Riba za kvalitetniju starost

Riba za kvalitetniju starost
Američki liječnici preporučuju svima da dvaput tjedno konzumiraju neke vrste riba

Američki liječnici preporučuju svima (uključujući trudnice, djecu i dojilje) da dvaput tjedno konzumiraju neke vrste riba. Znanstvenici se slažu da konzumiranje riba i školjki pomaže ljudima da dožive dulju i kvalitetniju starost, smanjuje rizik od srčanih bolesti, obolijevanja od raka, Alzheimera, moždanog udara, dijabetesa ili reumatoidnog artritisa.

Sastojci poput omega 3 kiselina, joda i željeza sadržani u ribama poput lososa, nekih vrsta tuna, škampa, bakalara ili soma, važni su za razvoj mozga i mogu smanjiti efekte disleksije, autizma, hiperaktivnosti ili poremećaja koncentracije kod djece, ustanovili su znanstvenici, povezujući ih, u nekim studijama, s većom inteligencijom kod djece i mladih.

U pogledu zabrinutosti kada je riječ o kontaminiranosti riba i školjaka živom i selenom prisutnima u oceanskim organizmima, u priopćenju američke udruge National Oceanic and Atmospheric administration (NOAA) stoji kako veću štetu ljudskom organizmu nanosi nekonzumiranje hrane iz mora, nego njezino konzumiranje, jer je količina žive ili selena u tim organizmima zanemariva.

NOAA ipak upozorava kako trudnicama tek nakon poroda i nakon što prestanu dojiti preporučuje konzumiranje mesa morskog psa, kita, sabljarki te odrezaka od tuna i skuša.

NE PROPUSTI  Šumske jagode: Ljekovita svojstva ovih divljih plodova

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)