NLO misterije pred očima mnogih ljudi

NLO misterije pred očima mnogih ljudi
Osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, stanovnici argentinske pokrajine svjedoci su za brojne NLO misterije.

Sumnjičavcima i svima koji na NLO misterije gledaju sa dozom skepse vrlo je lako diskreditirati pojedince koji svojim tvrdnjama, kako su svjedoci za NLO misterije, često izlaze u javnost – dovoljno je proglasiti ih “neznalicama, jer su zamijenili neku uobičajenu pojavu svemirskim brodom”, “varalicama jer namjerno lažu”, “zavedenima, jer vide ono čega zapravo nema, ili jednostavno,” budalama jer vjeruju u nešto što ne postoji”.

Puno je teže odbaciti izjave vezane za masovne susrete, odnosno masu svjedoka koji su svjedoci neobičnog fenomena. U mnogo slučajeva riječ je o stotinama svjedoka, ako ne i tisućama, te isto toliko poziva lokalnim policijskim postajama, izjavama novinarima i sl. Ipak, skeptici i ovdje imaju svoje oružje – proglašavaju sve privremenom masovnom psihozom. Možete pročitati neke najpoznatije slučajeve vezane za NLO misterije.

NLO misterije u Tennesseeu 1853.

1. lipnja 1853. godine sjajni je objekt lebdio iznad zgrade koledža Burrit u Tennesseu. Dok se sunce podizalo nebom, brojni su studenti zapanjeno promatrali dva svjetlosna nebeska objekta. Profesor A. C. Carnes, koji je incident i prijavio dopisom američkom društvu znanstvenika, rekao je kako se prvi pojavio kao mladi mjesec, dok je drugi podsjećao na veliku zvijezdu. Zatim je objekt nestao, dok je veći promijenio oblik u kružnicu, a zatim u izduženu “futrolu” paralelnu s horizontom.

Tada se ponovno pojavila manja svjetlost i naglo povećala, dok se drugi objekt stisnuo. Dva su objekta nastavila fluktuaciju po istom obrascu i to sljedećih pola sata. “Učenici su pitali za objašnjenje, ali niti direktor niti profesori nisu mogli zadovoljiti njihovu znatiželju”, napisao je Carnes. Iako sam navodi kako je pojava možda mogla biti posljedica nekakve atmosferske magle, incident je ostao misterij.

Misterije u Aurori, Texas 1897.

17. travnja 1897. godine oko 6 ujutro, prema vijestima u novinama Dallas Morning News, stanovnici gradića Aurora naglo su se razbudili zbog pojave ogromnog svemirskog broda. Letjelica je navodno bila u kvaru i pala je na mlin na imanju lokalnog suca, a dijelovi su se raspršili naokolo.

“Pilot je bio jedini putnik i njegovi ostaci su u jako lošem stanju, iako je, čim je odnesen, bilo jasno da nije sa ovoga svijeta”, pisalo je u novinama. Skeptici su odmah vijest proglasili šaljivom obmanom. Ipak, 1973., novinar United Press Internationala pronašao je 91-godišnju stanovnicu gradića, Mary Evans, koja se sjetila da su njeni roditelji obišli mjesto rušenja svemirske letjelice, i rekli joj kako je tijelo izvanzemaljskog pilota zakopano na gradskom groblju.

NLO misterije u Los Angelesu 1942.

3. veljače 1842. godine u ranojutarnjim satima operateri na radaru primijetili su neprepoznatljiv objekt 150 km zapadno od Los Angelesa, te uspaničeno promatrali kako ubrzava duž južne kalifornijske obale i neobjašnjivo nestaje sa ekrana. Nedugo zatim, zapovjednik artiljerije na obali javio je kako je iznad njega na visini od 25 tisuća stopa proletjelo 25 nepoznatih letjelica, a nekoliko minuta kasnije, novi su promatrači promatrali objekt nalik na balon kako nosi nešto nalik na plamen iznad Santa Monice.

Vojnici protuzračne obrane vidjeli su mnoštvo objekata kako lete ogromnom brzinom, a zbog straha da grad nije žrtva japanskog napada, ispalili su 1400 protuzračnih bombi. No, očito ni jedna nije ništa pogodila, jer nije nađeno apsolutno ništa na tlu što bi išlo u prilog rušenju bilo koje letjelice. Ovi NLO incidenti su od strane službenika opisani kao kombinacija lažne uzbune i masovne histerije, ali ufolozi nagađaju kako je vojska očito gađala izvanzemaljske letjelice i to potpuno bezuspješno.

Misterije u Kentuckyu 1948.

4. siječnja 1948. godine u ranim poslijepodnevnim satima na desetke stanovnika Madisonvillea, KY, telefonirali su policiji kako bi prijavili nešto što su kasnije u vijestima opisali kao okrugli objekt koji lebdi iznad glava i sja blistavom svjetlošću. Policija je alarmirala ratno zrakoplovstvo u zračnoj bazi Goodman Field u Fort Knoxu. 15 minuta kasnije, osoblje u kontrolnom tornju primijetilo je UFO objekt, te radio vezom pozvalo eskadrilu borbenih aviona P-51 u istragu.

Zapovjednik eskadrile, kapetan Thomas Mantell Jr., stručni pilot koji je dobio niz priznanja i odličja za hrabrost tijekom Drugog svjetskog rata, odgovorio je kako je vidio UFO i kako ga slijedi. “Približavam se da bih ga bolje vidio”, rekao je u posljednjem radio prijenosu u 15.15 sati. “Objekt izgleda metaličan, i ogroman je”. Tri minute kasnije, Mantell se srušio i poginuo. Službeno je objašnjenje da je ostao bez kisika, ali ufolozi su odmah posumnjali u to kao uzrok rušenja.

NLO misterije u Washingtonu 1952.

29. srpnja 1952. godine INS News objavili su kako je zapovjedništvo borbenog zrakoplovstva objavilo da su izdali zapovijed borbenim mlažnjacima da sruše bilo koji leteći tanjur. Naredbu je potvrdio glasnogovornik vojske, a došla je kao rezultat poplave izvješća o letećim tanjurima posebno iznad istočne obale, sa prelijetanjima iznad Washingtona, gdje su leteći tanjuri registrirani i na radarima. Tada je izdana zapovijed presretanja. Poslijepodne 29. srpnja, Zrakoplovstvo je održalo press konferenciju kako bi smirilo paniku i zanijekalo incident. To je bila najveća presica Drugog Svjetskog rata.

Vodili su je generali John Samford, šef tajne službe USAF i Roger Ramey, direktor operacija, koji je bio zadužen za avione. U srpnju 1947. Ramey je bio na čelu Jedinice vojnog zrakoplovstva u bazi Fort Worth, Texas, te je predvodio zataškavanje Roswell udesa, govoreći kako je riječ o balonu namijenjenom prognozi vremena. Njih su dvojica inače nazivani stručnjacima za NLO misterije u redovima američke vojske.

Operacija Mainbrace 1952.

13.-25. rujna: Ove NLO misterije imaju brojne pouzdane svjedoke iz različitih država: SAD, Novi Zeland, Danska itd. Moguće predsjednike kao svjedoke i vojne fotografije koje nikada nisu javno objavljene. Slučaj uključuje NLO misterije UFO I USO, dakle nepoznate leteće i podvodne objekte što je dokaz kako su ove NLO misterije nazvane “Operacija Mainbrace”, teške za nadmašiti. U 11 sati 19. rujna 1952. godine britanski “Meteor” jet avion susreo je UFO iznad Topcliffea, Yorkshire u Engleskoj.

Kako se mlažnjak približavao sletnoj stazi, viđen je objekt kako ga slijedi. Leteći tanjur se rotirao oko svoje osi dok je lebdio, a vidjelo ga je i osoblje na tlu. Kad je mlažnjak počeo kružiti iznad sletne staze, UFO je iznenada zastao i odletio velikom brzinom. Incident je bio tek jedan u nizu susreta tijekom “Operacije Mainbrace”.

NLO misterije u Italiji 1954.

27. listopada 1954. odigrana je utakmica između Fiorentine i Pistoiese na stadionu Artemio Franchi, pred 10000 navijača. Među njima je bio i Gigi Boni, dugogodišnji navijač Fiorentine koji je kasnije postao koordinator udruge navijača. Danas osamdesetogodišnjak još uvijek ima živo sjećanje na prizor UFO objekta koji je lebdio iznad stadiona dok su svi gledali zaprepašteno.

“Jasno se sjećam tog nevjerojatnog prizora. Kretali su se vrlo brzo, a onda stali. Sve je trajalo nekoliko minuta. Izgledali su kao kubanske cigare…” Stadion je utonuo u šutnju, jer su i igrači i publika zastali i zurili u nepoznate objekte koji su blistali na vedrom nebu.

Misterije u Texasu 1957.

Jedan od najvažnijih slučajeva kvara vozila u SAD-u i masovnog svjedočanstva susreta UFO-objekta svakako je i onaj iz Teksasa, koji se dogodio 2. studenog 1957. godine. Policajac u patroli, A. J. Fowler, primio je prvi od nekoliko čudnih ali sličnih telefonskih poziva.

Prvi je bio od Pedra Saucedo, koji je sa suradnikom Joe Salazom vozio desetak km zapadno od Levellanda, kad se automobilu naglo približio svjetlosni objekt nalik na torpedo. Motor automobila je stao. Policajac Fowler je izjavio kako je 15 telefonskih poziva u policiju bilo direktno povezano sa smetnjama koje je stvorio UFO.

NLO misterije u Pennsylvaniji 1965.

9. prosinca 1965. brojni su stanovnici malog sela u Pennsylvaniji, udaljenog 40 milja od Pittsburga, vidjeli objekt koji su neki svjedoci opisali kao zeleni plamen na nebu prije nego se svjetlosni objekt srušio na polje u blizini, nešto prije 6 ujutro. Bill Bulebush, stanovnik sela, popravljao je automobil kad je vidio objekt i opisao ga da je u obliku kukuruza i dvostruko veći od VW Bube. Rekao je da je objekt zablistao prije zaokreta u obliku slova U i srušio se.

Vatrogasac James Romansky je opisao da je srušena letjelica na dnu imala natpis nalik na hijeroglife. Nije ju mogao dugo gledati, jer se pojavila vojska, i zatvorila područje. Nagađalo se da je objekt ruski satelit, ali je ufološki istražitelj Clifford Stone, koji je kasnije razgovarao sa ruskim dužnosnicima, izjavio kako objekt nije bio ruski. Nakon što je istraživački novinar, Leslie Keen, zatražio objašnjenje, NASA je objavila da je nestala dokumentacija u vezi te NLO misterije.

Misterije u Australiji 1966.

6. travnja 1966. godine dogodio se australski Westall UFO susret. Oko 11 sati, više od dvije stotine učenika i učitelja dviju škola u Victoriji je dvadesetak minuta promatralo neobjašnjivi leteći objekt koji se spuštao u obližnje polje visoke trave. Prostor je bio odmah do škole, omeđen crnogoričnim grmljem i borovima, poznat pod imenom The Grange, a danas je prirodni rezervat. Prema izvješćima, objekt se spuštao iz smjera sjeverozapada, preko predgrađa Clayton South, Victoria.

Riječ je doista o australskom Roswellu, jer se činilo da je vojska imala nekih saznanja i sudjelovala u ovom incidentu, te poduzela visoke mjere zataškaju ove NLO misterije niz narednih godina. Skupina učenika je 2006. prisustvovala 40 godišnjoj obljetnici ove NLO misterije. Skeptici tvrde da je bila riječ o nekoj vrsti vojne letjelice, no ta vrsta tehnologije nije dostupna ni danas.

NLO misterije u okrugu Portage 1966.

17. travnja 1966. u okrugu Portage trajala je UFO potjera za nepoznatim letećim objektom, a počela je ujutro 17. travnja, kad su policajci Dale Spaur i Wilbur Neff vidjeli metalični leteći tanjur koji je letio nebom. Slijedili su objekt oko pola sata, i završili u Pennsylvaniji prije nego su ga izgubili.

U potjeru je bilo uključeno nekoliko drugih policajaca, a objekt su u tom području u to vrijeme vidjeli i lokalni stanovnici. Te su NLO misterije izazvale izazvale veliku medijsku pozornost i inspirirale redatelja Stevena Spielberga na film “Bliski susreti Treće vrste”.

Misterije u New Yorku 1983.

12. ožujka 1983. pojavila su se svjetla u obliku slova V. Predgrađe, sat vremena sjevernije od New York Cityja, Hudson Valley, bilo je pozornica za više od 5000 UFO slučajeva od 1982. do 1986., i to je možda najosebujniji niz UFO susreta u povijesti. Jedne noći, točnije 24. ožujka, više od 300 stanovnika zvalo je lokalnu UFO udrugu i javljalo kako se svjetla u obliku slova V kreću nebom, polako i bešumno.

Neki su svjedoci rekli kako su letjelice “velike kao leteći grad”. Putnik Middleton koji je u pola osam ujutro iskoračio iz autobusa pristiglog iz New York Cityja, opisao je red od šest ili sedam ekstremno sjajnih objekata. “Sva su treperila, a bila su crvena, plava, zelena i bijela. Znam da nije riječ o konvencionalnim letjelicama, jer su bile statične i samo lebdjele na nebu.” Middleton je rekao kako je pet minuta gledao objekte prije nego je ušao u svoju kuću da pozove obitelj, no kada su svi izašli, objekti su nestali.

NLO misterije u Belgiji

Od 3. studenog do travnja 1990. trajao je poznati belgijski val koji se odnosi na brojne NLO misterije, na niz susreta sa trokutastim UFO objektom. Vrhunac vala bio je u noći 30./31. ožujka 1990. kada su nepoznati objekti uhvaćeni na radarima, fotografirani i kad ih je vidjelo oko 13500 ljudi. 2600 je napisalo izvješća i detaljni opis o onome što su vidjeli te noći.

Nakon incidenta, belgijsko je zrakoplovstvo objavilo izvješće; dva vojna aviona F-16s pokušala su devet puta presresti nepoznate mete, a u tri slučaja su uspjeli radarski uhvatiti objekt, no svaki put je on naglo zaokrenuo. Objekt je ubrzavao od 240 km/h do preko 1770 km/h, te mijenjao visinu od 2700 m do 1500 m, a zatim se popeo na 3350 m prije nego je nestao još više – u samo dvije sekunde prošavši više od 900 m.

Misterije u Britaniji 1993.

Prve NLO misterije dogodile su se u Somersetu oko pola devet navečer, 30. ožujka 1993., a odmah zatim i NLO misterije u Quantock Hillsu u 9 navečer. U sljedeća dva dana uslijedilo je na stotine prijava podnešenih lokalnim policijskim postajama i MoD-u.

Brojni policajci i vojno osoblje također su podnosili prijave o vlastitim iskustvima, a velika većina nije ih ni prijavila, iako su bili svjedoci. Većina je opisala pojavu trokutaste letjelice sa bijelim svjetlima na svakom kutu.

NLO misterije u Africi

16. rujna 1994. oko 10.15 ujutro, 62 učenika privatne osnovne škole u gradu Ruwa, 20 km od Hararea, u Africi, izašli su na školski odmor na dječje igralište. Iznenada, djeca su ugledala tri srebrne kugle na nebu iznad škole – kugle su nestale u djeliću sekunde, a zatim se ponovno pojavile na drugim mjestima.

To se dogodilo tri puta i tada su se kugle počele spuštati prema školi. Jedna je sletjela ili lebdjela iznad živice i grmlja pored igrališta, gdje raste trava i gdje je ograda od bambusa, na području gdje je djeci bio zabranjen pristup zbog eventualnih zmija, pauka ili životinja.

Misterije u Nevadi i Arizoni 1997.

13. ožujka 1997. uvečer, na tisuće ljudi u Nevadi i Arizoni vidjelo je objekte u obliku slova V, kružnice i trokute kako su okruženi sa sedam svjetlosnih točaka, a lebde nebom. Policijske postaje u gradovima Phoenix, Tempe, Glendale i mnogim drugim gradovima u Arizoni bile su preplavljene pozivima stanovnika. Jedan svjedok, muškarac imena Dana Valentine, rekao je kako je s ocem promatrao prolazak svjetala iznad glave:

“Mogli smo vidjeti obris mase iza svjetala, ali nismo vidjeli objekt. Bilo je to kao val na noćnom nebu, ne znam kakva je to tehnologija, no izgledalo je baš tako”. Vojni dužnosnici su kasnije objavili da je bila riječ o nekom pokusnom letu tijekom kojega su ispaljeni neki svjetlosni objekti, no nitko zapravo nije objasnio o čemu se te večeri radilo.

NLO misterije u New Jerseyu 2001.

14. srpnja 2001. dogodili su se NLO incidenti u New Jerseyu Turnpike, a brojni svjedoci među kojima je bio i lokalni policajac promatrali su niz žutih svjetala kako leti iznad predgrađa New Jerseya u blizini New York Cityja. Bila je kasna večer 14. srpnja 2001., a sve je trajalo do jutarnjih sati sljedećeg dana.

Kratko nakon toga, oko pola jedan ujutro, još jedan svjedok, policajac iz Cartereta, narednik Dan Tarrant, primio je telefonski poziv devetnaestogodišnje kćerke koja je bila vani s prijateljima i također vidjela nepoznata svjetla na nebu. Kako je i rekao na vijestima za ABC News, izašao je van kako bi vidio pojavu i bio zaprepašten:

“Šesnaest zlatno narančastih obojenih svjetala, nekoliko razmještenih u obliku slova V, a druga raštrkana naokolo blistali su na noćnom nebu”. Tarrant je za lokalne novine Record izjavio kako su tajanstvena svjetla treperila na nebu sljedećih 10 minuta, a zatim jedno po jedno nestalo u tami.

Misterije u Chicagu 2007.

UFO incident na aerodromu Chicago O’Hare je jedan od UFO slučajeva koje je gotovo nemoguće zanijekati. Vidjelo ga je na stotine pilota, stjuardesa, osoblja kontrolnih tornjeva, zemaljskog osoblja. Iako se dogodio prije 12 godina, odnosno 7. studenog 2006., ostaje susret koji jednostavno nije dobio svoje objašnjenje, iako je dobro dokumentiran, realističan i neporeciv.

NLO misterije u Stephenvilleu 2008.

19. siječnja 2008. dogodile su se NLO misterije nazvane Svjetla nad Stephenvilleom. Navečer je oko 40 stanovnika, uključujući i lokalnog amatera pilota i policajca, vidjelo UFO kako lebdi iznad jedne farme 5 minuta prije nego je velikom brzinom nestao na noćnom nebu.

Policajac Lee Roy Gaitan izjavio je za Državni radio da je hodao prema svojem automobilu kad je ugledao sjajni objekt koji ga je podsjetio na fotografiju vulkanske erupcije. Drugi je svjedok rekao kako procjenjuje da je UFO bio velik gotovo kilometar, kao ogromni supermarket.

Misterije u Irskoj

Dva pilota vidjela su UFO objekte u blizini aviona. Piloti dviju tvrtki, British airways i Virgin Atlantic vidjeli su tajanstvene objekte iznad jugozapadne obale Irske. Piloti putničkih zrakoplova tvrde kako su vidjeli tajanstvene objekte u blizini svojih zrakoplova u letu iznad Irske, a objekti su naglo nestali u visinama. Pokrenuta je i službena istraga da bi se razjasnile te NLO misterije.

Riječ je o dva iskusna  pilota koji su letjeli na ekstremnim visinama redovnih letova kada su imali prilike vidjeti UFO – što ove susrete čini prilično pouzdanim. Prvi je susret zabilježio pilot tvrtke British Airways koji je upravljao avionom Boeing 747 na letu iz Montreala za Heathrow iznad lokacije Kerry, 23. studenog u 6.47. UFO je opisao kao objekt koji je stigao s lijeve strane zrakoplova, a zatim vrlo naglo nestao prema sjeveru.

Novine Irish Mirror objavile su vijest o susretu u kojem je pilot – a spominje se da je riječ o pilotkinji, rekla:

“Objekt se kretao velikom brzinom. Pojavio se sa naše lijeve strane i vrlo naglo krenuo prema sjeveru. Vidjeli smo jarku svjetlost koja je zatim velikom brzinom nestala. Ostali smo zapanjeni. Nismo mislili ništa određeno, samo smo nagađali što bi to moglo biti”.

Nakon što je Kontrola leta provjerila primarni i sekundarni radar kako bi provjerila ima li u blizini drugih zrakoplova, potvrdili su kako ništa takvo nije primijećeno. Drugim riječima, u okolini tog aviona nije bilo druge letjelice na ruti leta.

NLO misterije – drugi i treći susret

Drugi susret prijavio je pilot tvrtke Virgin Atlantic koji je kontrolorima leta rekao kako su objekti bili na položaju 1 sat od aviona sa dva jarka svjetla, te su se uspinjali velikom brzinom. Dodao je da je brzina UFO objekta bila astronomska, dvostruko brža od zvuka.

Kontrolori leta su mu odgovorili da će istražiti dalje ako još koji pilot prijavi NLO misterije.

Treći susret prijavio je pilot tvrtke Norwegian Air 737 koji je putovao od New Yorka do Shannona. Svima je laknulo da nisu jedini koji vide UFO, a jedan je to jasno rekao i u radio vezi: “Sretan sam da nisam jedini”.

IAA glasnogovornik potvrdio je da istražuju ove susrete riječima: “Nakon manjeg broja izvješća i neobične aktivnosti u zraku, istražit ćemo ovaj slučaj uobičajenim postupkom”.

Misterije iznad Pariza

UFO snimku objavila je osoba koja se nalazila u avionu na letu za Pariz, a na YouTubeu se predstavila kao “Kannywhat”. Putnik je kroz prozor aviona promatrao zalazak Sunca iznad Francuske, te je ugledao čudan okrugli objekt koji je lebdio u daljini.

Crni UFO imao je neobičnu putanju, lagano se ljuljao i emitirao crni trag na svom donjem dijelu. To je svjedoka uvjerilo da objekt ima neki kvar. Sve je snimio i objavio na internetu. Video su odmah vidjeli ljubitelji takvih materijala i izazvao je niz nagađanja, a objavljen je na popularnom kanalu “Treća faza Mjeseca”.

“Neki ljudi nagađaju da je ovo neka vrsta UFO udesa neposredno prije pada”. To je rekao narator u videu i dodao kako se vidi da je objekt nekako klimav i nestabilan, te gubi uporište i putanju. “Vidimo trag, no boja mu je pretamna, kao da je riječ o udesu”.

“Što god bilo snimljeno na kameri, ostaje neobjašnjivo. Prije nego što sam to snimio, objekt se naglo okretao, no ovo je čudno!”, dodao je svjedok. Zanimljivo je da su se na ovu snimku javili mnogi koji su vidjeli istu pojavu, no neki žive prilično daleko. Čak se javila i jedna svjedokinja koja je napisala da je vidjela isti takav UFO objekt, ali u Kaliforniji.

Drugi svjedok je napisao: “Upravo sam doputovao iz Grčke i u avionu sam vidio puno mlažnjaka sa tako tamnim tragom. Pitam se zašto je tomu tako?”

U svakom slučaju, u području susreta nije bilo prijavljenih udesa letjelica. Možda je riječ o satelitu koji se srušio u zemljinu atmosferu i sagorio. Možda je i riječ o, kako su neki naveli, o ruskim letjelicama poput MIG 29 koje ostavljaju upravo ovakav trag.

NLO misterije – uvjerenje da su izvanzemaljci već na Zemlji

HuffPost: Djelatnik tvrtke Aerospace “apsolutno uvjeren kako su izvanzemaljci već na Zemlji”
“Izvanzemaljska prisutnost na Zemlji postoji. Potrošio sam na tu temu više od ikoga”, rekao je on.

U intervjuu, odnosno emisiji “60 minuta”, mogul Robert Bigelow je izjavio kako je “apsolutno uvjeren” da su izvanzemaljci posjetili Zemlju. Većina razgovora vodila se o tomu kako su NASA i tvrtka Bigelow sa sjedištem u Las Vegasu u partnerstvu kako bi razvile izduženu svemirsku letjelicu koju bi ljudi koristili u Svemiru. Bigelowi široki pogledi stavili su ga u središte nove privatizacije Svemira, među ekipu koja uključuje Elona Muska i Jeffa Bezosa.

Iako na videu objavljenom na internetu, Bigelow opisuje sustav sustav tipične izdužene letjelice koja će se koristiti na budućim svemirskim letovima.

Opsesija za misterije

Lara Logan je spomenula Bigelowovu opsesiju za NLO misterije i izvanzemaljce.

Pitala ga je vjeruje li u izvanzemaljce, na što je on odgovorio da je apsolutno uvjeren, te da na Zemlji postoji prisutnost izvanzemaljaca. Dodao je kako je potrošio milijune i milijune na istraživanja na tu temu – vjerojatno više od ikoga u SAD-u.

Na pitanje novinarke ne misli li da je ovakvo javno priznanje kako vjeruje u izvanzemaljce rizično za njegov ugled. Bigelow je odmahnuo rukom i rekao da ga uopće za to nije briga. “Ne marim za to što drugi misle, jer to neće utjecati na mene. Ništa se neće promijeniti, pa ni moje mišljenje ni moje spoznaje.”

Bigelow ne želi detaljno opisati kakve je točno dobio rezultate u svojim skupocjenim istraživanjima za NLO misterije, a upitan misli li da će buduće svemirske misije rezultirati susretima između između ljudi i izvanzemaljaca, Bigelow je rekao:” Ne morate nikamo otići. Sve nam je tu, pred nosom”.

I dok osobno odbija opisati svoje NLO misterije, često iznosi detalje o izvanzemaljcima u radio emisiji “Coast to Coast AM”.

NLO misterije – Stephen Michalak

Stephen Michalak je 20. svibnja 1967. godine tražio minerale na obali jezera Falcon, 100 km istočno od Winnipega, Manitoba, kad je odjednom čuo gakanje gusaka. Pogledao je u nebo tog ranog poslijepodneva i na svoje iznenađenje ugledao sva sjajna okrugla objekta. Jedan je naglo stao dok je drugi nastavio, te sletio na plosnatu stijenu stotinjak metara dalje.

Michalak se oprezno približavao nepoznatoj letjelici koja je izgledala kao vrč sa dnom na vrhu. Široka dvadeset i visoka desetak metara. Emigrirala je čudan zvuk zujanja, a osjećao se i smrad sumpora. Na dnu su se nalazila vrata kroz koja su se čuli neki glasovi, koji su zvučali kao ljudski. “Uspio sam razabrati dva odvojena glasa, jedan je bio viši od drugog”, rekao je Michalak.

Michalak ozlijeđen

Uvjeren kako je riječ o ovozemaljskoj letjelici, pitao je na nekoliko jezika trebaju li pomoć, no nije dobio odgovora. Gurnuo je glavu kroz otvor na letjelici i vidio samo mlaz svjetlosti. U jednom su se trenutku pokrenula klizna vrata i zatvorila otvor. Dok se Michalak pokretao unatrag rukavicama je dodirnuo letjelicu i osjetio da je vruća. Iznenada, objekt se počeo uspinjati i izbacivši vreli zrak kroz rešetku nalik na ispuh, zapalio Michalakovu majicu.

U panici on ju je skinuo, a istog trenutka mu je postalo jako mučno. Kad su nekoliko sati kasnije liječnici u bolnici u Winnipegu pregledavali svjedoka primijetili su veliku opeklinu na njegovim grudima, potpuno u obliku rešetke. Michalak je opisao takvu rešetku na donjem dijelu UFO objekta. Kako su se zdravstvene tegobe nastavljale, Michalak je odveden u Minnesotu u Mayo kliniku.

NLO misterije u Mburucuyi

Osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, stanovnici unutrašnjosti argentinske pokrajine svjedočili su brojne NLO misterije. Klasifikacija susreta je ono što je, da se podsjetimo, sastavio američki znanstvenik dr. Joseph Allen Hynek, astronom i astrofizičar koji je namjeravao podijeliti UFO pojave na određene kategorije. Kasnije je postao glavni istražitelj i stručnjak za UFO tematiku. Hynekova klasifikacija UFO susreta glasi:

Susreti prve vrste: Viđenje UFO objekta na nebu
Susreti druge vrste: Kad UFO objekt sleti na tlo i ostavi na njemu oznake ili tragove.
Susreti treće vrste: Kad se uspostavi kontakt s letjelicom i njenim putnicima, bilo vizualno ili fizički.
Susreti četvrte vrste: Otmica, odnosno kad su ljudi sa Zemlje ne svojom voljom odvedeni na svemirsku letjelicu.
Susreti pete vrste: Kada se sa putnicima izvanzemaljske letjelice uspostavi telepatski ili mentalni kontakt.

Čudni objekt koji emitira jako čudnu svjetlost

Slučaj o kojem pišemo dogodio se nedjelju 18. veljače 1996. u miroljubivom krajoliku Mburucuya, nekih 144 km daleko od glavnog grada. Brojni stanovnici vidjeli su kako sjajni nepoznati objekt virtualno paradira ispred njihovih očiju, treperi i blista u više boja, u prizoru u trajanju od pet do šest minuta.

Radio Alfa FM oglasio se s upozorenjem da se ljudi usmjere na rub ceste 13, odakle mogu vidjeti prizor nepoznatog objekta koji emitira jako čudnu svjetlost, boje od ljubičaste do blistavo bijele, a zatim posve crvene. Kasnije je pred očima zapanjenih ljudi objekt promijenio nekoliko puta položaj, sa ugašenim svjetlima. Jedan od svjedoka bio je 35 godišnji Maximo Cantero, veteran Falklandskog rata, oženjeni otac četvero djece.

On je u eteru, odnosno u radio emisiji ispričao svoje nevjerojatno iskustvo koje se dogodilo noć prije, vjerojatno sa istim objektom. Pred širokom publikom ispričao je kako je putovao u El Descabezado, ruralno područje na cesti 11. Automobil mu je neočekivano stao, kao da je u kvaru. Odnosno, potpuno je ostao bez struje. Kako nije uspio popraviti kvar, odlučio je vratiti se pješke ukupno 30 km. Na cesti je naišao na susjeda koji mu je posudio svog konja kako bi se brže uspio vratiti.

NLO misterije – objekt koji je posve bešuman

Ubrzo nakon početka putovanja, ugledao je sjajnu svjetlost koja je obasjala krajolik.

“Isprva nisam obraćao pažnju”, rekao je. “Valjda sam mislio da je to mjesečina. Ali, kako je svjetlost bila sve jača, pogledao sam uvis i ugledao ovalni objekt koji je bio posve bešuman. Bio je u potpunoj tišini. Na moje iznenađenje, objekt se počeo približavati i tada sam osjetio kako sam se naježio. I konj je postao jako napet pa sam požurio.”

Ksko je Maximo Cantero katolik, odlučio se moliti sve dok nije stigao do kuće Rito Riquelme, drugog susjeda koji mu se sa svojom suprugom pridružio u promatranju objekta koji je ostao nepokretan, i neprekidno mijenjao boje. Svo troje su bili zaprepašteni.

Kad je objekt bio blizu Cantera i para, zastao je i mirovao, i nakon nekoliko minuta velikom brzinom nestao u nebu. Cantero je nastavio moleći krunicu iako se nepoznata svjetlost pojavila još jednom, doprativši ga do grada.

Ne znam što su oni

Cantero je preostalih sedam km proputovao velikom brzinom. Nakon svega proživljenog, stigao je do svoje kuće u stanju potpune nervoze. Kasnije je priznao da je “strahovao kako će ga UFO oteti. U to je vrijeme mislio na svoju suprugu, na djecu, na rodbinu i prijatelje koje više nikada ne bi vidio.

Čvrsto je uvjeren i tvrdi da to nije prvi put da se događaju ovako čudne stvari i pojave na nebu iznad njega. Događalo se i prije, ali nikada nije snimao.

Svoje iskustvo završava čuđenjem: “Ne znam što su oni”. Iako se smije, očita je nervoza zbog iskustva koje ga je zauvijek promijenilo. Vjerojatno i sve koji su imali priliku biti u njegovoj koži.

Ali, tu priči nije kraj. Dva dana kasnije, lokalni biznismen iz Loma Alte, Julio Sesin, iz prve zone Mburucuya  dao je izjavu policiji. Rekao je kako je vidio nepoznati leteći objekt u području, vrlo sjajan. Također je rekao kako su objekt vidjela i njegova djeca i oko dvadesetak lokalnih stanovnika. Objekt je bio sjajan, pokretan i ljubičast i jasno vidljiv na oblačnom nebu. To je tek jedan od brojnih UFO slučajeva u tom području.

NLO misterije – nepoznati tragovi

U subotu je mladić u Argentini pronašao dva čudna crteža u snijegu, no bez ljudskih otisaka stopala. Bilo je oko osam uvečer kada je mladić iz Moquehue izašao. Sa svojim je motorom krenuo na vožnju cestom 117, da bi neočekivano otkrio čudne tragove u snijegu.

“Veličina i savršeni oblik bili su zapanjujući”, rekao je Rodrigo u razgovoru sa LM Neuquen. “Nikad nisam vidio ništa slično.”

Mladić je rekao kako se odmah nakon što je vidio tragove vratio kući i ispričao svojoj obitelji. Zajedno vratili na to mjesto kako bi snimili fotografije i proučili tragove. “Ono što me iznenadilo je da naokolo nije bilo ljudskih tragova u snijegu, mislim, otisaka stopa. To je prilično pusto područje. Svašta se događa, ali ovakvo što nisam nikad vidio”, dodao je.

Tragovi su nađeni uz cestu 11 koja vodi u Norquinco. Ta je regija zimi toliko snježna da je cesta obično otvorena tek na proljeće za promet. Tamo često ostaju nakupine snijega i upravo su tu nađeni tragovi. Drugi stanovnici tog područja rekli su kako su isti takvi tragovi otkriveni i kilometar dalje. “Vjerujem da UFO postoje. Stvarno mislim da ovo ima neke veze s njima”, zaključio je Rodrigo.

Slučaj Moncla i Wilsona

2006. je skupina ronioca koja se naziva “Great Lake Dive Company” izjavila kako su pronašli ostatke aviona na dnu jezera. Daljnja ispitivanja su otvorila niz pitanja u vezi kredibiliteta tvrtke i izjava njihovog glasnogovornika Adama Jimeneza.

Naime, istraživanje jedne od najvećih ufoloških organizacija na svijetu, Mutual UFO Network. Pokazalo je da nigdje osim na njihovoj vlastitoj web stranici nema informacija o navodnoj tvrtki za ronjenje. Na postavljena pitanja odbili su odgovoriti, tvrdeći da su pod zaštitom tajnih skupina?! Izgleda da je riječ o još jednom zatspkavanju i prikrivanju koje se dogodilo prije 64 godine.

NLO misterije – činjenice

23. studenog 1953. počela je jedna od najvećih UFO misterija. To je bilo u trenutku kad je radarska kontrola obrane na tlu u zrakoplovnoj bazi Truax AFB smještenoj u Madisonu primila radarsku registraciju NLO iznad jezera Michigan.

Iz zračne baze Kincross odmah je podignut F-89-C Scorpion kako bi locirao metu. Na njemu su bili prvi zapovjednik Felix Moncla Jr., koji je pilotirao mlažnjakom, i R. Wilson, koji je upravljao radarom.

Misterije iznad jezera Superior

Mlažnjak Scorpion počeo se približavati nepoznatom objektu. Svaki put kad bi gotovo uspio, UFO je počeo mijenjati smjer. Moncla je letio oko 500 mph u blizini UFO objekta, a Wilson na radaru nije ga mogao pratiti. Zemaljska kontrola na radaru je slala podatke avionu. Moncla je konačno uspio približiti se UFO-u, ali radari su i njegov zrakoplov i NLO vidjeli kao jedan.

Na trenutak je osoblje pomislilo da je Moncla s mlažnjakom letio ispod UFO-a. Možda je to uzrokovalo jednu točkicu na radaru, no kad je iznenada točka izblijedila, nije bilo više pojave. Svi pokušaji uspostavljanja kontakta sa pilotom bili su bezuspješni.

NLO misterije – potraga

Operateri na radaru su označili posljednji okret sedamdeset km od Keweenaw Pointa u gornjem dijelu Michigana. I avion i UFO našli su se na 8000 stopa i oba nestali.

Istraga i spasilačka akcija pokrenuti su trenutačno. Pozvana je 433. eskadrila u presretanje, ali nakon cjelonoćne potrage nije bilo rezultata. Prva službena izjava glasila je da je pilot vjerojatno dobio vrtoglavicu i avion se srušio u jezero.

Teorije zrakoplovstva

Pokušaji zrakoplovstva da odvrati bilo kakvu pozornost sa UFO objašnjenja bili su intenzivni. Odmah se rekli kako je objekt bio kanadski DC-3, te da je on bio meta presretanje. Kanadsko je ratno zrakoplovstvo odmah to zanijekalo. Zatim je priča bila da je riječ o mlažnjaku kanadske vojske, no i to su Kanađani porekli. Na koncu je izjava bila da je američki Scorpion eksplodirao.

NLO misterije – bez znakova udesa

Osnovni problem sa teorijom da se avion nakon eksplozije srušio bio je nedostatak krhotina koje bi u tom slučaju bile nađene. Ali, istraga nije pokazala metalne ostatke na tlu, niti tragove ulja i goriva. Ništa što bi ukazalo da se dogodio pad aviona.

Slučaj nerazjašnjen

Neslužbeno, oni bliski slučaju vjeruju kako je gubitak Scorpiona bio izravna posljedica susreta sa NLO jasno viđenim na radaru.

Možda će vas zanimati i ovo: