Atlantida je prema Platonu bila veliki otok

Atlantida je prema Platonu bila veliki otok
Zanimljivosti i misterije

Atlantida je mitski otok koji je prvi spomenuo starogrčki filozof Platon u svojim dijalozima „Timaj“ i „Ktiron“, koji su napisani oko 360. p. n. e. Prema Platonu, Atlantida je bila pomorska sila koja je ležala sa druge strane Herkulovih stupova koja je pokorila mnoge dijelove zapadne Europe i Afrike 9000 godina prije Solona, tj. oko 9600. p. n. e. Nakon neuspješnog pokušaja da zauzme Atenu, Atlantida je uslijed prirodne katastrofe potonula u ocean za jedan dan i noć.

Misteriozna Atlantida

Prema Platonu Atlantida je bila veliki otok, veličine kao Libija i Azija zajedno, i nalazio se sa one strane Herkulovih stupova (Gibraltar). To je bila plodna i bogata zemlja, koja je davala dvije žetve godišnje. Stanovništvo se bavilo zemljoradnjom, stočarstvom i zanatima. Kopali su i topili rude. Najcjenjeniji metal je bilo zlato, koga je bilo u izobilju i jedan metal sa nazivom orihalk koji se mogao naći svuda po otoku.

U sredini otoka nalazila su se dva izvora: jedan sa hladnom i jedan sa toplom vodom. Oko njih su stanovnici izgradili bazene za kupanje od kojih su neki bili pokriveni. Postojalo je više gradova i tri pristaništa.

Mnoge legende

Zemljom je upravljao Atlant uz pomoć 10 careva. Sastajali su se svakih 6 godina i donosili zakone i sudili.

Stanovništvo je uživalo u sreći i bogatstvu sve dok njihovi carevi, nisu riješili da zarate sa ostatkom svijeta. Vojsku ostatka svijeta su predvodili Jelini, a na njihovom čelu su bili Atenjani. U strahovitoj bici Grci su odnijeli potpunu pobjedu i spriječili da se Atlantiđani prošire sa „ove strane Herkulovih stupova“.

U jeku najžešćih bitaka zatutnjli su strašni zemljotresi i Atlantida je potonula u more.

Postoji mnogo legendi o Atlantiđanima i o tome kako je njihova napredna civilizacija nestala. Po jednoj legendi, uništili su sami sebe pogrešnom upotrebom nekakve strašne energije, a po drugoj, bogovi su ih kaznili jer su počeli da ratuju protiv svojih prijatelja i da ubijaju ljude zbog svoje pohlepe i za većim bogatstvom.

NE PROPUSTI  Borilačke vještine koje su oduvijek bile zanimljive

IZVOR: bwmistery.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: