Grašak i salata sa šunkom je ukusno jelo

Ispod možete vidjeti recept kako se priprema grašak i salata sa šunkom. Ako vas zanimaju još neki najbolji recepti za slatka ili slana jela, upišete u pretragu npr. “Recept za riblje krokete” ili “Riblji kroketi” i kliknete “Search”.

Grašak i salata sa šunkom

Grašak i salata sa šunkom je ukusno jelo
Recepti za ukusna jela

Sastojci za 4 osobe:

– 150 g kuhane šunke izrezane na nareske
– 25 g maslaca
– 4-8 sitnih glavica luka
– 1 žlica brašna
– 500 g graška iz limenke (ili smrznutog)
– 1 glavu salate glavatice
– 1 stručak aromatičnih trava
– 1 čaša tople vode
– 1/2 žličice šećera
– sol
– eventualno 2 žlice kiselog vrhnja

Priprema

Prilog: 8 krišaka kruha prženih na maslacu. Savijte nareske šunke poput cigara pa ih narežite na rezance: stavite ih da se na umjerenoj vatri pirjaju u posudi s maslacem sve dok ne porumene s obje strane, pospite ih brašnom i miješajte nekoliko minuta pa dodajte ocijeđen grašak. U međuvremenu očistite salatu zajedno sa stručkom aromatičnog bilja, šećerom, soli (pripazite koliko ćete posoliti, jer je šunka već sama po sebi slana) i čašom tople vode.

Poklopite, pustite da uzavri; tada smanjite vatru i pustite da sve polako kuha oko 20 minuta, često miješajući. Pet minuta prije nego što je jelo gotovo, ispitajte gustoću umaka: ako ga je previše, otklopite posudu da tekućina ispari. Kad posudu sklonite s vatre, možete dodati dvije žlice kiselog vrhnja. Izvadite aromatično bilje pa sve uspite na tanjur za posluživanje, priložite pržene kriške kruha. U sezoni svježega graška upotrijebite takav grašak umjesto smrznutog ili onog iz limenke. U svakom slučaju, odaberite sitan i mek grašak, nikad debeo i brašnast. Dobar tek.

Da li ste isprobali ovaj recept kako se priprema grašak i salata sa šunkom? Možete nam reći u komentarima i navesti koliko puta tjedno kuhate. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: