Ezekiel 28: Biblija i Stari zavjet

Ezekiel 28: Biblija i Stari zavjet
Vjera i religija: Sveto pismo i Stari zavjet – Ez 28

Ispod možete pročitati poglavlje iz Biblije i Starog zavjeta Ezekiel 28. Ezekiel je jedna od knjiga Svetog pisma, dio Staroga zavjeta. Istoimeni pisac je jedan od četiri velikih biblijskih proroka. Napisao je proročanstva o razorenju Jeruzalema, o okolnim narodima i o obnovi Izraela. Biblijska kratica knjige je Ez. Ako u tekstu ispod postoje bilo kakve greške, slobodno nam to navedite u komentarima i nastojati ćemo to ispraviti u što kraćem roku.

Biblija: Stari zavjet i Novi zavjet – POČETNA

Ezekiel 28

Ez 28: 1 – 5

1 – I dođe mi riječ Jahvina:
2 – “Sine čovječji, kaži knezu tirskome: ‘Ovako govori Jahve Gospod: Tvoje se srce uzoholi, ti reče: ‘Ja sam bog! Na božjem prijestolju sjedim u srcu morskom.’ Iako čovjek, a ne Bog, ti srce svoje izjednači s Božjim.
3 – Bješe, eto, od Daniela mudriji, nijedna ti tajna ne bje skrivena!
4 – Mudrošću svojom i razborom nateče bogatstva, riznicu napuni srebrom i zlatom!
5 – Mudar li bijaše trgovac, bogatstvo svoje namnoži! Al’ ti se s bogatstva srce uzoholi.’

Ez 28: 6 – 10

6 – Stog ovako govori Jahve Gospod: ‘Jer svoje srce s Božjim izjednači,
7 – dovest ću, evo, na te tuđince najnasilnije među narodima. Isukat će mačeve na mudrost ti divnu, i ljepotu će ti okaljati,
8 – bacit će te u jamu da umreš nasilnijom smrću od onih što umiru na pučini morskoj!
9 – Hoćeš li tada pred krvnikom reći: ‘Ja sam bog’? Čovjek si, a ne bog, u ruci svojih ubojica.
10 – Umrijet ćeš smrću neobrezanih od ruke tuđinske! Jer ja, Jahve, rekoh to’ – riječ je Jahve Gospoda.”

Ezekiel 28: 11 – 15

11 – I dođe mi riječ Jahvina:
12 – “Sine čovječji, zakukaj tužaljku nad tirskim kraljem. Reci mu: ‘Ovako govori Jahve Gospod: Gle, ti bješe uzor savršenstva, pun mudrosti i čudesno lijep!
13 – U Edenu, vrtu Božjem, ti življaše, resio te dragulj svaki, sard, topaz i dijamant, krizolit, oniks i jaspis, safir, smaragd i zlato. Načinjeni bjehu bubnjevi i frule, na dan ti rođenja bjehu pripravljeni.
14 – Postavih te kao raskriljena keruba zaštitnika: bio si na svetoj gori Božjoj, hodio si posred ognjena kamenja.
15 – Savršen bješe na putima svojim od dana svojega rođenja dok ti se u srcu ne zače opačina.

NE PROPUSTI  Sotona je okrenuo svoj gnjev na ovakve vjernike

Ez 28: 16 – 20

16 – Obilno trgujući, napuni se nasiljem i sagriješi. Zato te zbacih s gore Božje, istrgoh te, kerube zaštitniče, isred ognjenoga kamenja.
17 – Srce ti se uzoholi zbog ljepote tvoje, mudrost svoju odnemari zbog svojega blaga! Na zemlju te bacih i predah te zemaljskim kraljevima da te prezirno gledaju.
18 – Mnoštvom svog bezakonja, nepoštenim trgovanjem oskvrnu svoja svetišta! Pustih oganj posred tebe da te proždre. Pretvorih te na zemlji u pepeo na oči onih što te motre.
19 – Svi koji te poznaju među narodima zgroziše se nad tobom! Jer ti strašilo posta, nestade zauvijek.'”
20 – I dođe mi riječ Jahvina:

Ezekiel 28: 21 – 26

21 – “Sine čovječji, okreni lice k Sidonu, prorokuj protiv njega.
22 – Reci: ‘Ovako govori Jahve Gospod: Evo me protiv tebe, Sidone, proslavit ću se usred tebe! I znat će se da sam ja Jahve kada nad njim sud izvršim i svetost svoju pokažem u njemu.
23 – I poslat ću na nj kugu i krv po ulicama njegovim; i mrtvi će posred njega padati od mača, koji ti odasvud prijeti, i znat će se tada da sam ja Jahve.
24 – I više neće biti domu Izraelovu trna što ranjava nit’ žaoke što razdire među svima uokolo koji ga preziru! I znat će se da sam ja Jahve!'”
25 – Ovako govori Jahve Gospod: “A kad skupim sav dom Izraelov između naroda po kojima su razasuti, očitovat ću u njima svoju svetost pred očima naroda. I nastanit će se u svojoj zemlji što je dadoh sluzi svome Jakovu.
26 – I u njoj će živjeti u miru, gradit će domove i saditi vinograde. Živjet će u pouzdanju dok budem izvršivao svoj sud nad svima koji ih naokolo prezirahu. I znat će da sam ja Jahve, Bog njihov.”

NE PROPUSTI  Druga knjiga o kraljevima 22: Biblija i Stari zavjet

Koji su vama najljepši dijelovi iz poglavlja Ezekiel 28? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.