Vrana i lisica: Bajke za djecu i priče za laku noć

Vrana i lisica: Bajke za djecu i priče za laku noć
Najljepše bajke i priče za djecu

Ispod možete pročitati lijepu bajku Vrana i lisica. Autor je Jean de La Fontaine. Ako vas zanimaju još neke bajke za djecu i priče za laku noć, upišete u pretragu npr. “Cvrčak i mrav” i kliknete “Search”.

Bajke za djecu – MENU

Vrana i lisica

Sjedila je vrana na grani i u kljunu držala lijep komad sira. Lisica ju je ugledala, približila joj se i počela je obasipati velikim pohvalama: “Dobar dan, gospođa vrana. Oh, vi imate upravo prekrasno perje, bila biste svakako najbožanstvenija od svih ptica.” Nakon ovih milozvučnih riječi, sujetna je vrana htjela pokazati svu ljepotu svoga glasa. Širom je otvorila kljun i stala graktati iz sveg glasa. No, kako je raširila kljun tako je sir pao na tlo. Lukava ga je lisica hitro ugrabila i rekla: “Draga moja, shvati da laskavci žive na račun onih koji im vjeruju. Utješi se! Lekcija koju sam ti dala vrijedi koliko i ovaj sir. “Ponižena i izrugana, vrana se u sebi zaklela da više nikad neće nasjesti na laskanje.

To se i ljudima dešava: mnogi se daju zavesti neiskrenim laskanjem, a kad se pokaju već je prekasno, a sramota doživljena.

Jean de La Fontaine

Da li vam se sviđa ova bajka? Možete nam reći u komentarima. Hvala

NE PROPUSTI  Svraka ukrašena paunovim perjem: Bajke za djecu

Možda će vas zanimati i ovo: