12 – I ukopavat će ih dom Izraelov, sedam mjeseci, da očisti svu zemlju;
13 – pokapat će ih sav narod zemlje. I bit će im slavan dan u koji se proslavim, riječ je Jahve Gospoda.
14 – Izabrat će ljude da neprestano prolaze zemljom pa da s prolaznicima pokapaju one koji preostaše po zemlji, da je tako očiste.
15 – I kad koji, prolazeći zemljom, vidi ljudske kosti, podignut će kraj njih nadgrobnik dok ih grobari ne ukopaju u dolini Hamon-Gog.

Ezekiel 39: 16 – 20

16 – Hamona je ime i gradu. I tako će očistiti zemlju.
17 – Sine čovječji, ovako govori Jahve Gospod: Reci pticama, svemu krilatom i svemu zvijerju: skupite se i dođite! Saberite se odasvud na žrtvu moju koju koljem za vas, na veliku gozbu po izraelskim gorama, da se najedete mesa i napijete krvi.
18 – Najedite se mesa od junaka i napijte se krvi zemaljskih knezova, ovnova, janjaca, jaraca, junaca, ugojene stoke bašanske!
19 – Najedite se do sita pretiline i napijte se krvi mojih klanica koje sam vam naklao.
20 – Nasitite se za mojim stolom konja i konjanika, junaka i ratnika!’ – riječ je Jahve Gospoda.

Ez 39: 21 – 25

21 – ‘Tako ću se proslaviti među narodima, i svi će narodi vidjeti sud koji ću izvršiti i ruku što ću je na njih podići.
22 – Znat će dom Izraelov da sam ja, Jahve, Bog njihov – od toga dana zauvijek.
23 – I znat će narodi da dom Izraelov bijaše odveden u ropstvo zbog svojih nedjela: iznevjerio mi se, pa sakrih lice svoje od njih i predadoh ih njihovim neprijateljima u ruke da od mača poginu.
24 – Postupih s njima po nečistoći njihovoj i nedjelima te sakrih lice svoje od njih.’
25 – Stoga ovako govori Jahve Gospod: ‘Sad ću vratiti roblje Jakovljevo i pomilovati sav dom Izraelov – ljubomoran na ime svoje sveto,

NE PROPUSTI  Kuran poglavlje 42: Aš-Šura - Dogovaranje (Mekka - 53 ajeta)

Ezekiel 39: 26 – 29

26 – oprostit ću im svu sramotu i nevjeru kojom mi se iznevjeriše dok još spokojno življahu u zemlji i nikoga ne bijaše da ih straši.
27 – A kad ih dovedem iz naroda i skupim iz zemalja dušmanskih i na njima, naočigled mnogih naroda, svetost svoju pokažem,
28 – znat će da sam ja Jahve, Bog njihov, koji ih u izgnanstvo među narode odvedoh i koji ih opet skupljam u njihovu zemlju, ne ostavivši ondje nijednoga od njih.
29 – I nikada više neću kriti lica od njih, jer ću duh svoj izliti na dom Izraelov’ – riječ je Jahve Gospoda.”

Koji su vama najljepši dijelovi iz poglavlja Ezekiel 39? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: