Biografija Clinta Eastwooda – Biografije poznatih

Biografija Clinta Eastwooda - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Clinta Eastwooda, poznatog američkog filmskog glumca. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Rade Šerbedžije” ili “Rade Šerbedžija” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o kupaćim kostimima žena.

Kratka biografija Clinta Eastwooda

Clint Eastwood je rođen 31. svibnja 1930. godine u San Franciscu (SAD). Kao dijete se dosta selio radi očevog posla duž Zapadne obale SAD-a. Kada je bio tinejdžer, sa obitelji je na duže vrijeme živio u Piedmontu u Kaliforniji gdje je završio srednju školu. Nakon završetka srednje škole radio je kao vatrogasac, te na benzinskoj postaji. 1950. godine je otišao u vojsku. Vojni avion u kojem je letio se srušio u Pacifik blizu San Francisca, te radi toga nije služio vojni rok u Koreji.

Filmska karijera Clinta Eastwooda – 1960-te

Svoje prve velike uloge je dobio u “Čovjek bez imena” u špageti-vesternima Sergia Leonea “Za šaku dolara” (1964.), “Za dolar više” (1965.) i “Dobar, loš, žao” (1966.). Sva tri navedena filma bila su hitovi, posebno treći, a Eastwood je postao velika svjetska glumačka zvijezda.

U filmu “U orlovu gnijezda” iz 1968. glumio je sporednu ulogu. Iste godine je igrao glavnu ulogu u filmu Dona Siegela “Cooganova prijevara”. U tom filmu je glumio usamljenog šerifa koji dolazi u veliki New York da bi provodio zakon na svoj način. Taj film je postavio temelje Eastwoodu za lik opakog policajca kakvog će glumiti u seriji filmova Prljavi Harry. Sljedeće godine okušao se u novim filmskim žanrovima. Glumio je u filmu “Svi za Eldorado” (1969.) koji je bio vesterna ali i mjuzikl.

NE PROPUSTI  Biografija Rade Šerbedžije - Biografije poznatih

Biografija Clinta Eastwooda – Filmovi 1970-ih

1970. glumi u filmu “Zlato za od važne” koji je bio akcijski i humoristični film. Iste godine Eastwood je glumio u vesternu “Dvije mule za sestru Saru”. 1971. je režirao triler “Jeza u noći” u kojem je i glumio glavnu ulogu. Glumio je policijskog inspektora Harryja Callahana u trileru “Prljavi Harry” koji je dobio još četiri nastavka. Clint je još bio režiser vestern filmova “Nepoznati zaštitnik” (1973) i “Odmetnik Josey Wales” (1976).

1975. režira film “Dozvola za ubojstvo”, te u istom igra glavnu ulogu. Kaskaderske scene u filmu je izvodio sam Clint Eastwood.

1978. glumi u filmu “Čovjek iz San Fernanda”. Film je postao jako uspješan, je snimljen i nastavak Čovjek iz San Fernanda 2, a ti filmovi postali su najuspješniji u njegovoj dotadašnjoj karijeri.

1979. Clint Eastwood je glumio zatvorenika Franka Morrisa u filmu Dona Siegela “Bijeg iz Alcatraza”.

Filmovi 1980-ih

Ulogom u četvrtom nastavku filma “Prljavi Harry”, Eastwood postaje jedna od vodećih filmskih zvijezda osamdesetih godina 20. stoljeća. 1985. glumi u vesternu “Blijedi jahač”.

1989. glumi u komediji “Pink Cadillac”, a 1990. u komediji “Gušter”. 1988. režira film Bird, biografsku priču o jazz glazbeniku Charlieju “Bird” Parkeru. 1990. režira film “Bijeli lovac, crno srce” u kojem i glumi glavnu ulogu.

Biografija Clinta Eastwooda – Filmovi 1990-ih

Početkom devedesetih režira vestern film “Nepomirljivi” u kojem i glumi glavnu ulogu kao ostarjelog revolveraša. U filmu su glumili i Morgan Freeman, Gene Hackman i Richard Harris. Film je dobio mnoge pohvale i odlično prolazio u kinima. Film je nominiran za devet Oscara, uključujući i Oscara za najbolju ulogu. Osvojio je četiri, uključujući one za najbolji film i za najboljeg redatelja za Eastwooda.

Iduće godine Clint Eastwood glumi agenta Tajne službe u trileru Wolfganga Petersena “Na vatrenoj liniji”. Iste godine režira film “Savršeni svijet”, u kojem je glumio i Kevin Costner. Nadalje, glumi veliku ulogu u filmu “Mostovi okruga Madison” zajedno s Meryl Streep. Film je bio veliki hit u kinima. Kasnije režira filmove “Ponoć u vrtu Dobra i Zla” (1997) i “Apsolutna moć” (1997).

NE PROPUSTI  Biografija Johna Waynea - Biografije poznatih

Filmovi 2000-ih

2002. glumi u filmu “Krvna slika”. 2003. režira film “Mistična rijeka” te dobija nominaciju za Oscara za najbolju režiju. U filmu “Svemirski kauboji” glumi lika Franka Corvina, umirovljenog NASA-inog inženjera. 2004. režira film “Djevojka od milijun dolara” . Taj film je osvojio četiri Oscara. 2006. je režirao dva filma “Zastave naših očeva” i “Pisma s Iwo Jime”. Obadva su filma su zaradila nekoliko nominacija za Oscar, uključujući najboljeg redatelja i najbolji film za Pisma s Iwo Jime.

2008. režira film “Zamjena”, triler s Angelinom Jolie. Iste godine je režirao film “Gran Torino” u kojem je glumio glavnu ulogu.

KOMENTIRAJTE CLINTA EASTWOODA

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.