Glavobolje i vrtoglavice pate više od 400 tisuća Hrvata

Glavobolje i vrtoglavice pate više od 400 tisuća Hrvata
Glavobolje i vrtoglavice su ozbiljan zdravstveni problem današnjice

Ponekad nije teško pogoditi zašto su se pojavile glavobolje i vrtoglavice. Primjerice, razlog mogu biti pijanstvo ili neispavanost. Ali, ponekad je teško dokučiti zašto boli i zašto baš na određenom mjestu. Ovisno gdje i kako se pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdrastvenom problemu.

Munjevite glavobolje i vrtoglavice

Munjevita glavobolja se pojavljuje “iz vedra neba”, a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi. To može biti pokazatelj niza zdrastvenih problema, uključujući i krvarenje zbog puknuća žile u mozgu što je opasno po život. Pojavljuje li se glavobolja rano ujutro to svakako treba provjeriti kod liječnika jer može pokazivati kako se radi o tumoru na mozgu, apneji, vrlo visokom krvnom tlaku…

Također, po savjet liječnika treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promjene vida, probave ili raspoloženja te pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu. Akupuntura je odlična metoda za rješavanje tenzijskih glavobolja. Palčevima pritisnite mjesto iza sljepoočnice, oko jedan centimetar iza linije rasta kose.

Lagano kružite dvadesetak puta uz duboko disanje. Pritiskom na ove točke preventivno se djeluje i zaustavlja većina glavobolja. Glavobolje ćete se riješiti i pritiskom akupresurnih točaka za mozak, epifizu i hipofizu, koje se nalaze na vrhovima nožnih i ručnih palčeva, jedna ispod druge. Stišćite noktom, ne jagodicom palca. Tretiranjem ovih točaka poboljšat će se i koncentracija i pamćenje.

Simptomi migrene

Migrenu pak najavljuju simptomi poput svjetlucanja pred očima, oslabljenog vida, umora, bolova u mišićima, nervoze i zijevanja. Kad se bol pojavi, ona može trajati satima, a u najgorim slučajevima i po nekoliko dana. Nerijetko će biti popraćena mučninom, povraćanjem, osjetljivosti na zvuk i svjetlo. Najčešće zahvaća jednu stranu glave, a ponekad i cijelu glavu.

Čak 400 000 Hrvata boluje od migrene. Riječ je o jednoj od najčešćih vrsta glavobolja s kojm u svijetu živi gotovo milijarda ljudi, od čega tri četvrtine čine žene. Najčešće pogađa ljude u dobi od 20 do 40 godina, no među žrtvama je i od tri do četiri posto djece. – Zbog toga što se čak tri puta češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca, migrena se povezuje i s hormonima.

Najčešće se javlja uoči mjesečnice ili u sredini ciklusa te u ovulaciji, a u menopauzi napadaji migrene obično se prorjeđuju – ističe neurologinja dr. Vida Demarin, autorica knjige “Pobijedimo migrenu i druge glavobolje”.

Glavobolje i vrtoglavice – pomaže i akupresura

Umjesto tablete protiv bolova, pronađite na svom tijelu akupresurne točke i riješite se glavobolje pravilnim pritiskom na njih koji bi trebao osloboditi energiju koja struju meridijanima. Donosimo vam nekoliko ključnih točaka, a vi odaberite koje vam najviše pomažu. Prije početka ugodno se smjestite, lezite ili sjednite, a točke masirajte nježno i kružnim pokretima.

Točka između obrva (yin tang)

Zatvorite oči i pritisnite palcem područje između obrva jednu minutu, zatim otpustite. Ako je potrebno, ponovite. Pritisak na ovu točku može pomoći i kod liječenja nesanice, umora, napetosti oka i peludne groznice.

Glavobolje i vrtoglavice – točke na korijenu nosa (zan zhu)

Stimulacije ove točke korisna je i za osobe koje uz glavobolju pate i od čestih upala sinusa te problema s očima. Vrhom oba kažiprsta pritisnite točke pri korijenu nosa, s unutarnje strane, tik do oka. Uz duboko disanje lagano masirajte točke jednu minutu.

Točke kraj nosnica (ying xiang)

Ove točke nalaze se ispod jagodičnih kostiju, sa svake strane nosnica. Pritisnite točke palčevima i zadržite minutu. Osim glavobolje, ovaj će pritisak ublažiti i zubobolju.

Glavobolje i vrtoglavice – točka na rubu glave (shuai gu)

Ove točke nalaze se uz rub glave gdje počinje rasti kosa, odmah iza uha. Ako te točke, na jednoj i drugoj strani glave, nježno masirate, glavobolje, migrene, ali i bolovi oko očiju bi se trebali smanjiti.

Točka na dlanovima (he gu)

Ova točka nalazi se između palca i kažiprsta. Pritiskom na nju umanjit ćete bol u vratu, ramenima, glavi, ali i zubobolju. Koristeći kažiprst i palac desne ruke, pritisnite točku na lijevoj ruci te držite pritisnutim 5 – 10 sekundi. Lagano masirajte područje pritiska.

Neki tipovi glavobolje i vrtoglavice:

Migrena

Za razliku od glavobolje, migrena se smatra kroničnom bolešću. Nerijetko će biti popraćena mućninom, povraćanjem, osjetljivosti na zvuk i na svjetlo. Najčešće zahvaća jednu stranu glave, a ponekad i cijelu glavu.

Glavobolje i vrtoglavice uzrokovane probavnim smetnjama

Javlja se u području čela, sljepoočnica i oko očiju. Često se povezuje uz probleme sa želucem, crijevima, bubrezima i mjehurom te uz osjetljivost na hranu, aditive i alkohol.

Glavobolje i vrtoglavice uzrokovane stresom

Bol se proteže od vrata pa sve do vrha glave.

Glavobolje i vrtoglavice uzrokovane napetošću

Započinje od vrata i proteže preko cijele glave sve do čela.

Glavobolje i vrtoglavice uzrokovane upalom sinusa

Javlja se oko očiju te u području nosa i čela. Upala sinusnih kanala izaziva duboku i tupu bol.

Glavobolje i vrtoglavice uzrokovane anksioznošću

Konstantna tupa bol se javlja po cijelom čelu te može trajati cijeli dan.

Recepti protiv glavobolje

Stari narodni recept

Deset češnjeva češnjaka očistite i stavite u staklenku, ubacite nekoliko zrna papra i 500 grama meda. Ovaj lijek možete uzimati i neovisno o bolovima – npr. za jačanje imuniteta. U tom slučaju uzmite jednu žličicu ujutro i jednu navečer na prazan želudac.

Kajenski papar

U šalicu tople vode umiješajte pola do jedne čajne žlice kajenskog papra. Limun možete dodati po želji. Popijte napitak kad osjetite tegobe, a možete i kao prevenciju.

Čaj od đumbira

Narežite 2 – 3 cm korijena đumbira i prelijte ga s dvije šalice vode. Pokrijte i pustite da odstoji 30 minuta.

Čaj od kamilice je koristan

Kamilica sadrži sastojke koji pomažu u ublažavanju boli i opuštanju. Vrećicu čaja prelijte kipućom vodom i ostavite 10 minuta. Po potrebi zasladite s medom.

Pate li vas često glavobolje i vrtoglavice? Možete nam reći u komentarima. Hvala

NAPOMENA: Ovaj tekst je isključivo informativnog karaktera. Za postavljanje bilo kakve dijagnoze, medicinski savjet ili liječenje obavezno se obratite svom liječniku.

Možda će vas zanimati i ovo: