Lovački odresci – Najbolji recepti za slana jela

Lovački odresci - Najbolji recepti za slana jela
Recepti

U ovoj objavi možete vidjeti recept kako se prave lovački odresci. Ako vas zanimaju još neki najbolji recepti za slana jela ili slatka jela, upišete u pretragu npr. “Recept za novogodišnju tortu” ili “Novogodišnja torta” i kliknete “Search”.

Lovački odresci

Sastojci:

Meso po izboru: juneća plećka, svinjska plećka, pileći file itd.
Oko 2 odreska po osobi
brašno
kajenska paprika
vegeta
ulje za prženje
češnjak i peršin po želji

Priprema:

Mesne odreske koje ste izabrali stavite na dasku i “istucite” čekićem za meso. Svaki odrezak pospite vegetom po gornjoj površini i utrljajte po cijeloj površini odreska. U tanjur naspite brašno i kajensku papriku, tako da brašno ima crvenkastu boju. Zatim dodajte jednu malu žlicu vegete i sve to pomiješajte. Stavite tavu na ploču od štednjaka i u tavu stavite ulja da se zagrije. Svaki odrezak uvaljajte u brašno i slažite ih jednog na drugi. Kad završite, ulje je već spremno za prženje, te neka vam bude pri ruci bokal s vodom i jedan plitki tanjur. Sada u zagrijano ulje stavljate onoliko odrezaka koliko može da stane u tavu. Malo pržite svaki odrezak sa obadvije strane, tek toliko da se stvori korica. Ako se odresci lijepe za tavu, dospite malo ulja. Svaki odrezak koji tako propržite izvadite na taj tanjur, te dodavajte ostale odreske u tavu da se proprže.

Postupak 2

Sada dospite malo ulja na tavu, ako je potrebno. Ponovo stavljajte sve odreske u tavu redajući ih tako da svi stanu. Radite to brzo, da ne gore na vreloj tavi i odmah kada završite prelijte ih vodom. Kada zamijetite da počinju jako ključati, smanjite ploču na štednjaku na najmanju temperaturu i nakon nekoliko trenutaka poklopite tavu. Ostavite ih da se lagano peku na laganoj temperaturi. Povremeno pogledajte da li plivaju u tekućini. Protresite tavu i vidite da li se odresci pomjeraju. Ako se lijepe za tavu, dodajte malo vode. Pazite da dodajete vode pomalo, da se meso ne rashladi. Na kraju, ako želite, na odreske stavite sitno isjeckan češnjak sitno isjeckano lišće peršina.

NE PROPUSTI  Orahov vijenac: Najbolji recepti za slatka jela

Možda će vas zanimati i ovo: