Jeremija 42: Biblija i Stari zavjet

Jeremija 42: Biblija i Stari zavjet
Vjera i religija: Sveto pismo i Stari zavjet – Jr 42

Ispod možete pročitati poglavlje iz Biblije i Starog zavjeta Jeremija 42. Jeremija je jedna od knjiga Svetog pisma i Staroga zavjeta. Pripada u velike proročke knjige. Pisac je prorok Jeremija, koji je doživio propast Izraela i Jeruzalema. Biblijska kratica knjige je Jr. Ako u tekstu ispod postoje bilo kakve greške, slobodno nam to navedite u komentarima i nastojati ćemo to ispraviti u što kraćem roku.

Biblija: Stari zavjet i Novi zavjet – POČETNA

Jeremija 42

Jr 42: 1 – 5

1 – Nato svi vojni zapovjednici, osobito Johanan, sin Kareahov, i Azarja, sin Hošajin, i sav narod, malo i veliko, pristupiše
2 – i rekoše proroku Jeremiji: “Pomno počuj molbu našu! Zagovaraj nas pred Jahvom, Bogom svojim, za sav ovaj ostatak, jer nas, kako i sam vidiš, ostade još samo malo od velikoga broja koliko nas je nekoć bilo.
3 – Neka nam Jahve, Bog tvoj, objavi kuda da krenemo i što valja da činimo.”
4 – Prorok im Jeremija odgovori: “Pristajem. Pomolit ću se, kao što rekoste, Jahvi, Bogu vašemu, i javit ću vam sve što on odgovori, ni riječi vam neću zatajiti.”
5 – Oni pak rekoše Jeremiji: “Neka Jahve bude istinit i vjerodostojan svjedok protiv nas ako ne postupimo sasvim po riječima koje će nam Jahve, Bog tvoj, po tebi objaviti.

Jr 42: 6 – 10

6 – Bio povoljan ili nepovoljan glas Jahve, Boga našega, komu te šaljemo, mi ćemo ga slušati da nam dobro bude što poslušasmo glas Jahve, Boga svojega.”
7 – Poslije deset dana dođe riječ Jahvina Jeremiji.
8 – Tada on pozva Johanana, sina Kareahova, sve vojne zapovjednike koji bijahu s njim i sav narod, malo i veliko,
9 – te im reče: “Ovako govori Jahve, Bog Izraelov, kojemu ste me poslali da izlijem preda nj molbu vašu:
10 – ‘Ako budete mirno živjeli u zemlji ovoj, podići ću vas i neću vas više razoriti; posadit ću vas, a ne iskorijeniti. Jer se kajem za zlo koje sam vam nanio.

NE PROPUSTI  Psalmi 93 i 94: Biblija i Stari zavjet

Jeremija 42: 11 – 15

11 – Ne bojte se kralja babilonskoga od koga strahujete. Ne bojte ga se – riječ je Jahvina – jer ja sam s vama da vas spasim i izbavim iz ruku njegovih.
12 – I ja ću vam pribaviti milost da vam se smiluje i pusti vas da u zemlji svojoj živite.’
13 – Ako pak kažete: ‘Nećemo ostati u ovoj zemlji’, ne pokoravajući se glasu Jahve, Boga svoga,
14 – ako kažete: ‘Ne, u Egipat idemo, rata više da ne vidimo, glasa bojnog roga više da ne čujemo, da ne moramo biti više gladni kruha; da, onamo idemo’,
15 – onda čujte riječ Jahvinu, vi koji ste Ostatak Judeje: Ovako govori Jahve nad Vojskama, Bog Izraelov: ‘Ako ste odlučili krenuti u Egipat da ondje živite,

Jr 42: 16 – 20

16 – mač kojega se plašite u zemlji će vas egipatskoj dostići; glad od koje strahujete, u Egiptu će vam biti za petama: i ondje ćete umrijeti!
17 – I svi oni koji odluče da odu u Egipat i da se ondje nasele, poginut će od mača, gladi i kuge: nitko živ neće umaći nesreći koju ću na njih svaliti.’
18 – Jer ovako govori Jahve nad Vojskama, Bog Izraelov: ‘Kao što se srdžba moja i bijes moj oboriše na Jeruzalemce, tako će se gnjev moj izliti i na vas ako pođete u Egipat: postat ćete prokletstvo, užas, kletva i poruga, a ovoga mjesta nikad više nećete ugledati.’
19 – Vama, koji ste Ostatak Judeje, Jahve poručuje da ne idete u Egipat. Dobro znajte da sam danas bio svjedok protiv vas.
20 – Jer sami sebe obmanjujete. Ta vi ste me poslali k Jahvi, Bogu svome rekavši: ‘Zagovaraj nas pred Jahvom, Bogom našim, i saopći nam sve što ti on objavi, i mi ćemo to učiniti.’

NE PROPUSTI  Psalmi 107 i 108: Biblija i Stari zavjet

Jeremija 42: 21 – 22

21 – A danas sam vam objavio, ali vi ne slušate više glasa Jahve, Boga svojega, koji me k vama posla.
22 – Znajte, dakle, dobro: od mača, gladi i kuge poginut ćete na mjestu kamo hoćete da odete da se ondje naselite.”

Koji su vama najljepši dijelovi iz poglavlja Jeremija 42? Možete nam reći svoje mišljenje u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: