Keltski ritual i pročišćenje duha

Keltski ritual i pročišćenje duha
Da bi netko mogao izvoditi složeni keltski ritual i zazivati duhove, potrebne su godine učenja i vježbe.

Prije nego počnete koristiti keltski ritual, nužno je da se upoznate s keltskom mitologijom. Naše današnje predodžbe o zagrobnom životu, o nebu i paklu, druidima su bile posve strane. Čak nisu koristili ni izraze kao što su “dobro i zlo”. Ni jedna stvar, ni jedan čin, sam po svojoj prirodi, nije ni dobar, ni loš. Sve se promatra u cjelini događanja, u igri okolnosti. Druidi su otklanjali i postojanje onostranosti koja bi se nalazila negdje u beskonačnosti.

Drugi svijet” postoji na granici realnosti, a na nekim mjestima skok preko te “granice” može jedino učiniti Duh. To je razina bogova, temeljnih duhova i ponovno rođenih. To je svijet pun sreće i magije, bez briga, patnje i boli, prepun pulsirajuće energije. Smisao je da čovjek još za života, uz pomoć keltskih rituala, dospije na taj “drugi svijet”.

Keltski ritual i kontakt s drijadama

Najbolje mogućnosti za prelazak spomenute granice dva svijeta nude mjesta na kojima je osobito velika koncentracija natprirodnih bića. Da bi se došlo u kontakt s drijadama, koje žive u drveću “drugog svijeta”, najbolje je koristiti šumske proplanke i lugove. S duhovima vode najlakše se stupi u dodir na izvorima i malim jezerima, ili na podnožju pećina. Oni se neće pojaviti u obliku patuljaka, već u obliku snažnih energija što se javljaju u prirodi. Omogućit će nam da i mi sudjelujemo u njihovoj snazi.

Druidi su ubrajali među živa bića također i biljke, kamenje i oblake, da ne nabrajamo dalje. A svako živo biće ima svoj “svjetlosni štit” odnosno neku vrst aure. Čovjek može mentalnom snagom svoju auru toliko raširiti da ona prekrije druge aure. Na taj je način moguća razmjena energija. Ovo se događa i u kontaktu s “drugim svijetom”, koji na taj način postaje središtem zanimanja druidske magije.

Pribavite “magične predmete”

Da bi netko mogao izvoditi složeni keltski ritual i zazivati duhove, potrebne su godine učenja i vježbe. Postoje određene tehnike koje učenik mora savladati već na početku da bi mogao doseći više razine posvećenja. One su temelj na kojem se zasniva svekoliko druidsko zazivanje duhova. Naša je namjera da vas upoznamo s temeljnim, relativno jednostavnim ritualom, nazvanim “keltski ritual šume”.

On je vrlo prikladan za ulazak u svijet druidske magije. Uz to, jednostavan je za izvođenje. Treba reći da svaki keltski ritual zahtjeva određenu pripremu. Ponajprije trebate nabaviti “magične predmete”, potrebne za izvođenje rituala.

Za svaki od četiri temeljna elementa – Vatre, vode, Zemlje i Zraka – koristimo određen simbol. Grana s vašeg omiljenog drveta, ili komad običnog drva, simbol je Zemlje, koja je roditeljica i hraniteljica svekolikog života. Školjka simbolizira Vodu i sve energije što iz nje proizlaze. Da biste izrazili povezanost sa Zrakom, uzmite komad stakla ili neki predmet od kristala. Vatru, koju su Kelti smatrali kao jedinstvo sva tri već spomenuta, najbolje simbolizira zlatni novčić. Vaše magične predmete čuvajte u za to pripremljenoj kutiji, ili ih umotajte u bijeli ručnik.

Na kraju, smijete skupiti i 12 kamenčića. Oni će vam poslužiti za postavljanje kruga unutar kojeg ćete stajati ili sjediti prilikom izvođenja rituala. Kad skupite sve rečeno, možete početi s ritualom.

Keltski ritual – izvedba

Kelti su njegovali poseban odnos prema drveću. To već pokazuje i riječ druid, koja se može prevesti kao – “mudrac iz šume”. Keltska svetišta, takozvani “nemetoni”, nalaze se isključivo u šumama. Kelti nisu poznavali hramove.

Kao i svaki drugi keltski ritual i ritual šume se izvodi na slobodnom prostoru. Pođite u šumu. Pripazite da li vas neko drvo ili neki proplanak osobito privlači. Naravno, može vas privući i neko osamljeno drvo, ili pak neki cvijet ili neko mjesto u vašem cvjetnjaku. Bez obzira kuda se kretali u traganju za pogodnim mjestom na kojem ćete izvoditi keltski ritual, posve se opustite. Budite posve sigurni da će se ono samo pokazati.

Kad ste pronašli odgovarajuće mjesto položite vaših 12 kamenčića u dovoljno veliki krug. Razmak među kamenčićima nije bitan. Pripazite samo da krug bude dovoljno velik da u njemu možete stajati ili sjediti. Smisao je kruga da vam olakša koncentraciju i da se na simboličan način odijelite od okolnog, realnog svijeta.

Prije nego što uđete u krug, priđite odabranom drvu i stanite pred njega. Dotaknite njegovo deblo i zahvalite što vam je to omogućilo kontakt. Zahvalite što je spremno saslušati vas.

Potom se vratite u krug. Sjednite ili stanite čelom okrenutim prema vašem drvetu. Stavite vašu magičnu granu pred sebe, školjku stavite desno, komad stakla ili kristala lijevo, a novčić iza sebe.

Keltski ritual započnite smirenim i dubokim disanjem. Posve se opustite. Zaboravite prošlost, sadašnjost i budućnost. Zaboravite na brige i strahove. Promatrajte vaše drvo i postanite prijatelji. Promatrajte ga u svim elementima: koru, granje, lišće. Nakon izvjesnog vremena zatvorite oči. Pokušajte prizvati stablo pred vaše duhovne oči. Kad ga ugledate vašim duhovnim očima, kontakt s “drugim svijetom” je uspostavljen.

Aure

Ako ste ikada malo meditirali, ova vam vježba neće biti teška. A ako ne uspijete od prve, ne žurite. Sve rješava vrijeme. S malo koncentracije slika drveća će se pojaviti pred vašim duhovnim očima sama od sebe. Pripazite, ipak, da budete opušteni, a vodite računa i o disanju.

Kad ste dobili sliku drva pred duhovnim očima, pokušajte vizualizirati vašu auru i auru drva. Predočite si toplo, crveno svjetlo što izlazi iz vas i drveta. Trenutačno su još obje energije odvojene. Vi, međutim, možete vašu energetsku auru oprezno širiti, dok ne dodirne auru drveta i dok vaša energija ne prekrije energiju drveta. Sve loše energije iz vaše aure neka isteknu u auru drveta.

Osjetit ćete kako vas drvo pročišćava i kako vas ispunjava čistom energijom koja vas jača. Osjetit ćete njegovu snagu i povezanost sa Zemljom, koja nam je svima majka. Osjetit ćete mir što iz nje zrači. Postanite u duhu jedno s “vašim” drvom. Gledajte svijet njegovim očima. Osjetit ćete da ste dorasli svim životnim problemima i teškoćama.

Osjetit ćete se sposobni pobijediti ih i ne dozvoliti im da preuzmu vlast u vašem životu. Neka vas “vaše” drvo ispuni smirenošću, svojom čvrstoćom, svojom snagom. U tom stanju izmjena energije ostanite tako dugo dok ne osjetite kako energetski tijek između vaših aura slabi i konačno ne prestane. To se događa samo od sebe. Trajanje ove vježbe ovisi o količini negativnih, odnosno ometajućih energija u vama. Drvo će vas očistiti od njih.

Keltski ritual – kraj

Kad je keltski ritual gotov, otvorite oči i nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite. Kao i na početku rituala, krenite od “svog” drva i dodirnite ga. Zahvalite mu što je pročistilo vaše energije u auri i što vam je poklonilo novu, čistu energiju. Prikupite vaše “magične” predmete i uputite se kući.

Ovaj keltski ritual nije nužno izvoditi u određenim vremenskim razmacima. Vama će biti jasno kad ga trebate izvoditi. Naravno, prednost je ako svaki puta pohodite isto drvo, jer već ga poznajete i lakše mu se prilagodite, a i ono je upoznalo vas. Ako bi bilo nužno keltski ritual izvesti negdje na godišnjem odmoru, lako ćete pronaći drugo “svoje” drvo, jer drugi svijet ima rastezljive granice.

Nemeton

Stari kroničari su opisivali svetišta Kelta – nemetone – kao mjesta straha. Vjerojatno su takav dojam stekli jer se na svetom drveću tijekom keltskih rituala nisu mogle čuti, ni vidjeti ni ptice, ni životinje, što djeluje vrlo tajanstveno. Isto kao i drveće, sličan dojam na neposvećenog ostavljaju šumska jezera i izvori. Bez obzira da li se radi o nekoj vrsti čarobnjaštva ili pak samo o uobrazilji promatrača, nitko se nije usuđivao smetati, a ni promatrati Druide prilikom izvođenja rituala.

Da li ste vi ikada probali izvesti neki ritual da si olakšate teške životne probleme?

Možda će vas zanimati i ovo: