Vrata paklena: Saznajte što su ta vrata točno

Vrata paklena: Saznajte što su ta vrata točno
Duhovnost

Vrata paklena se spominju u Mateju 16, 18 Isus kada Isus kaže: „Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati“. Što su ta vrata paklena?

U drevnim vremenima je zamisao o vratima ukazivala na izvor moći. Maleno selo može imati samo jednostavna vrata; veliki, utvrđeni grad može imati velika vrata, koja se mogu održati protiv snažne vojske. Kada je Isus govorio o vratima pakla, vrlo je vjerojatno da je govorio o tome da sile pakla i smrti ne mogu nadvladati silu Stijene (Isusa Krista), koji želi izgraditi Crkvu (poziv na okupljanje Njegovog naroda).

Vrata paklena nas ne mogu odvojiti od Božje ruke

Ovo razumijevanje podudara se također sa drugim učenjima iz Biblije. Posebice, Rimljanima 8, 38-39 uči: „Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem“. Jasno je da nikakva može ne može Božji narod odvojiti od Božje ruke.

Nadalje, svemoćni Bog nastavlja isto kroz Bibliju. On je superiorniji u odnosu na bilo kakvu ljudsku moć: „A kad Jahve nad Vojskama odluči, tko da se usprotivi? Kada ruku ispruži, tko da je odvrati“? (Izaija 14, 27) Job je naučio ”Ja znadem, moć je tvoja bezgranična: što god naumiš, to izvesti možeš”. (Job 42, 2)

Prva Ivanova 4, 4 također izražava jasnu Kristovu moć nad Sotonom: „Vi ste, dječice, od Boga i pobijedili ste ih jer je moćniji Onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu“.

NE PROPUSTI  Prva knjiga Ljetopisa 7: Biblija i Stari zavjet

Bog će u konačnici otkriti svoju moć tako što će Sotonu i one koji su s njime, baciti u ognjeno jezero za svu vječnost: „A njihov zavodnik, Ðavao, bačen bi u jezero ognjeno i sumporno, gdje se nalaze i Zvijer i Lažni prorok: ondje će se mučiti danju i noću u vijeke vjekova“. (Otkrivenje 20, 10)

Vrata se odnose na grob

Drugi ovaj stih shvaćaju kao ukazivanje na to da Isus govori o svojoj vlastitoj moći nad smrću. U pogledu ovoga, vrata paklena se odnose na grob. Isus je stoga govorio o svome uskrsnuću.

Djela apostolska 2, 24 jasno govore da je Isus nadvladao moć smrti: „Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime ovlada“. Rimljanima 6, 9 također uči: „Znamo doista: Krist uskrsnut od mrtvih, više ne umire, smrt njime više ne gospoduje“.

Vjernici se nikada ne trebaju bojati da Krist ne može poraziti smrt ili Sotoninu moć. Krist je već pobijedio svoj grob, a vrata paklena ne mogu prevladati Njegovu snagu, niti mogu zaustaviti Njegove planove.

Izvor: www.compellingtruth.org
Prenosi: www.novizivot.net

Možda će vas zanimati i ovo: