Molitve za pokojne i njihove duše na onome svijetu

Molitve za pokojne i njihove duše na onome svijetu
Molitve za duše pokojnih

U ovoj objavi možete vidjeti neke molitve za pokojne. Te posebne molitve će pomoći da duše svih pokojnih pronađu mir na onome svijetu. Osim toga, s tim molitvama ćete se sjetiti svojih baka, djedova, roditelja, braće, sestara, rođaka, prijatelja, kolega koji su napustili ovozemaljski svijet. Da se podsjetimo, molitva je religijsko obraćanje Bogu, moljenje Boga za nešto, zahvaljivanje i razgovor s Bogom. Ako vas zanima, pogledajte još neke kršćanske molitve.

Svete molitve za pokojne

Bože, molimo Te za sve naše pokojne, prepoznavajući jasno u svjetlu Tvoje ljubavi vlastitu nesreću, propuste i grijehe zemaljskog života. Bože, oslobodi od trpljenja one za koje je Tvoj ljubljeni Sin prolio svoju Predragocjenu Krv.

Prikloni se, Gospodine, mojoj molitvi. Ti si slugu svoga (ime pokojnika) ovdje na zemlji pridružio svome narodu. Molim Te: povedi ga u prostranstva svjetlosti i mira i pridruži ga svojim svetima. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

Hvala ti Bože, za osobe s kojima dijelimo tugu i radost svagdašnjeg života, osobito za one koji su nam bliski i dragi, a napustili su nas iznenada s ovog svijeta. Udijeli im Gospodine vječni život, a nas vodi do trajnog susreta s tobom i njima u vječnosti. Amen.

Bože, ne zataji djelo ruku svojih, molimo Te za naše pokojne koje si stvorio. Ne možemo vjerovati da je sve ono što su oni nama u životu značili izgubljeno. S njima koji su otišli pred nama, ujedinjujemo se sada u vjeri koju su i oni sami čvrsto vjerovali do kraja, u Tebe, njihovog, i našeg Boga, koji živi za nas danas i u sve dane, u vijeke vjekova.

Posebne molitve za duše

Pokoj vječni daruj im, Gospodine, i svjetlost vječna neka im svijetli. Počivali u miru. Amen

NE PROPUSTI  Psalmi 29 i 30: Biblija i Stari zavjet

Gospodine Bože, u svojoj očinskoj dobroti budi milostiv duši Tvoga sluge (ime). Očisti od svake krivice dušu koju si pozvao s ovoga svijeta, primi je u domovinu svjetla i mira i u zajedništvo Tvojih svetaca. Daruj joj udio u vječnom blaženstvu u Tvome kraljevstvu. To Te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Bože Stvoritelju i Otkupitelju svih vjernika daruj dušama Tvojih slugu i službenica otpuštenje grijeha! Neka našim pobožnim zagovorom postignu oproštenje za kojim su uvijek čeznule.

Bože, koji si nam zapovijedio poštivati oca i majku, smiluj se milostivo dušama oca i majke moje, oprosti im njihove grijehe i učini da ih jednom ugledam u radosti vječnoga svjetla.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Primjerene molitve za pokojne

Bizantska molitva za pokojne:

Bože svih duša, koji si uništio smrt, uništio đavla i dao život cijelome svijetu dajete li Vi Gospodine, dušu svog pokojnog sluge da se odmori na mjestu svjetla, čistom mjestu, mjestu svježine gdje ne postoje suze, patnja i bol.

Ti, o dobri milosrdni Bože, oprosti svaki grijeh koji je duša počinila u riječi, radu, mislima jer nema čovjeka koji živi, a ne griješi.

Ti si Gospodine, jedini bez grijeha i tvoja pravda je jedina pravda dovijeka i Tvoja je riječ istina.

Budući da si ti Kriste, naš Bog, uskrsnuće i život dajemo ti dušu tvog preminulog sluge. Dajemo ti, Kriste, slavu zajedno s tvojim Ocem i Duhom Svetim koji stvara život, sada i zauvijek.
Bizantska molitva

Moj (ime) usnuo je u Kristovu miru. Pun vjere i nade u vječni život, želim ga preporučiti velikoj ljubavi i milosrđu Oca i ispratiti ga svojim molitvama. On je po krštenju postao dijete Božje i toliko je puta pristupio Gospodnjem stolu da se nahrani. Nek bude sada pozvan k stolu sinova u nebu i neka zajedno s svetima bude baštinik vječnog obećanja. A ja te, Oče, sada molim da jednom skupa s pokojnikom i ja mognem poći u susret Kristu kad se On, život naš pojavi u slavi.

NE PROPUSTI  Ponovljeni Zakon 2: Biblija i Stari zavjet

Još neke molitve za duše umrlih

Bože, Ti si uzeo osobu koja mi je bila tako draga na ovome svijetu. Udostoj se sada Ti sam cijelog mene posjedovati i nadomjestiti je u mome srcu. Ja sam je ljubio Gospodine i nadao se da ću se dugo veseliti s njome; ali Ti si drugačije odredio, zato neka se vrši Tvoja presveta volja.

Jedina utjeha, koja me još hrabri jest nada, da će je Tvoje neizmjerno milosrđe k sebi primiti i da ćeš se udostojati i mene jednog dana s njom sjediniti. Ako još nije udovoljila za svoje grijehe, radi kojih mora biti u čistilištu, prikazujem za nju sve svoje molitve i dobra djela, a osobito svoje izručenje i odanosti u Tvoju svetu volju. Učini, o Bože, da Ti ovo moje podvrgnuće bude milo i drago.

Gospodine i Suče naš, računaj s nama kroz čitavo vrijeme života našega po tvojoj nedokučivoj providnosti!
Mi ne živimo sa sebe, nego za Tebe, o Bože. Ti si uzeo što je Tvoje, jer si mi je bio dao samo kroz kratko vrijeme. Budi dakle blagoslovljen u Svojoj providnosti. Amen.

Pokoj vječni daruj im gospodine.
I svjetlost vječna svijetlila njima.
Duše svih vjernih mrtvih po milosrđu Božjem počivale u miru. Amen

Da li su vam primjerene ove molitve za pokojne? Možete nam reći u komentarima ove objave. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: