Upala slijepog crijeva: Simptomi i liječenje

Upala slijepog crijeva: Simptomi i liječenje
Slijepo crijevo

Upala slijepog crijeva se može pojaviti iznenadno i bilo kada. Koji su simptomi upale slijepog crijeva i kako se liječi?

Svakoga može boljeti trbuh, a razlozi su mnogi, od prejedanja do istegnutih mišića. No, ako imate jaku bol na desnoj strani vašeg trbuha zbog koje ne možete jesti, onda je možda riječ o upali slijepog crijeva.

Jako je opasno ignorirati bol koja može biti znak upale slijepog crijeva zbog raznih zdravstvenih komplikacija.

Što je točno slijepo crijevo?

Slijepo crijevo je maleni organ koji je dio debelog crijeva. Neki znanstvenici smatraju da je slijepo crijeva nekada imalo ulogu pri probavi biljne prehrane kada su ljudi većinom jeli samo biljke, ali taj organ za nas više ništa ne znači niti igra kakvu ulogu.

Kada je uklonjen, osobi niti malo ne nedostaje niti narušava kvalitetu života.

Osim jakih bolova u trbuhu, simptomi upale slijepog crijeva mogu biti: mučnina, vrućica, povraćanje i loš apetit.

Kada započinje upala slijepog crijeva?

Upala slijepog crijeva se može pojaviti iznenadno i bilo kada. Ujedno nema nekih načina da ju spriječite kao što je (ne)konzumiranje određene hrane.

Svaka je osoba pod jednakim rizikom.

Mnogi toga nisu svjesni, no slijepo se crijevo može upaliti više od jednom. Ako se oporavite od upale bez operacije onda je moguć i drugi napad.

Liječnik David Renton je rekao: „Ako se bol ne smanji, nego poveća, onda je vrijeme da pozovete liječnika ili da odete na hitnu. Ništa što ste vi učinili nije moglo uzrokovati upalu slijepog crijeva. Ona se samo dogodi. Ne postoji ništa što možete učiniti kako bi se prevenirala upala slijepog crijeva – nema posebnih namirnica koje trebate izbjegavati“.

NE PROPUSTI  Zova ili bazga ima dobro djelovanje za zdravlje čovjeka

Što je ključno prilikom upale?

Kada osjetite te jako bolove, najvažnije je djelovati odmah. U suprotnom si možete zakomplicirati zdravlje.

Operacija slijepog crijeva traje oko 30 minuta te spada u rutinske operacije od kojih se vrlo brzo možete oporaviti. No, ako kasno reagirate i odgađate odlazak u bolnicu, može se dogoditi da morate tamo ostati tjedan dana.

Upala slijepog crijeva – liječenje bez operacije

Operacija je najbolji način da se riješite bolova i slijepog crijeva. No, ponekad se može liječiti i antibioticima.

To znači da uzimanjem određenih antibiotika pokušavate spriječiti novu upalu slijepog crijeva. No, uvijek postoji rizik od ponovne upale, od puknuća slijepog crijeva i drugih komplikacija, kao što je sepsa, ako se na vrijeme ne djeluje.

Zbog toga je najbolje odmah reagirati i operirati slijepo crijevo.

Korisne i zanimljive informacije

Dijagnosticiranje upale slijepog crijeva ponekad je problem jer i bolesti kao što su kamenje u bubregu i upale mokraćnih puteva imaju slične simptome.

Upala se većinom javlja kod osoba od 10 do 30 godina starosti.

Zanimljivo je da slijepo crijevo još uvijek igra ulogu u probavnom sustavu životinja, za razliku od ljudi.

Izvor: www.novizivot.net

NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakvu dijagnozu i liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: