Sobne biljke koje čiste zrak: Korisni savjeti

Sobne biljke koje čiste zrak: Korisni savjeti
Korisni savjeti u kući

Sobne biljke svojim lišćem skupljaju štetne stvari iz zraka koje provode do korijena, a koriste ih kao hranu. Zapravo funkcioniraju kao prirodni pročišćivači prostora. Njihova funkcija odlično funkcionira u svakom prostoru, od dnevnih boravaka do radnih prostora.

Sobne biljke su jako korisne

Danas zbog različitih obaveza kao da smo primorani provoditi većinu vremena u zatvorenim prostorima i nemamo vremena odlaziti u prirodu i udisati svjež zrak punim plućima. Ako smo stalno u prostoru u kojem nema dovoljno kisika, to nam zagušuje organizam, zbog toga se brže umaramo i bezvoljni smo, a ima i loš utjecaj na naš imunitet.

Osim loše kvalitete zraka, okruženi smo i različitim predmetima koji ispuštaju otrovne toksine i povećavaju nam rizik od razvoja različitih bolesti. Najčešće toksine koje možemo naći u prostoru su Formaldehid koji se može naći u izolacijskim pjenama, iverici, tepisima i sredstvima za čišćenje. Drugi toksin koje je prisutan u bojama, laštilima i adhezivima je Trikloretilen i Benzen koji je prisutan u sintetici, plastici i deterdžentima.

Ako ne znate koje biste sobne biljke stavili u dom, evo nekoliko preporuka:

Mirni ljiljan

Osim što je prekrasna biljka, može vam poboljšati kvalitetu zraka u prostoru do 60 posto. Ova biljka također smanjuje razinu plijesni u domu jer ih upija kroz lišće.

Zlatni puzavac

Odlično pročišćava zrak, no može biti štetan za kućne ljubimce, pa ako ih imate, pripazite. No, na ljude djeluje blagotvorno jer dobro filtrira zrak od formaldehida i benzena koji se nalaze u dimu cigareta.

Kućna paprat

Lijepog je izgleda i prirodni je ovlaživač zraka. Ova biljka je dobra za ljude koji imaju suhu kožu i ostale tegobe od hladnog vremena. Isto tako, filtrira toksine. Nju je bitno zalijevati i držati na osvijetljenom mjestu.

NE PROPUSTI  Cigarete štete zdravlju: Pušenje uzrokuje bore?

Zeleni ljiljan

Ovo je lijepa sobna biljka koju je lako održavati i već u dva dana može pročistiti vaš zrak za 90 posto. Uništava plijesni i druge alergene i upija toksine iz zraka.

IZVOR: prakticnikucnisavjeti.blogspot.com

Koje vi sobne biljke imate u svome domu? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: