Još jedna šansa za ljubav i sreću – može li se naći srodna duša u trećoj dobi?

Još jedna šansa za ljubav i sreću - može li se naći srodna duša u trećoj dobi?
Ne dajte da vas porazi obeshrabre: to što neki smatraju da je ljubav rezervirana samo za mlade, potpuna je neistina! I vi se možete ponovno zaljubiti!

Čak i ako ste dobro zagazili u zrelu dob, postoji još jedna šansa za ljubav i sreću!

Dugovječni brakovi, čija je ljubav odoljela iskušenjima, u pravilu izazivaju divljenje, baš zato što su rijetki. Emotivno udaljavanje, različiti sustavi vrijednosti, neočekivane promjene… nepregledan je niz mogućih razloga za razvod.

Jedni su nakon toga probali, pa nije išlo, drugima su previsoki kriteriji otežali pronalaženje “druge polovice” i u zrelim godinama ponovno su sami. Znači li to da je, i što se ljubavi tiče, došlo vrijeme za mirovinu? Ako vjerujete u ljubav i smatrate da je ljubav sve, odvažite se i pokušajte – čak i ako ste dobro zagazili u zrelu dob, postoji još jedna šansa za ljubav i sreću! Uz neke jednostavne vježbe brzo ćete osvježiti vještinu zavođenja i možda vam ubrzo “naleti” srodna duša!

Svidite se sami sebi

Do ovih ste godina sigurno nekoliko puta doživjeli poraz, ali to vas ne bi trebalo obeshrabriti. “Ponovno upoznajte sami sebe i sagledajte što vam je danas važno u partnerskim odnosima!”, poručuje životna trenerica Bobbi Palmer, specijalizirana za ljubav u kasnijim godinama. “Mnogi se i dalje, kao pijani plota, drže stare slike o sebi koja možda više nije aktualna”, dodaje smatrajući kako bi zrele osobe, prije nego što se ponovno ‘bace u promet’, trebale zavoljeti same sebe. Dobili ste trbuščić? Ne sramite se zbog toga! Jedino tako bit ćete privlačni i drugima!

Zbogom starim pravilima

Svatko zna koje osobine traži na partneru. Ali, razmislite, ono što ste trebali u mladosti možda vas više ne zanima! Osmislite stoga novi popis, imajući pritom u vidu da savršen partner ne postoji! Čak i kad bi postojao, što biste mu vi ponudili? Ako sami niste savršeni, odustanite od iluzija. Ljubav se ionako temelji na razumijevanju, a ne na strogim kriterijima koji su vam se činili važnima s dvadeset ili trideset godina. Tada ste tražili ljepotu, bogatstvo… Sad je vrijeme da se fokusirate na ljudske kvalitete – one su ionako postojanija kategorija!

NE PROPUSTI  Čestitke kćerki za 18-ti rođendan koje će je posebno oduševiti

Dobar plan je pola posla

Nemojte zazirati od društvenih mreža ili on-line upoznavanja! Ako baš ne ide preko interneta, razmislite gdje biste mogli susresti nekog zanimljivog, a zatim osmislite plan. Naime, osim virtualnog upoznavanja, ni stari načini nisu izumrli. Važno je odbaciti rutinu koja vas ne zadovoljava. Izađite iz kuće i pokažite interes. Zrela ste osoba i nema smisla gubiti vrijeme na ustaljena pravila: niti muškarci nakon pedesete trče za ženama, niti žene moraju čekati da ih se osvoji! Ako ne uspijete iz prve, ni to nije najgora stvar, to ste dosad naučili.

Živjeti u trenutku

Upoznali ste nekoga zanimljivog, mislite da je srodna duša i – što sad? Prije nego što se počnete opterećivati pitanjem je li nova ljubav vaš konačan odgovor, prepustite se igri. Pokažite najbolje od sebe i promatrajte kamo će vas to odvesti. Ne morate odmah otkriti sve što vam se u životu dogodilo. Ne razgovarajte o djeci koja vas zanemaruju, propalom braku ili lošim ljubavnim iskustvima, ne pričajte o bolesti i o starosti! Postoji toliko zabavnijih tema.

Ostati ili otići

Već ste zaključili što vam je bitno na partneru, pa nakon iskrenih razgovora možete procijeniti zadovoljava li vas druga osoba i je li vam s njom ugodno. Ako partner iz vas izvlači najbolje, to je vjerojatno osoba po vašoj mjeri. Ako se pred njim zatvarate, možda je vrijeme da sreću potražite drugdje! Nemojte se bojati novih pokušaja. Shvatili ste kako izgleda izlaziti u zreloj dobi: iskustvo vam u tome samo može pomoći.

Možda će vas zanimati i ovo: