Popodnevni odmor, kava i kako se najbolje odmoriti

Popodnevni odmor, kava i kako se najbolje odmoriti
Zdravlje čovjeka

Popodnevni odmor je jedno od vrhunskih dobara suvremenog čovjeka. O njemu doslovno sanjamo budni i umorni tokom svog radnog dana. Međutim, kada se konačno stvore uvjeti da odvojite pola sata ili sat vremena da prilegnete i prikupite još malo energije za ostatak dana stvari vrlo često krenu nizbrdo.

Pred popodnevni odmor popiti šalicu kave

Ako i imate sreće da zaspite, probudite se umorniji nego što ste legli, smlaćeni, bezvoljni, bez trunke energije. Jedno istraživanje japanskih znanstvenika moglo bi da pomogne u rješavanju ovog problema. Naime, rezultati te studije sugeriraju da bi jedno od rješenja moglo da bude da pred odmor popijete šalicu kave. Naizgled, nema mnogo smisla. Kava je stimulans, kofein će da vas razbudi i nećete zaspati. Ali, izgleda da nije baš tako.

Adenozin i umor

Kada smo umorni raste koncentracija supstance čiji je naziv adenozin. Ova supstanca utječe na naše tijelo tako što stvara osjećaj umora i pospanosti. Ako popijete kavu kada ste umorni, kofein iz kave blokira adenozinske receptore i osjećaj umora i uspavanosti se smanjuje. Opet zvuči malo nelogično, jer vi želite da zaspite, što dubljim snom i što bolje se odmorite.

Međutim, to nije dobar scenarij. Jer u vrijeme u koje obično sebi možemo da priuštimo odmor nije dobro padati u dubok san, jer to prilično može da poremeti vaš bioritam i učini vam ostatak dana radno neupotrebljivim. U stvari potreban vam je samo kraći popodnevni odmor bez dubokog sna, a tu bi šalica kave pred odmor mogla da odigra ključnu ulogu.

IZVOR: nijezdravljesvestoleti.blogspot.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

NE PROPUSTI  Dobar san: Najbolje se spava na leđima i na malom jastuku

Možda će vas zanimati i ovo: