Feng Shui je starokinesko učenje o zdravom stanovanju

Bez obzira kako se osjećate, očito je kako prostor u kojem se nalazite djeluje na vas silama geomantije. Objašnjenje toga pruža Feng Shui – starokinesko učenje o zdravom životu i o zdravom stanovanju.

Feng Shui je starokinesko učenje o zdravom stanovanju
Stara učenja o stanovanju

Feng Shui unosi novi duh

Vjerojatno ste to i sami već doživjeli. Kad stupite u neku zgradu, u neki prostor, osjećate čudnu nelagodu, a da ni sami ne znate čemu biste je pripisali. U drugim se prostorijama, naprotiv, osjećate odlično, kao da vaša energija raste.

Najčešća objašnjenja ovakvih osjećanja svode se na subjektivan doživljaj ukusa i načina s kojim je neki prostor za rad, odnosno za stanovanje izgrađen i namješten, ili pak na djelovanje sila geomantije.

Ravnoteža yina i yanga

Bez obzira kako se vi osjećali, očito je da stan, odnosno prostor u kojem se nalazite, djeluje na vas. Objašnjenje tog fenomena pruža feng shuistarokinesko učenje o zdravom životu i o zdravom stanovanju. U Carstvu sredine saznanja utkana u feng shui koriste se još od vremena rane Kine. Tijekom vjekova, filozofija yina i yanga, odnosno ravnoteža negativnih i pozitivnih energija u prirodi i u ljudskom životu, postala je temelj medicine, kulinarstva i borilačkih vještina.

I feng shui poštuje ovaj zakon harmonije, a Kinezi, koji to mogu, slijede ga u svom načinu stanovanja, bez obzira nalazili se u New Yorku, Hong Kongu ili na nekom drugom dijelu planeta. Prije nego što podižu stambene zgrade, ili pak proizvodne pogone, konzultiraju u pravilu stručnjake za feng shui. Upravo eksperti za feng shui sugeriraju najpovoljnije mjesto za izgradnju, zavisno od okoline i njegove namjene. Isto tako, oni daju važne savjete kad se radi o opremanju prostorija namještajem. Prema shvaćanju eksperata za feng shui, pravila kojih se oni drže vrijede po cijeloj kugli zemaljskoj. Zakonitosti koje sadrži feng shui podižu energiju prebivališta, a time i snagu i zdravlje njegovih stanovnika.

Feng Shui i posao

Feng shui pomaže i uređivanju, odnosno odabiru lokacije i opremi radnih mjesta, tako da su rad i učinak pod povoljnim utjecajima. Kao što je poznato, na prostoru dalekog Istoka grade se poslovni centri budućnosti. Prema dosadašnjim iskustvima, oni su sretan spoj tradicije, moderne tehnike i managementa.

Vjerojatno je i to razlog zašto feng shui nalazi sve više pristaša i među zapadnim graditeljima i poslovnim ljudima. Naime, upravo u zasadama feng shuia oni vide jedan od razloga zabrinjavajućeg rasta privredne konkurencije iz Hong Konga ili s Tajvama. Zbog toga su tećajevi feng shuia u zapadnim zemljama, a osobito u Njemačkoj, dobro posjećeni i popularni.

Jedan od vodećih eksperata na ovom području je Novozelanđanin kineskog podrijetla dr. Jes Lim. On je uspio spojiti stara znanja feng shuia sa datostima moderne, zapadne civilizacije. Cilj tih prilagodbi jest da svaki zaposleni, bez obzira bio on posloprimac ili poslodavac, domaćica ili pak namještenik, u zadanom prostoru postigne najbolje rezultate.

NE PROPUSTI  Energija u našoj misli

Naš prikaz počinjemo opisom stanja kakvo ne bi smjeli tolerirati. Jes Lim označava svaku kuću bolesnom, ako ona posjeduje manje od 50 posto svemirske energije. Takva kuća nije pogodna ni za stanovanje, ni za rad. Evo što kaže Lim: Osoba koja živi ili radi u takvoj bolesnoj kući, lakše se umara i pati od stresa.

Takva osoba, u tom slučaju, mora raditi dvostruko napornije da bi postigla željeni rezultat od one koja živi u zdravoj kući. Osim toga, takvim se ljudima lakše i češće potkradaju greške, a i bolest je u takvim zdanjima učestalija nego u zdravim kućama. Interesantno je da se u takvim stanovima često mijenjaju stanari, čak u vrijeme nestašice stambenog prostora, a ako se radi o poslovnim prostorijama, u njima je fluktuacija radne snage iznad prosjeka.

Nepovoljne značajke stanovanja

Kao izrazito nepovoljne za stanovanje, feng shui, posve s pravom kako pokazuje iskustvo, proglašava zgrade na kraju “slijepih ulica”, ali i one koje se nalaze na raskršćima u obliku slova T. U takvim slučajevima buka, dimovi i energija prometa direktno bombardira zgrade i njene stanovnike, više ili manje primetljivim šokovima. Oni su izrazito jaki ako su ulazna vrata zgrade ili prostorije okrenuta u smjeru nadolazećeg prometa.

Prostorni raspored neke kuće igra, također, vrlo značajnu ulogu u životu pojedinaca, obitelji i zaposlenih. Ako se ulazna vrata i vrata za slučaj opasnosti nalaze u istoj ravnini, feng shui tumači takav odnos vrlo lošim. Naime, energija napušta kuću na istoj razini na kojoj je i ušla u nju. Ona ne može djelovati na stanovnike u smislu podizanja njihovih psiho-fizičkih funkcija, već samo doprinosi njihovom pražnjenju. U tom slučaju, potrebno je u hodniku postaviti ukrasna drvca ili namještaj i to u cik-cak liniji. Naime, još se i danas u Kini vjeruje da zli duhovi putuju pretežno ravnim putovima.

Dobar feng shui ili optimalna struja životne energije, koju Kinezi nazivaju chi, može se usporediti sa mirnim tokom potočića. Zato dr. Jim Les upozorava da oštri rubovi i predmeti u prostoriji ne bi smjeli biti usmjereni u smjeru onih koji u njima borave. Naime, dr. Jim Les upozorava da se svaki oštar rub, tijekom vremena, može pretvoriti u strijelu uperenu u čovjeka. Ovaj kineski stručnjak za feng shui upozorava i na opasnost od yuka palmi. Šiljati završeci njenih listova zrače često u prostor energiju koja probada, uznemirava i negativno djeluje na opće psiho-fizičko stanje čovjeka. Pri tome, vrlo vjerojatno yuka palma nije uzrok nikakvih bolesti, ali u kombinaciji s ostalim činiocima – kao što su npr. geo zrake koje uzrokuju geopatski stres – može pospješiti njen razvitak. Naime, sumiranjem negativnih energija, pojačava se njihov učinak.

NE PROPUSTI  Korisni savjeti za zdravlje čovjeka koji mogu pomoći

Odabir okolice za stanovanje

Dok je lako otkloniti potencijalno negativni utjecaj jedne palme, što učiniti ako se čitava kuća nalazi na nesretno odabranom mjestu? Ako se radi o utjecaju prometa, možete kuću i sebe, ako ima prostora, zaštititi sadnjom pergole ili neke druge biljke, čiji su izdanci gusti, a sama dostiže potrebnu visinu. Osim toga, nastojte da vaša spavaća soba bude u dijelu kuće koji nema direktni dodir s prometom.

Sljedeći bi korak bio podizanje energetskog nivoa kuće. Postoje pravila u svezi s ovom zadaćom, a mogu ih koristiti i oni koji žele zbog bilo kojeg razloga pojačati energetski kapacitet prostora u kojem žive ili rade.

Postavite u radnu sobu vodoskok sa uobičajenim biljkama. Danas postoje razni modeli koji dočaravaju razne situacije sa vodom i njenim tijekom. Ako ste se odlučili za vodoskok ili vodopad, on(i) će biti dodatan, jak izvor energije chi. Njihovo je blagotvorno djelovanje izuzetno snažno izraženo u blizini grijaćih tijela. Pridonose, naime, ujednačavanju pozitivnih i negativnih energija, odnosno yina i yanga. Moramo vas upozoriti da voda ne spada u spavaću sobu. Mogla bi postati uzrokom reume.

Pojačivači energije

Inače, slike vodopada, ma gdje se nalazile, djeluju kao transformatori, odnosno pojačivači energije. Slično djeluju i ventilatori koji ubrzavaju djelovanje životne energije. Osmišljeno osvjetljenje prostorija također djeluje  poticajno na učinak energije chi. Dr. Jim Les, međutim, upozorava da se klonite halogenog svjetla i svjetla svijeća, jer ono sagorijeva energiju chi.

Ako se vaš krevet ili radni stol nalaze na crti vrata – prozor, kroz i preko vašeg tijela prolazi svojevrstan “energetski propuh”. U tom slučaju je najbolje da premjestite krevet, odnosno stol, a ako je to nemoguće, zaštititi se nekim paravanom.

Pozitivno na životnu energiju djeluju kristali i piramide. Trube i ostali puhači instrumenti obješeni na zid, također pozitivno utječu na djelovanje energije chi. Bilo bi dobro kada biste takve instrumente objesili na zid tako da im je pisak okrenut prema stropu, a da su instrumenti nagnuti pod kutom od 45 stupnjeva. Otvori puhačih instrumenata ne bi smjeli biti usmjereni na ljude i(li) životinje. Inače. što je puhači instrument veći, to može jače podignuti nivo životne energije u prostoriji u kojoj se nalazi. Ipak, u traganju za pojačanjem djelovanja chi-a ne biste trebali pretjerivati. Budu li, na primjer, puhači instrumenti preveliki, ili ih bude previše, moglo bi se dogoditi da doživite – nesanicu. Dakle, potrebno je sačuvati osjećaj mjere.

VAŽNA NAPOMENA: Ova objava je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: