Praktični kućni savjeti koji će vam biti od pomoći

Praktični kućni savjeti koji će vam biti od pomoći
Korisni savjeti u kući

Ispod su navedeni neki praktični kućni savjeti koji će vam sigurno biti od velike pomoći. Osim što će vam ti savjeti pomoći u kući svakako ćete i uštediti novac.

Praktični kućni savjeti za svaku obitelj

Kako da vam bočica koju ste spakovali u kofer ne curi?

Da li ste nekada otvorili kofer i vidjeli da je šampon iz bočice počeo da curi? Evo jednostavnog rješenja: prije puta stavite komadić plastične vrećice ispod zatvarača bilo koje boce koju pakirate.

Kako da odčepite odvod na sudoperu?

Veoma jednostavno: sipajte 1 šolju sode bikarbone u začepljeni odvod, zatim dodajte pola šolje octa i odmah pokrijte odvod! Sačekajte 30-45 minuta i zatim pustite toplu (skoro vruću) vodu otprilike 2 minute.

Kako da dobijete jake nokte?

Stavite šolju vode da provrije, kad provrije dodajte 15 ml želatina. Promiješajte i ostavite da se prohladi dovoljno da vam ne opeče prste. Nakon toga gurnite nokte u mješavinu otprilike 2 minute. Isperite prste i uživajte u jakim noktima!

Kako da napravite sredstvo protiv komaraca?

U bočici za sprej pomiješajte 15 kapi ulja lavande, 10 kapi eteričnog ulja cotronele, 3-4 žlice ekstrakta vanilije i 4-5 žlica soka od limuna. Dopunite bočicu vodom i poprskajte po sobi.

Kako da uklonite miris kućnog ljubimca?

Ne znate kako da se otarasite mirisa sa tepiha ili namještaja gde je boravio vaš kućni ljubimac? Evo jeftinog i brzog rješenja! U bočicu za sprej sipajte dva dijela vode i jedan dio vodice za ispiranje usta. Isprskajte željenu površinu. Postavite stare novine preko isprskane površine. Ako novine ne upiju miris ponovite postupak.

Kako da očistite fugu?

Uzmite sedam šoljica vode, pola šolje sode bikarbone, trećinu šolje soka od limuna i četvrtinu šolje vinskog octa. Trljajte po linijama fuge dok se ne očiste.

Kako da očistite oštećene drvene površine na namještaju?

Pomiješajte četvrtinu šolje ulja i 3/4 šolje vinskog octa, nakapajte na krpu i prebrišite oštećenu drvenu površinu. Uskoro će izgledati kao nova.

Kako da napravite sredstvo protiv hrđe?

Treba vam samo jedan sastojak: sok od limuna. Jednostavno potopite zahrđali nož u sok od limuna na neko vrijeme i nakon toga istrljajte spužvom ili krpom i iznenaditi ćete se postignutim rezultatom – hrđa će biti uklonjena.

Kako da napravite vazelin?

U maloj posudi pomiješajte 30 grama ribanog pčelinjeg voska i polovinu čaše maslinovog ulja. Otopite mješavinu na laganoj vatri. Sipajte u teglicu da se ohladi i očvrsne.

Kako da napravite višenamjensko sredstvo za čišćenje u kuhinji?

U bocu sa raspršivačem dodajte 350 gr octa, 350 gr tekućine za posuđe i 1 žličicu deterdženta za rublje (za ljepši miris). Poprskajte željenu površinu i vidjeti ćete kako će brzo da zablista.

Kako da uklonite mrlje od trajnog markera?

Sa odjeće – pomoću dezinfekcije za ruke

Sa zidova – pomoću zubne paste ili laka za kosu (ne trljajte zid prejako, da ne skinete boju)

Sa tepiha – pomoću octa

Sa drvenih površina – trljanje alkoholom

Kako da rasporedite ključeve?

Imate gomilu ključeva koje ne razlikujete? Obojite vrh svakog ključa različitom bojom laka za nokte i dobiti ćete interesantne ključeve koje lako prepoznajete.

Kako da napravite sami sredstvo za čišćenje stakla?

Evo kako da na lagan način napravite sredstvo za čišćenje ogledala i stakla: pomiješajte 2 šolje tople vode, 1/4 šolje octa, 1/4 šolje alkohola i žlicu kukuruznog škroba. Staklene površine će zablistati nakon čišćenja ovim sredstvom.

Kako da napravite domaći sprej od lavande?

Volite miris lavande u spreju, ali vam se ne dopada cijena? Evo jeftine alternative. U boci sa raspršivačem pomiješajte 2 šolje destilirane vode, 2 žlice votke ili alkohola i 1/2 žlice ulja lavande. Promućkajte da se pomiješa i prskajte po želji, počevši od rublja do spavaće sobe, za osvježavajući miris.

Kako da napravite sredstvo protiv korova?

Imate problem sa korovom, a ne želite da kupujete sredstva za njegovo uništavanje? Napravite sami jeftinu varijantu: napunite bocu sa prskalicom octom za turšiju, dodajte pola šolje soli i mrvicu sredstva za čišćenje posuđa. Zatvorite bocu, promućkajte i poprskajte korov.

IZVOR: prakticnikucnisavjeti.blogspot.com

Nadamo se da su vam ovi navedeni praktični kućni savjeti bili korisni. Ako želite, možete u komentarima ispod navesti još neke savjete. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: