Biografija Morgana Freemana – Biografije poznatih

Biografija Morgana Freemana - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Morgana Freemana, poznatog američkog filmskog glumca. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Ante Starčevića” ili “Ante Starčević” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o neugodnom zadahu iz usta.

Kratka biografija Morgana Freemana

Morgan Freeman je rođen 1. lipnja 1937. godine u Memphisu (SAD). Otac mu je bio brijač a majka čistačica. Kao dijete, Morgan Freeman se sa obitelji često selio pa je živio u Greenwoodu, Mississippi; u Garyju, Indiana; i konačno u Chicagu, Illinois. Sa osam godina je prvi put glumio u jednoj školskoj predstavi. Kada je imao dvanaest godina pobijedio je na jednom dramskom državnom natjecanju. Kada je pohađao srednju školu nastupao je u nekim radio-dramama u Nashvilleu, Tennessee. Na početku 60-ih godina se preselio u Los Angeles te je radio kao zapisničar na jednom koledžu. U tom razdoblju je boravio i radio kao plesač u New Yorku, te u San Franciscu gdje je djelovao kao član glazbene grupe Opera Ring.

Freemanova filmska karijera

1971. glumi u filmu “Who Says I Can’t Ride a Rainbow?”, te ima uloge u sapunici Another World i u dječjem showu “The Electric Company”. Sredinom 80-ih godina Morgan Freeman počinje glumiti sporedne uloge. Polako je stjecao slavu, te je dobijao sve bolje uloge kao što su vozač Hoke u filmu “Vozeći gospođicu Daisy” (1989.), i bojnik Rawlins u filmu “Rat za slavu” (1989.). 1994. je glumio u filmu “Iskupljenje u Shawshanku”. Postaje zvijezda filmova 90-ih: “Robin Hood: Princ lopova”, “Sedam” i “Duboki udar.

2005. godine se pojavljuje kao pripovijedač u dva  filma,” Rat svjetova” i u dokumentarnom filmu koji je nagrađen Oscarom, “March of the Penguins”. 2004. godine je osvojio Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu “Djevojka od milijun dolara”.

NE PROPUSTI  Biografija Nikole Tesle - Biografije poznatih

Kratka biografija Morgana Freemana – njegov privatni život

Od 22. listopada 1967. do 1979. 16. lipnja 1984
je bio u braku s Jeanette Adair Bradshaw. U lipnju 1984. je sklopio brak s Myrnom Colley-Lee. Morgan Freeman živi u Charlestonu, Mississippi, i New Yorku. Suvlasnik je i restorana Madidi i blues-kluba Ground Zero. Freeman je u interjvuu u emisiji 60 Minutes’ rekao Mikeu Wallaceu: “Prestat ću te nazivati bijelcem, ali zamolit ću i tebe da mene ne nazivaš crncem.” Istupio je protiv proslave Mjeseca povijesti crnaca, te je rekao da je povijest crnaca američka povijest i kako je jedini način da se okonča rasizam taj da se prekine pričati o njemu.

KOMENTIRAJTE MORGANA FREEMANA

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.