Peglanje može da bude brže i lakše uz ovih 5 trikova

Peglanje može da bude brže i lakše uz ovih 5 trikova
Korisni savjeti u kući

Jedan od poslova koji većina žena stavlja na čekanje je peglanje i to prvenstveno zbog vremena koje oduzima i napora koji treba uložiti. Ali uz nekoliko trikova naših mama vrijeme peglanja može se skratiti na minimum.

Peglanje i aluminijumska folija

Sa daske za peglanje skinite zaštitnu tkaninu, zatim direktno na dasku stavite cijelom dužinom aluminijsku foliju, ali tako da sjajnija strana folije bude okrenuta prema gore. Pritisnite foliju oko ruba daske pa vratite zaštitnu tkaninu. Aluminijska folija reflektira toplinu i pojačava učinak pegle pa će peglanje odjeće samo s jedne strane biti sasvim dovoljno.

Parna kupka za rublje

Za uklanjanje nabora s odjeće odličan trik će vam olakšati i ubrzati peglanje. Majicu, košulju ili haljinu objesite na vješalicu i stavite iznad kade. U kadu naspite vrelu vodu i ostavite oko 2 minute da isparava po odjeći. Para će omekšati tkaninu i izravnati nabore, a vama uštediti vrijeme.

Peglanje, karton i pamučna gaza

Peglanje izgužvanih dijelova odjeće na vrlo osjetljivim tkaninama poput svile koja je prethodno bila ispeglana i spremljena u ormar olakšati će komad kartona i pamučna gaza. Naborani dio tkanine stavite na karton, a na gornju stranu razvucite gazu te lagano prijeđite peglom preko nabora.

Uredno posložena odjeća odmah nakon pranja

Odličan trik naših mama koji će vam gotovo prepoloviti vrijeme peglanja je uredno slaganje svakog komada odjeće prilikom njegovog vađenja iz perilice nakon pranja. Postupak je jednostavan, a ako vam se čini kao gubitak vremena, na ovaj način odjeća koju uredno posložite jednu na drugu pa potom stavite na sušenje biti će puno ravnija, a time i lakša za peglanje.

Peglanje i redovno čišćenje dna pegle

Prilikom peglanja, uvijek smo skloni krivca za dugotrajan proces tražiti u odjeći, ali često je površina dna pegle ta koja usporava ravnanje tkanine. Naime, s vremenom se na užarenoj površini pegle sakupe prljavština, slijepljene dlačice od materijala zbog čega pegla zapinje za tkaninu i dodatno je gužva. Zato barem dva puta mjesečno dno pegle očistite pomoću mješavine sode bikarbone i octa. Zagrijte sastojke te u njih umočite pamučnu krpu te prijeđite nekoliko puta preko dna hladne pegle. Ova jaka mješavina odstranit će i najtvrdokornije nečistoće.

NE PROPUSTI  Imena za dobermane koja mogu biti dobar izbor

IZVOR: prakticnikucnisavjeti.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: