Varivo od mahuna: Recepti za slana jela

Varivo od mahuna: Recepti za slana jela
Najbolji recepti za razna jela

Ispod možete vidjeti recept za varivo od mahuna. Ako vas zanimaju još neki najbolji recepti za slatka i slana jela, upišete u pretragu npr. “Recept za rižu s piletinom” ili “Riža s piletinom” i kliknete “Search”.

Varivo od mahuna

Sastojci

– 500 – 600 g svježih mahuna (1 paket smrznutih ili 1 veća konzerva),
– 2 krumpira,
– 1 čaša kiselog vrhnja (ili zamjena za vrhnje)
– 1/2 pakiranja pasirane rajčice (upotrijebiti cca 250 g),
– 1 žličica ljute ili slatke mljevene paprike,
– 1 žličica kurkume,
– sol
– voda.

Priprema

Krumpir i mahune očistite, operite i isjeckajte na manje komade. U veću posudu stavite 4 velike žlice zobenih pahuljica, 1 kiselo vrhnje (ili zamjena, npr zobeno) i pola paketa pasirane rajčice i to dobro promiješajte. Na to dolijte vodu (otprilike 1 o 1,5 litru), crvenu papriku, kurkumu i sol, dobro promiješajte i stavite kuhati.

U tekućinu dodajte mahune i krumpir, promiješajte i ostavite da se kuha na umjerenoj vatri. Nemojte potpuno poklopiti da vam ne iskipi. Tokom kuhanja povremeno promiješajte. Ako koristite smrznute mahune, nemojte ih odmrzavati, nego ih dodajte smrznute u uzavrelu tekućinu, zajedno s kockicama krumpira. Ako koristite konzervirane, tada ih isperite i procijedite, i stavite u varivo nakon što se krumpir već kuhao cca 15 minuta.

Jelo je gotovo kada se mahune skuhaju, a vrijeme kuhanja ovisi o tome da li su mahune svježe i mlade. Ako koristite konzervirane, tada je potrebno cca 30 minuta od trenutka kada je varivo sa dodanim krumpirom provrelo, za smrznute cca 35-40 minuta, za svježe oko 1 h. Tokom kuhanja po potrebi dolijte malo vode, ako vam je varivo pregusto.

Izvor: zezamix.blogspot.com

Da li ste isprobali ovaj recept za varivo od mahuna? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: