POTISNUTE  TRAUME  RANOG  DJETINJSTVA  MOGU  BITI PRAVI  UZROK  EMOCIONALNIH,  DRUŠTVENIH  I  NEUSPJEHA U  KARIJERI

POTISNUTE  TRAUME  RANOG  DJETINJSTVA  MOGU  BITI PRAVI  UZROK  EMOCIONALNIH,  DRUŠTVENIH  I  NEUSPJEHA U  KARIJERI
Depresija i strah su najveći neprijatelji fizičkog i mentalnog zdravlja, kvalitete života i međuljudskih odnosa. Nove spoznaje donose nove načine rješenja tih problema.

CRP (C-reaktivni protein), koji može biti povišen kod osoba s povišenim rizikom od srčanog udara, upalnog procesa ali i karcinoma bio je osjetno viši kod depresivaca za koje se znalo da su žrtve, ponekad nehotičnog, zlostavljanja u ranom djetinjstvu.

Za razliku od frojdovske, bihevioralne ili jungovske psihoanalize najnoviji pristupi se oslanjaju na fizičke pokazatelje često vidljive u krvnoj slici kao i efekte subliminalnih poruka na oslobađanje trauma iz podsvijesti koje mogu uništavati život pojedinaca desetljećima.

Kako tijelo pamti traume iz doba kada još nismo bili u cjelosti svjesni svijeta oko sebe, grupa je istraživača pretpostavila da i na fizičkoj razini ostaje sjećanje na ono što u konačnici donosi strah i depresiju. U praksi sam vidio da se koristeći upravo tom činjenicom može razlučiti izvire li neki iznenadni poremećaj u odnosu među ljudima iz najranije faze razvoja ili je rezultat samo aktualnih okolnosti. Opširno istraživanje na grupi 30-godišnjaka s jako izraženim depresivnim simptomima pokazalo je nešto neočekivano. Neki faktori u krvi onih koji su traumatizirani u djetinjstvu su se pokazali znatno višima od onih kod promatranih pacijenata za koje se znalo da ih je potresao neki šok u kasnijem razdoblju. Primjerice, CRP (C-reaktivni protein), koji može biti povišen kod osoba s povišenim rizikom od srčanog udara, upalnog procesa ali i karcinoma bio je osjetno viši kod depresivaca za koje se znalo da su žrtve, ponekad nehotičnog, zlostavljanja u ranom djetinjstvu. Promjene su uočene i kod nekih drugih vrijednosti a to je tim istraživača navelo na zaključak da bi se to moglo objasniti kao oblik nesvjesne autodestrukcije.

Fizička ekspresija depresivnih i stanja straha je iznimno često manifestirana na poremećaju rada štitnjače kao neke vrste prve linije obrane. Da je moguće razriješiti takove probleme ponekad i u svega    n e k o l i k o   d a n a    pokazuje slijedeći slučaj iz moje prakse:

NE PROPUSTI  Izlazak sunca koji će vas dobro opustiti i zabaviti

“Imala sam velikih problema sa štitnjačom i nakon intervencije liječnika i medikacije stanje mi se počelo popravljati. Ipak, uvijek je tu bila neka unutarnja napetost, blago nezadovoljstvo i strahovanje od onog za što sam znala da se nikada neće dogoditi. Uz terapiju sam počela slušati Vaš subliminalni CD – H/M i krenula s dijetom za štitnu žlijezdu koju ste preporučili. Jedne sam noći imala moru. Čvrsto sam držala lanac koji me s broda u oluji odvlačio u more. Obuzela me neopisiva panika. Odjednom sam NEŠTO shvatila i pustila lanac. Kada sam se probudila znala sam da su svi simptomi koji su me mučili u prošlosti jednostavno nestali….”
More u snovima predstavlja tminu individualnog nesvjesnog tako da simbolika sna jasno pokazuje da je osoba oslobodila duboko potisnuti uzrok svojih patnji mada zapravo vjerojatno ni ne zna točno o kom se traumatičnom događaju radilo.

Brzo razriješenje problema deblokadom podsvijesti razvidno je u još jednoj tipičnoj priči:

“Živim vani, u Njemačkoj…. uslijed sve većih problema s novcem život mi se pretvorio u pakao. Zvao sam Vas i rekli ste mi da trebam “centrirati, harmonizirati živčani sustav, a probleme jednostavno ignorirati”. Počeo sam slušati vaše slubliminalne poruke dva puta dnevno… danas ZNAM, mada ne znam kako znam, da je posao koji je odjednom krenuo, promjena odnosa sa suradnicima, izostanak očekivanih otpora zapravo efekt tog nekog preslagavanja u meni.” (T. K., Fulda)

U relativno novo vrijeme primjetio sam da se zaista neke promjene u krvnoj slici povezane s funkcijama imuniteta javljaju kod osoba koje nemaju dijagnosticiranu nikakvu fizičku bolest pa bi to mogao ipak biti znak autoagresivnosti kod osoba korijenovi čije depresije i strahova leže u traumama iz rane mladosti.

NE PROPUSTI  Korisni savjeti za zdravlje čovjeka koji mogu pomoći

Izvor: Facebook – Drago Plečko

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.