Kako moliti kada vam se ne da moliti?

Kako moliti kada vam se ne da moliti?
Vjera i religija – Molitve Bogu

Kako moliti kada vam se ne da moliti? Zašto bismo se trebali moliti ako ne vidimo rezultate od Boga? Što reći Bogu u molitvi?

Molitva je duhovna disciplina bez koje jednostavno ne možemo živjeti. Kroz molitvu izražavamo svoju ljubav prema Bogu. Upućujemo Mu molbe, priznajemo svoju grešnost i tražimo oprost. Zahvaljujemo Mu na Njegovoj prisutnosti i djelovanju u našem životu.

Ali, nije uvijek lako moliti. Možda ste odrasli u kršćanskom domu, u mladosti prihvatili Isusa i nikada niste odlutali od vjere u Njega, ali ima dana kada jednostavno ne molite. Ponekad je to zato što možda osjećate sram zbog nekog grijeha ili ne osjećate da imate što reći Bogu. Možda se ne želite baviti onim što vam se događa i razgovarati s Bogom o tome. Neki su opet previše u žurbi i zaborave dati prednost molitvi … Međutim, kakav god razlog naveli, ne postoji opravdanje da ne trebamo moliti.

Uvijek moramo moliti. Kao što imamo želju uvijek razgovarati sa svojim zemaljskim roditeljima, tako trebamo imati želju razgovarati i s nebeskim Ocem.

Trebamo se osjećati krivima kada nam se ne da moliti. Evo kako možemo poboljšati naš molitveni život.

Kako moliti kada vam se ne da moliti?

Znamo da Biblija često govori o važnosti molitve. 1. Solunjanima 5, 17 kaže da se “bez prestanka molite“, a Filipljanima 4, 6 savjetuje: “Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu.”

Nikad nismo otišli predaleko da se ne bismo mogli vratiti našem nebeskom Ocu, pa čak i ako su prošli dani, tjedni, mjeseci otkako ste se zadnji put molili. Sada možemo s Njim započeti novi razgovor bez krivnje, straha ili srama. On će nas uvijek dočekati raširenih ruku.

NE PROPUSTI  Molitve za zdravlje koje će pomoći vama i drugima

1. Započnite svaki dan s Bogom

Ovo je prvi i najvažniji savjet. U vremenu u kojem su naši pametni telefoni budilice, lako je zgrabiti naš mobitel i odmah početi pregledavati ono što smo propustili dok smo spavali. Ali to nikako nije sjajan način za započinjanje novog dana.

Zašto biste dio jutra trebali posvetili Bogu? Zato što si ne možete priuštiti da ne razgovarate ujutro s Ocem. Započinjanje dana u molitvi pomoći će nam da postavimo temelje za ostatak dana i da usmjerimo svoje srce prema Gospodinu koji je iznad svega.

Kako moliti 2. Zapišite svoje molbe na papir

Sigurno ima puno toga za što biste trebali moliti. Vrlo jednostavno: stavite vaše molbe na papir. Bilo da se odnosi na vaš život ili živote vaših najmilijih, napišite na papir. Osim toga, uvijek ćete imati bar jedan razlog da se molite: zahvalnost Bogu što vas je probudio i darovao vam još jedan dan života.

3. Molite se tijekom dana

Pavao u 1. Solunjanima kaže da se molimo bez prestanka. Kako se možemo neprekidno moliti tijekom cijelog dana? Kako odrastam i sazrijevam u vjeri, shvatio sam da se zapovijed zapravo odnosi na održavanje stalnog razgovora s Ocem. Uzimanje trenutaka tijekom cijelog dana da zahvalim Bogu, povjerim Mu svoje brige i strepnje ili Ga zamolim za mudrost i smjernice, nešto je što mi je postalo vrlo važno, a nije nikakav problem.

Kako moliti 4. Molite se uz Božju Riječ

Knjiga psalama izvrsno je mjesto za početak. Postoje psalmi koji su prigodni kada se naše duše osjećaju uznemireno (Psalam 6), kada smo ispunjeni radošću (Psalam 30), kada hvalimo Božja djela (Psalam 66), kada želimo promjenu (Psalam 85), kad nam je potrebna pomoć (Psalam 109).

NE PROPUSTI  Mudre izreke 5: Biblija i Stari zavjet

5. Završite svaki dan s Bogom

Odvojite nekoliko trenutaka za molitvu prije odlaska u krevet. Razmišljanje o danu koji je završio i zahvaljivanje Bogu za sve što je učinio i što će nastaviti činiti u vašem životu, sjajan je način da zaokružite dan.

Što se više molimo, lakše je moliti više. Ne treba nas zastrašiti biblijski savjet da se neprestano molimo, ali molitva je važna karika u našem hodu s Gospodinom.

I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: ako što ištemo po volji njegovoj, uslišava nas. I znamo li da nas uslišava u svemu što ištemo, znamo da već imamo što smo od njega iskali. (1. Ivanova 5, 14-15)

Izvor: www.novizivot.net

Možda će vas zanimati i ovo: