Pravila za kartašku igru Belot

Pravila za kartašku igru Belot
Karte za Belu ili Belot

U ovoj objavi možete pročitati jednostavna pravila za kartašku igru Belot. Belot (popularniji naziv Bela) je kartaška igra koja je vrlo popularna i igra se širom svijeta. Ako je do sada niste nikada igrali, vrijeme je da naučite, igrate i shvatiti ćete koliko je zanimljiva i zabavna.

Kratka i jasna pravila za kartašku igru Belot

Bela se igra sa 32 karte koje su poredane od najniže sedmice do asa, obično se igra sa takozvanim «mađaricama». Bela je kolektivna igra koja se može igrati u paru, u troje i u dva para to jest u četvero. Obično se igra u četvero jer tada je igra najinteresantnija i dobiva konture pravog meča naravno u sportskom duhu. Svaka partija broji 162 punta ili boda, kojoj se dodaje ono zvanje koje je vrijedilo u dotičnoj partiji. Igrač ili ekipa mora uzeti pola od igre plus jedan bod.

Igra u paru

Kod igre u paru karte se dijele dva puta po tri i jednom po četiri karte, tako da svaki igrač ima po deset karata, a one ostale ostaju zajedno u snopu do sljedećeg dijeljenja, sa donjom kartom okrenutom licem prema gore. Najprije se bira adut u boji okrenute karte, a prednost ima igrač koji je prvi dobio karte, a ako nema kartu za odabrati adut prepušta djelitelju karata. Ako i on nema kartu za odabrati adut, adut se bira od preostale tri boje istim redoslijedom, gdje djelitelj mora odabrati boju u koju se igra, to jest adut. Igra traje dok jedan od igrača ne osvoji 501 bod. Ako igrač koji je odabrao adut ne osvoji više bodova od drugog igrača njegovi se bodovi upisuju drugom igraču.

Pravila za kartašku igru Belot u troje

Kod igre u troje, u igri su sve karte koje se dijele dva puta po tri, jednom po četiri i preostale dvije karte daju se prvom igraču koji mora odabrati adut na prvih šest dobivenih karata. Preostale karte uzima tek nakon biranja aduta, nakon čega mora odbaciti dvije karte koje su višak. U ovoj igri u troje igra se protiv onog igrača koji je odabrao adut ili eventualno protiv onog koji ima najviše bodova u konačnom zbiru. Igra traje dok jedan od igrača ne osvoji 701 bod. Ako igrač koji je odabrao adut ne osvoji pola od igre plus jedan bod njegovi se bodovi ne upisuju preostaloj dvojici igrača.

NE PROPUSTI  Svemirske igre kao super zabava za dobro opuštanje

Jačine karata

Najjača karta u ovoj igri je «unter» ili «dečko» koji vrijedi u adutu 20 bodova. Iza njega je devetka koja vrijedi 14 bodova. Ostale karte idu po ustaljenom rasporedu od najjačeg Asa do najniže karte, a to je sedmica. U igri se mora paziti na poštivanje boje i odigravanje većom kartom od strane sljedećeg igrača. U protivnom se kažnjava svako nepoštivanje igre ili neodgovaranje boje upisivanjem visine igrane partije protivničkoj ekipi, bez razlike na visinu zvanja.

Kod igre sa dva para igrača, ako nitko nije odabrao adut to mora učiniti djelitelj karata, bez razlike kakve karte ima u ruci.

Zvanja

Kralj i Dama u adutu iznose 20 bodova i ove dvije karte nose naziv «Bela» koje se moraju najaviti prilikom odigravanja, inače se neće brojati. Daljnja zvanja moraju se najaviti prije odigravanja prve karte u protivnom zvanje neće vrijediti na što treba obratiti pozornost. Tri karte u nizu imaju vrijednost 20 bodova, četiri karte 50, a pet karata u nizu imaju vrijednost 100 bodova. Ako dva igrača imaju isto zvanje u tom slučaju vrijedi onoga koji je prvi u odigravanju. Isto tako četiri iste karte vrijede 100 zvanja, osim 4 „dečka“ koji nose 200 bodova i 4 devetke koje vrijede 150 bodova. U slučaju da neki od igrača imaju 4 iste sedmice, ili osmice one se neće računati jer nemaju nikakvu vrijednost.

Karte u nizu imaju vrijednost 20 bodova, četiri karte 50, a pet karata u nizu imaju vrijednost 100 bodova. Ako dva igrača imaju isto zvanje u tom slučaju vrijedi onoga koji je prvi u odigravanju. Isto tako četiri iste karte vrijede 100 zvanja, osim 4 „dečka“ koji nose 200 bodova i 4 devetke koje vrijede 150 bodova. U slučaju da neki od igrača imaju 4 iste sedmice, ili osmice one se neće računati.

NE PROPUSTI  Online card games - Four colors

IZVOR: igra-razbibriga.blogspot.com

Belot online možete igrati na Playtoy Belot

Ako mislite da treba nadopuniti ili ispraviti gore navedena pravila za kartašku igru Belot, možete napisati u komentarima ispod. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: