Najbolje spavanje je na leđima i na malom jastuku

Najbolje spavanje je na leđima i na malom jastuku? Da li se vi slažete sa takvim spavanjem? U nastavku ove objave možete pročitati male savjete što se tiče kvalitetnog spavanja.

Najbolje spavanje je na leđima i na malom jastuku
Najbolje se spava na leđima i na malom jastuku.

U noćnom odmoru veliku ulogu imaju dobar i prikladan madrac te jastuk, ali i način spavanja. Svakom čovjeku je potrebno barem osam sati sna, iako ima i onih koji se i nakon pet sati sna ujutro probude odmoreni i čili, pa nema univerzalne preporuke o tome koliko spavati – jednostavno slušajte svoje tijelo.

Najbolje spavanje je na leđima i na malom jastuku – probajte!

Pazite na veličinu jastuka

– Kad govorimo o položajima prilikom spavanja, dokazano je da su neki položaji zdraviji od drugih. Naravno da cijelu noć ne možemo utjecati i kontrolirati položaj u kojem spavamo. Moramo obratiti pažnju na početni položaj prilikom uspavljivanja i postupno to usvojiti kao svakodnevnu rutinu, te će se nakon nekog vremena i samo tijelo priviknuti na pravilan položaj, a naše tijelo prepoznat će korist toga izbora. Najbolji položaj za spavanje je bez sumnje onaj na leđima. S malim ili nikavim jastukom pod glavom.

– U ovom položaju su leđa i vrat u neutralnom položaju te je mogućnost bolova najmanja. Nastojte ne držati ruke iznad ili ispod glave. I ako imate anatomski jastuk, nastojte izabrati pravu veličinu, kako bi glava dok ležite ostala u ravnini kralježnice. Sljedeći dobar položaj za spavanje je položaj na boku. On se uklapa u prirodnu zakrivljenost kralježnice.

– No kod spavanja postrance, problem je što mnogi u tom položaju naslone glavu na ruku. Nakon dugo vremena provedenog tako to može loše utjecati na cijelo tijelo. U ovom položaju malo savijte koljena, pazite da vam jastuk bude odgovarajući, svakako ne previsok i ispružite ruke, a ukoliko vas bole koljena, stavite neki jastučić između njih.

NE PROPUSTI  Antibiotici: Čudotvorni lijekovi

Nemojte spavati na trbuhu

Ako imate visok tlak, pokušajte spavati na lijevoj strani jer je tako najmanji pritisak na srce, odnosno najmanje je opterećenje za cirkulaciju. Zbog dobrog utjecaja na krvotok, ovaj je položaj dobar za trudnice.

– Najgori položaj za spavanje svakako je onaj na trbuhu. Provesti osam sati ili više ležeći na trbuhu definitivno je najgore što možete napraviti za svoju kralježnicu jer samim položajem negativno utječete na prirodne krivine kralježnice, prvenstveno lumbalni dio, koji se takvim položajem izravnava i postoji mogućnost jačih bolova ujutro, a glava je cijelu noć okrenuta na jednu ili drugu stranu, što je opet nepravilni položaj, pa se ujutro možete probuditi umorniji nego što ste bili kad ste išli spavati te možete osjećati jaču napetost u mišićima vrata i ramenima. Spavanje na trbuhu stvara dodatan pritisak na zglobove i mišiće, što može uzrokovati bolove, trnce i utrnulost udova.

– Oni koji imaju tegobe zbog lošeg položaja spavanja ili lošeg madraca, tegobe vezane za kralježnicu mogu ublažiti redovitom gimnastikom, ciljanim vježbama za jačanje mišića vrata i leđa uz redovite i aerobne vježne. Preporuča se i leđno plivanje.

[color-box]Spavanje na mekanom, istrošenom ili odviše čvrstome madracu te madracu punom uleknuća, madracu koji se ljulja prilikom okretanja, tj. nije stabilan, može uzrokovati bolove u leđima, pogoršati postojeće tegobe ili ozljedu kralježnice te uzrokovati neka nova oštećenja, oslabiti mišiće leđa i dovesti do iskrivljenja kralježnice, što u konačnici izaziva bol. Stručnjaci preporučuju madrace od lateks-pjene ili zaobljene madrace s lukom prema gore, koji prate konture tijela. Takvi madraci bolje štite kralježnicu od običnih. Kad biramo madrac, treba voditi računa da kod ležanja na boku kralježnica treba održavati fiziološki položaj, a madrac mora biti dovoljno velik da omogućava promjenu položaja prilikom spavanja.[/color-box]

NE PROPUSTI  Staračke pjege se mogu učinkovito otkloniti

Možda će vas zanimati i ovo: