Kako prepoznati smrt? Ovo su znakovi da je kraj blizu

Kako prepoznati smrt? Ovo su znakovi da je kraj blizu
Zanimljivosti i misterije

Smrt je oduvijek zanimala ljude, što velike mislioce, što običan narod. Kako prepoznati smrt? Koji su znakovi da je kraj blizu?

Ona je tako strašna, a opet tako prirodna i neizbježna možda baš zato što nitko živ ne zna kako ona zapravo izgleda.

Ali sada zahvaljujući znanstvenicima možemo znati točno što se događa u tijelu u tim presudnim trenucima.

Kako prepoznati da se bliži smrt? Ovi znakovi vam mogu pomoći:

Kako prepoznati smrt: Neposredno prije smrti

Znakovi da je osoba blizu smrti su: kratak dah, depresija, anksioznost, pospanost, umor, mentalna konfuzija, zatvor ili nevoljno vršenje nužde, mučnina, odbijanje hrane i pića.

Što je smrt bliža, to ruke i noge, kao i stopala i šake postaju sve hladnije. Koža mijenja boju, postaje tamnija ili poprima crvenkastu boju. Srce počinje raditi sve sporije i dah je usporen.

Smrt se bliži

U ovim posljednjim trenucima često se događa da osoba u potpunosti prestane disati na desetak ili više sekundi. A onda na scenu stupa samrtni roptaj, taj užasan zvuk koji osoba ispušta neposredno prije nego što nas zauvijek napusti. Riječ je o glasnom disanju čiji zvuk ne može opisati.

Kako prepoznati smrt: Smrt je tu

U trenutku smrti oči postaju staklaste, što može jasno vidjeti ukoliko su osobi oči otvorene. Srce staje, a 20 do 30 sekundi nakon toga gasi se i mozak. Međutim, iako istraživanja pokazuju da smo svjesni svega 30 sekundi nakon što prestanemo dišemo, neki noviji podaci pokazuju da svijest može opstati i po nekoliko minuta nakon što nastupi klinička smrt.

Kad osoba umre, često dolazi do nekontroliranog lučenja urina i fekalija. To ovisi o tome koliko je hrane i pića osoba konzumirala u danima prije smrti.

Nakon smrti

Prvo počinje odumirati mozak, njegove stanice se gase nekoliko minuta nakon što srce stane. Zatim polako počinju odumirati i druge stanice i tkiva. Krv prestaje cirkulirati jer je srce više ne pumpa.

U narodu kruži vjerovanje da kosa i nokti nastavljaju rasti nakon smrti, ali znanstvenici kažu da to nije istina. Tijelo dehidrira nakon smrti, zbog čega se koža povlači. Zbog toga dolazi do iluzije da kosa i nokti rastu.

Počinje padati temperatura tijela. Nekoliko sati nakon smrti, nastupa mrtvačka ukočenost. Tijelo preminule osobe je u najvećem broju slučajeva u ovom trenutku već u mrtvačnici.

Budući da je osoba prestala disati, mitohondrije u njenim stanicama prestaju proizvode adenozin trifosfat (ATP) molekule, koji su neophodni za stvaranje energije. Bez energije, stanice odumiru.

Raspadanje tijela

Bakterije koje inače imamo u tijelu i koje nisu opasne dok je osoba živa, sada počinju razgrađovati odumrle stanice našeg tijela. Kao produkt ovoga dolazi do stvaranja zelene tekućine i plina koji ima vrlo neugodan miris.

Ovo znači da se tijelo već počelo raspadati.

Među komponentama koje izazivaju smrad nalaze se putrescina i kadaverina. Tu su i spojevi koji sadrže sumpor zbog kojeg se javlja onaj neugodan miris trulih jaja.

Stanice se vremenom nastavljaju raspadati, a tijelo se nadima i postaje crno. Mrtvačka ukočenost na kraju popušta. U ovom trenutku je tijelo uvelike sahranjeno.

Kako prepoznati smrt: Biblija daje odgovor na pitanje života i smrti

Biblija daje odgovor na pitanje smrti i nadu svima koji je se boje. Ako vjerujemo u Isusa, imamo vječni život. Isus kaže: “Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada.” (Ivan 11,25-26)

Izvor: www.novizivot.net

Možda će vas zanimati i ovo: