Pijetao i mačka i miš: Bajke za djecu i priče za laku noć

Pijetao i mačka i miš: Bajke za djecu i priče za laku noć
Najljepše bajke i priče za laku noć

Ispod možete pročitati lijepu bajku Pijetao i mačka i miš. Autor je Jean de La Fontaine. Ako vas zanimaju još neke najljepše bajke za djecu i priče za laku noć, upišete u pretragu npr. “Žena i tajna” i kliknete ” Search”.

Bajke za djecu – MENU

Pijetao i mačka i miš

Ova bajka poziva na opreznost i upozorava kako izgled može varati.

Bio jednom mali miš, neiskusan i neupućen u opasnosti koje posvuda vrebaju. Izašao je tako jednog dana iz svog gnijezda da bi se malo prošetao i doživio je zastrašujuću pustolovinu. Vratio se izbezumljen svojoj majci i ovako ispričao: “Upravo sam bio prešao brda koja omeđuju ovu državu, kad sam ugledao dva stvorenja toliko različita. Prva je bila zgodna, ljubazna i mila, ali druga…” i tu se miš sav stresao pri samoj pomisli.

“Druga je bila pravi divljak, imala je krvavo crveni šljem na glavi, krvoločan glas i rep koji je izgledao kao perjanica. “Neiskusna životinjica je zapravo opisivala jednog pijetla, ali pošto nije imala prilike u svom kratkom životu nijednog takvog upoznati, njoj se pričinio kao najgori monstrum. I nastavio je miš: “Odjednom je počela trčati na dvije noge. Da si samo vidjela majko kako je krenula prema meni lupajući se rukama po bokovima. Takvu je buku proizvodila kao da je sam vrag! Ja sam se skoro paralizirao od straha, ali sam ipak uspio pobjeći.”

Čuvaj se

“Ali koja šteta…” nastavio je sa žaljenjem “tako bih se rado sprijateljio s drugom životinjicom. Ta druga ima svilenkastu dlaku, mekanu i šarenu, a dugačko gipko tijelo završava prekrasnim repom. Njene su oči boje zlata, a pogled toliko nježan da može svakoga opčiniti.

NE PROPUSTI  Lisica i grožđe: Bajke za djecu i priče za laku noć

Tvrdim ti mama, ta životinja izgleda toliko pitomo i čedno da bih joj rado prišao da nije bilo one druge zvijeri.” “Sine moj!” rekla je majka. “Bila bi to kobna greška. Znaj, da je ona životinja koja se tebi učinila tako pitoma, najveći je neprijatelj naše vrste, veliki razbojnik; dok druga o kojoj zboriš s toliko straha, nesposobna je da čini zlo. Ali, mačka, jer je to njeno ime, koja ti je izgledala tako lijepa i ljubazna, od nas miševa pravi sočne odreske. Čuvaj se i nikad ne sudi druge samo na temelju njihovog izgleda ako želiš dugo poživjeti!”

Jean de La Fontaine

Da li vam se sviđa ova bajka? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: