Biografija Donalda Trumpa – Biografije poznatih

Biografija Donalda Trumpa - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Donalda Trumpa, poznatog američkog poduzetnika i političara. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Akija Rahimovskog” ili “Aki Rahimovski” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o ljevacima i dešnjacima.

Kratka biografija Donalda Trumpa

Donald Trump je rođen 14. lipnja 1946. godine u New Yorku (SAD). Otac mu je bio poduzetnik njemačkog podrijetla, a majka dobrotvorka škotskog podrijetla. 1964. godine je završio vojnu školu u New Yorku. Studirao je na isusovačkom Sveučilištu Fordham i Poslovnoj školi Wharton na kojoj je 1968. godine diplomirao ekonomiju. Što se tiče obitelji, 1977. godine je stupio u brak s češkom manekenkom Ivanom Zelničkovom s kojom se razveo 1992. godine. 1993. godine je oženio američku glumicu Marlu Maples s kojom se razeo 1999. godine. U treći brak, koji još traje, je ušao 2005. godine sa Slovenkom Melanijom Knavs.

Poduzetništvo

Trumpovo se bogatstvo procjenjuje se na oko 4,59 milijardi američkih dolara. Dok je studirao, Trump je radio u tvrtki svoga oca, a 1971. godine je preuzeo vođenje tvrtke i tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina je uspješno ulagao u građevinske projekte na Manhattanu. Uz to je ulagao u hotele, kockarnice, sportske klubove i prometne tvrtke. Devedesetih godina su mu prijetili bankroti koje je izbjegao uz potporu banaka i uspješnim marketingom. Njegovo poduzetništvo je počelo sa nekretninama, te je vlasnik nebodera “Trump Tower” na Manhattanu.

Kratka biografija Donalda Trumpa – politička aktivnost

2015. godine Donald Trump se natječe za nominaciju američke Republikanske stranke za izbore za predsjednika SAD 2016. godine. Jedna od točki njegove kampanje su najava izgona svih ilegalnih imigranata. Meksička vlada e u kolovozu 2015. godine izjavila da su Trumpove izjave kao apsurdne i rasističke. 2003. godine se protivio američkoj invaziji na Irak, te 2015. godine kritizira američku politiku u Siriji. Trump je sklon prelaziti granice političkog govora radi čega ga ne vole liberali u američkom društvu, ali je popularan kod republikanskih glasača.

U prosincu 2015. god. je javno izjavio da se zalaže za potpunu zabranu daljnjeg dolaska muslimana u SAD, dok se ne uspije razumjeti razloge mržnji muslimana prema SAD i Amerikancima. Vodeće medijske kuće u Americi Trumpove izjave ocjenjuju neprihvatljivim i sramotnim. Njegovi suparnici u utrci za nominaciju Republikanske stranke za predsjedničkim izborima su na taj Trumpov prijedlog isto reagirali negativno. Na predsjedničkim izborima 9. studenoga 2016. godine u Sjedinjenim Američkim Državama je pobijedio i postao 45. predsjednik SAD-a.

KOMENTIRAJTE DONALDA TRUMPA

Možda će vas zanimati i ovo: