Biografija Kolinde Grabar Kitarović – Biografije poznatih

Biografija Kolinde Grabar Kitarović - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Kolinde Grabar Kitarović, poznate hrvatske političarke. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Whitney Houston” ili “Whitney Houston” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o planiranju do godišnjeg odmora.

Kratka biografija Kolinde Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović je rođena 29. travnja 1968. godine u Rijeci (Hrvatska). Roditelji su joj dali ime prema pjesmi “Colinda” Zdenke Vučković. Kolinda Grabar Kitarović je provela najranije djetinjstvo u selu Lubarska. Kasnije se sa obitelji seli u Grobnik radi očevog posla. Kako su joj roditelji puno radili, Kolinda im je od malih nogu pomagala. Bez obzira što je bila djevojčica, igrala je nogomet u mjesnom klubu. Prve razrede osnovne škole je pohađala u Jelenju, a one višlje u Dražicama. S ocem koji je bio lovac je često išla u šumu i promatrala je divlje životinje. Kolinda je voljela puno čitati te je u knjižnici škole pročitala sve knjige. Osnovnu školu je završila s odličnim uspjehom.

Srednja škola

Nakon završene srednje škole upisuje se u Centar za kadrove i obrazovanje u kulturi (danas Prva riječka hrvatska gimnazija). U trećem razredu gimnazije je saznala za mogućnost programa školske razmjene sa SAD-om. Kada je imala 17 godina otputovala je u američki gradić Los Alamos, gdje je u mjesnoj srednjoj školi završila četvrti razred. Rekla je kako joj se američki obrazovni sustav jako svidio, jer su je učitelji poticali na kreativnost i izražavanje vlastitog mišljenja. Dodatno je išla na satove američke povijesti kako bi imala mogućnost studiranja u Americi. Pohađala je i satove europske povijesti. Od izbornih predmeta je izabrala mehaniku jer joj je bilo zanimljivo popravljanje motora u starim autima.

NE PROPUSTI  Biografija Nikole Tesle - Biografije poznatih

Biografija Kolinde Grabar Kitarović – Povratak iz SAD-a u Hrvatsku

Nakon što je maturirala u srednjoj školi u SAD-u Kolinda se vraća u Hrvatsku, te u Zagrebu upisuje studij engleskog i španjolskog jezika na Filozofskom fakultetu, te je diplomirala 1993. godine. Kasnije upisuje poslijediplomski studij iz međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti. 2000. godine je stekla titulu magistra znanosti.

Karijera u politici

Političku karijeru je započela u Ministarstvu znanosti i tehnologije. 1993. godine se zapošljava u Ministarstvu vanjskih poslova. U MVP-u je najprije radila kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra, a kasnije kao načelnica odjela za Sjevernu Ameriku. 1997. godine odlazi u Veleposlanstvo RH u Kanadi. Tu je prvo bila diplomatski savjetnik, a kasnije ministar savjetnik. Nakon parlamentarnih izbora 2003. godine bila je zastupnica u Hrvatskom saboru.

U prosincu 2003. je imenovana ministricom europskih integracija. U siječnju 2005. godine postaje voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Europskoj uniji. Spajanjem Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva europskih integracija imenovana je ministricom vanjskih poslova i europskih integracija. Dužnosti ministrice je obnašala do 12. siječnja 2008. godine. Od 2015. do 2020. godine je bila predsjednica RH. Na mjestu predsjednika RH ju je zamijenio Zoran Milanović.

KOMENTIRAJTE KOLINDU GRABAR KITAROVIĆ

Možda će vas zanimati i ovo: