Zeleni čaj i 25 razloga zašto piti ovaj čaj

Zeleni čaj i 25 razloga zašto piti ovaj čaj
Zdravlje čovjeka i ljekoviti čajevi

Zeleni čaj je bogat polifenolima, uključujući i EGCG (epigallocatechin gallate), što je glavni aktivni sastojak ovoga napitka, pa može povećati djelovanje termogeneze (procesa sagorijevanja masti). EGCG također ima antioksidativni učinak jer stimulira jetrene enzime kako bi se uklonio višak toksina. Da ne spominjemo kako suzbija stanice raka i na taj način smanjuje rizik od karcinoma. Nije slučajno što se Japan, unatoč tome što je riječ o jednoj od zemalja s najvećom stopom pušenja, svrstava u zemlje s najnižim postotkom raka pluća u svijetu.

Kako i kada piti zeleni čaj tijekom dana

Prije obroka, kada smo gladni i još nije vrijeme za ručak, jedan od lijekova da se smiri glad i stekne osjećaj sitosti je taj da se popije čaša vode prije obroka. Pokušajte zamijeniti uobičajenu čašu vode šalicom zelenog čaja; vrući ili hladni čaj osobni je izbor koji ne mijenja svojstva zelenog čaja.

Za vrijeme obroka

Pijenje zelenog čaja za vrijeme obroka može pomoći ne samo da bi naše tijelo uvijek bilo hidratizirano već da bi se olakšao proces probave.

Između obroka

Šalica zelenog čaja između obroka dobra je kada želite zamijeniti visoke kalorijske zalogaje bez kojih ponekad ne možete. Prilično je ugodno doći na ručak ili večeru bez nesnosne gladi! Zeleni čaj također ima mnoge druge osobine koje pomažu da se opustite, smanjite tjeskobu, stres i glavobolju. Ne zaboravite, međutim, da ovaj čaj sadrži tein, tvar koja djeluje na živčani sustav i pruža učinke slične onima od kofeina. A za one koji pate od toga, najbolje je da se izbjegne piti ovaj čaj tijekom večeri osim ako ne želite provesti večer s prijateljima, bez rizika da zaspite.

Čaj i zdravlje čovjeka

Ovaj ljekoviti čaj je postao vrlo popularnim pićem u svijetu zbog svojih iznimno snažnih zdravstvenih beneficija. Gotovo je nevjerojatno što ovaj čaj može učiniti za zdravlje čovjeka. Ako, dakle, pijete tri do četiri šalice zelenog čaja na dan, svakako si radite veliku uslugu svom zdravlju.

25 razloga zašto biste trebali redovito piti zeleni čaj

1. Rak

Čaj smanjuje rizik od raka. Antioksidansi u zelenom čaju su 100 puta učinkovitiji od vitamina C i 24 puta bolji od vitamina E. To pomaže tijelu da štiti stanice od oštećenja za koje se vjeruje da su povezane s rakom.

2. Bolesti srca

Ovaj ljekoviti čaj pomaže u sprječavanju srčanih bolesti i moždanog udara zbog snižavanja razine kolesterola. Čak i nakon srčanog udara sprječava izumiranje stanica i ubrzava oporavak.

3. Anti-aging

Čaj sadrži antioksidanse poznate kao polifenoli koji se bore protiv slobodnih radikala. Što pak znači da pomaže u borbi protiv starenja i potiče dugovječnost.

4. Mršavljenje

Čaj pomaže pri gubitku tjelesne težine jer sagorijeva masnoće i pojačava metabolizam. U jednome danu tako može sagorjeti 70 kalorija, znači do 7 kg u jednoj godini.

5. Koža

Antioksidans iz zelenog čaja štiti kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala, koji uzrokuju bore i starenje kože, a pomaže i protiv raka kože.

6. Artritis

Ovaj ljekoviti čaj može spriječiti da se smanji rizik od reumatoidnog artritisa. Naime, čaj štiti hrskavicu.

7. Kosti

Pijenjem zelenog čaja štite se kosti zbog visine fluora u zelenom čaju. To pomaže zadržati kosti jakima. Ako pijete ovaj čaj svaki dan, to će vam pomoći zadržati gustoću kostiju.

8. Kolesterol

Pijenje zelenog čaja može pomoći u smanjenju razine kolesterola. Također poboljšava omjer dobrog kolesterola u odnosu na loš kolesterol, naprosto smanjuje loš kolesterol.

9. Gojaznost

Zeleni čaj sprječava pretilost zaustavljanjem kretanja glukoze u masnim stanicama. Ako vodite računa o zdravoj prehrani, redovito vježbajte i pijte ovaj čaj, pa je mala vjerojatnost da ćete biti pretili.

10. Dijabetes

Konzumiranje zelenog čaja poboljšava lipide i metabolizam glukoze, sprječava povećanje šećera u krvi i regulira metabolizam.

11. Alzheimerova bolest

Čaj potiče pamćenje. Premda ne postoji lijek za Alzheimerovu bolest, ovaj čaj usporava proces smanjenja acetilkolina u mozgu, što dovodi do Alzheimerove bolesti.

12. Parkinsonova bolest

Antioksidansi iz zelenog čaja sprječavaju oštećenje stanica u mozgu koje mogu uzrokovati Parkinsonovu bolest. Oni koji piju ovaj ljekoviti čaj u manjem su riziku da će Parkinsonova bolest napredovati.

13. Bolesti jetre

Ovaj čaj pomaže pri zatajenju jetre. Istraživanja su pokazala da čaj uništava štetne slobodne radikale u masne jetre.

14. Krvni tlak

Čaj pomaže pri snižavanju visokog krvnog tlaka. Pijenje zelenog čaja održava krvni tlak smanjen što potiskuje angiotenzin.

15. Trovanje hranom

Katehin, koji se nalazi u zelenom čaju, može ubiti bakterije koje uzrokuju trovanje hranom, a ubija i toksine koje proizvode te bakterije.

16. Šećer u krvi

Šećer u krvi ima tendenciju da se povećava sa životnom dobi, ali polifenoli i polisaharidi u zelenom čaju pomažu sniziti razinu šećera u krvi.

17. Imunitet

Polifenoli i flavonoidi pronađeni u zelenom čaju potiču imunitet, posebice u borbi protiv infekcija.

18. Hidratacija

Istok tisućama godina gleda na čaj kao na nezaobilazni napitak za svaki dan, sveprisutan je od stola do meditacije, sastavni je dio rituala gostoljubivosti. Brojna istraživanja pokazala su da je čaj drugo najčešće konzumirano piće u svijetu – nadmašuje ga samo voda.

19. Oštećenje sluha mobitelom

Tim istraživača iz Kraljevskog sveučilišta u Londonu u studijama koje govore o povezanosti s konzumacijom čaja otkrivaju da čaj sadrži moćne antioksidante, polifenole, koji sprječavaju oštećenje sluha od posljedica telefoniranja mobitelom.

20. Upala uha

Zeleni čaj pomaže kod upale uha. Da biste očistili upaljeno uho, natopite vatu u zelenom čaju i očistite zaraženo uho.

21. Herpes

Povećava učinkovitost kad se interferonom djeluje na herpes. Primjenjuju se oblozi od zelenog čaja, na suhu kožu, prije tretmana interferonom.

22. Karijes

Ovaj ljekoviti čaj uništava bakterije i viruse koji uzrokuju mnoge stomatološke bolesti. On također usporava rast bakterija, koje dovode do lošeg daha.

23. Stres

L-theanine, vrste aminokiselina u zelenom čaju, može pomoći oslobađaju stresa i tjeskobe.

24. Alergije

EGCG koji se nalazi u zelenom čaju ublažava alergije. Dakle, ako imate alergiju, stvarno bi ozbiljno trebalo uzeti u obzir pijenje zelenog čaja.

25. HIV

Znanstvenici u Japanu otkrili su da EGCG u zelenom čaju može zaustaviti HIV vezivanjem zdravih stanica imunološkog sustava. To znači da ovaj čaj može spriječiti HIV virus od širenja.

Izvor: www.ljekovitapriroda.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakvu dijagnozu ili liječenje, obavezno se obratite svome liječniku!

Da li vi konzumirate zeleni čaj i da li vam je pomogao? Možete nam reći u komentarima ispod. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: