Kupanje psa: Kako i kada kupati kućnog ljubimca

Kupanje psa: Kako i kada kupati kućnog ljubimca
Kućni ljubimci

Kupanje psa i njegova učestalost zavisi od načina života psa: ako živi na svježem zraku, dovoljno je okupati ga dva do tri puta godišnje; ako živi u stanu, možete ga kupati svaka dva mjeseca. Koristite šampon za pse, s obzirom da oni koji su namijenjeni nama Ijudima mogu kod njih izazvati alergije.

Kupanje psa mora biti pažljivo

Da bi se izbjegla ućebanost dlačnog pokrivača, razmrsite ga prije nego što pokvasite psa, i zaštitite unutrašnjost ušiju čepovima od vate. Na dno kade postavite podlogu protiv klizanja; stavite psa na tu podlogu i tuširajte ga mlakom vodom držeći ručicu tuša uz samo tijelo. Počnite od glave i nastojte da voda sasvim prožme dlačni pokrivač.

Potom, namažite glavu šamponom, štiteći oči, a zatim šamponirajte tijelo i šape; trljajte do pojave pjene, i temeljno ispirajte zaklanjajući mu oči rukom. Ako koristite šampon protiv parazita, provjerite da li se na pakovanju nalazi broj dozvole za lansiranje proizvoda na tržište, što je garancija njegove neškodljivosti. Poprskajte psa tim prozvodom i dobro ga isperite poslije nekoliko minuta.

Savjetovanje s veterinarom

Zatvorite zavjesu tuša i ostavite psa da se strese. Osušite ga spužvastim ubrusom, uvijek u pravcu rasta dlake da biste spriječili nastajanje čvorova, ili fenom, četkajući ga istovremeno od korijena dlake prema vrhu ako dlaka pada naniže, ili u suprotnom smjeru ako je treba podići. Ne zaboravite da iz ušiju izvadite čepove od vate. Psa koji ima neku kožnu bolest nemojte kupati a da se prethodno niste savjetovali s veterinarom, imajući na umu da se gljivično oboljenje prenosi upravo kupanjem. Štene može da se kupa od trećeg mjeseca, samo treba paziti da ne nazebe.

IZVOR: peki-coco.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: