Maslinovo ulje i cijela istina o tom dobrom ulju

Maslinovo ulje i cijela istina o tom dobrom ulju
Zdravlje čovjeka

Zbog prisutnosti gorkih tvari i fitosterola maslinovo ulje potiče rad jetre i žuči, ima antioksidativna svojstva, lako je probavljivo. Poželjna doza maslinovog ulja je 100 mg po kilogramu tjelesne težine. Sprečava bolesti srca i krvnih žila, poboljšava izgled kože, pomaže kod gripe, regulira krvni tlak i šećer.

Masline su plodovi zimzelenog drveta Olea europaea L., koje raste u mediteranskom području (kod nas u Dalmaciji i Primorju). Prva su stabla maslina kultivirana još u prethistorijsko doba, 4000 godina prije Krista na području srednje Azije. Maslinova stabla zasađena su i na istočnome Mediteranu, gdje je proizvodnja maslinova ulja počela 2000 godina prije Krista.

Kako dobivamo maslinovo ulje

Maslinovo ulje dobiva se postupkom mljevena (gnječenja) i prešanja zrelih plodova masline. Kvalitetno ulje je tamnozeleno, prozirno i bez trpka okusa. Ulje se može aromatizirati začinima, grančicama začinskog bilja i agrumima, kao što su npr. anis, češnjak, ružmarin, menta, borovica, kopar i limun.

Uravnotežen sastav koji čuva zdravlje

Jelima daje jedinstven okus i istovremeno zahvaljujući uravnoteženom sastavu čuva naše zdravlje. Sprečava prijevremeno starenje krvnih žila, štiti želudac i jetru, potiče rast tijekom djetinjstva i produljuje životni vijek. Stoga se preporuča za svakodnevnu prehranu kao i kod pojedinih bolesti. Posebno kod ateroskleroze, crijevnih, žučnih i želučanih bolesti te za zarastanje unutarnjih i vanjskih rana. Uspješno sprečava i kronične upalne bolesti jer sadrži jedinstvene protuupalne tvari – biofenole. Najnovija istraživanja pokazuju da su te tvari najozbiljniji kandidati za kreiranje brojnih lijekova u idućem desetljeću.

Upravo su oni, uz vitamine E i A, zaslužni za snažan antioksidativni učinak maslinovog ulja. Najbolje maslinovo ulje je ekstra djevičansko jer se dobiva hladnim prešanjem plodova masline pa u njemu ima najviše biofenola. Njihova koncentracija ovisi, između ostaloga, o klimi i stupnju zrelosti ploda, a srednja vrijednost je 500-tinjak mg na litru djevičanskog ulja. Među ovim se tvarima posebno ističu hidroksitirosol oleokantal, jer su laboratorijski pokusi otkrili da imaju veću antioksidativnu moć od poznatih antioksidansa što se koriste kao standardi, poput hidroksitoluena.

Od čega štiti maslinovo ulje

Dokazano je da se kod žena koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje smanjuje rizik od dobivanja raka dojke za 45%. Žličica tog ulja prije doručka terapeutski će djelovati na čir probavnih organa i pomoći u sprečavanju nastajanja žučnih kamenaca, a odavno je poznato i njegovo laksativno djelovanje.

Maslinovo ulje sprečava bolesti srca i krvnih žila, poboljšava rad želuca i gušterače, smanjuje rizik od raka, poboljšava izgled kože i kose, pomaže kod probavnih tegoba, regulira krvni tlak i šećer, pomaže kod gripe i prehlade.

Izvor: www.ljekovitapriroda.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakvu dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: