Ljekovita svojstva jagode pomažu kod mnogih tegoba

Ljekovita svojstva jagode pomažu kod mnogih tegoba
Zdravlje čovjeka

Ljekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za liječenje se može koristiti korijen i lišće jagode. Čaj od lišća jagode stoljećima se rabi kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe i prehlade te u liječenju kostobolje.

Jagode je najbolje jesti svježe, na tašte ili između obroka. Jedu li se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari. Želite li pročistiti organizam, počastite se navečer većom porcijom jagoda (naravno, bez dodavanja šećera ili šlaga), i ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije za predstojeći dan.

Budući da posjeduju svojstva analgetika, uhvati li vas glavobolja, ne posežite odmah za aspirinom; pokušajte sa zdjelicom svježih jagoda, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate. Također, zahvaljujući protuupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i kod mišićnih bolova.

Ljekovita svojstva jagode pomažu protiv opekotina

Jagode sadrže obilje C vitamina, te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu koja je, između ostaloga, nužna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću. Jagode mogu pomoći:

• kod oporavka nakon bolesti
• za jačanje imuniteta
• kod bolesti žući i jetre
• kao prevencija želučanih bolesti
• kod artritisa i reume
• u liječenju anemije
• kod bubrežnih kamenaca
• kod povećanog kolesterola i krvnog tlaka.

Elaginska kiselina je prisutna u crvenom voću i bobicama, uključujući maline, jagode, kupine i brusnice. Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak raka dojke, jednjaka, kože, debelog crijeva, prostate i gušterače. Točnije, elaginska kiselina sprječava širenje stanica raka te se može vezati na stanice koje uzrokuju rak i tako spriječiti njihovo negativno djelovanje.

NE PROPUSTI  Jake i bolne menstruacije: Koji mogu biti uzroci?

Jagode za uljepšavanje

Jagodama se možete poslužiti i za uljepšavanje, što ne znači da biste se poput čuvene Madame Tallien iz Napoleonovog društvenog kruga, trebali kupati u soku načinjenom od desetak kilograma jagoda.

Budući da čisti i njeguje kožu te ju, zahvaljujući vitaminu C i A održava glatkom i napetom, natrljajte lice jagodom, koju ćete poslije isprati prvo mlakom, a zatim hladnom vodom.

Ljekovita svojstva jagode i protiv celulita

Naime, vitamini C i A su antioksidansi, a oni usporavaju starenje i gubitak elastičnosti tkiva, te uništavaju slobodne radikale, pa će redovno konzumiranje jagoda ubrzati cirkulaciju i pomoći u borbi protiv tog estetskog nedostatka mnogih žena.

Vodite li, pak, upornu bitku s viškom kilograma, razveselit će vas vijest da jagode ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit, a uz to su niskokalorične. Jasno, pod uvjetom da ih ne jedete posute obiljem šećera ili prelivene šlagom. Želite li smršavjeti, a pritom si priuštiti i ekstravagantan gastronomski užitak, pospite ih s malo crnog ili zelenog papra.

IZVOR: zdravljeokoline.blogspot.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: