Sveta Misa: Sveta Pričest (Euharistija)

Sveta Misa: Sveta Pričest (Euharistija)
Sveta Misa i sveta Pričest.

Sveta Misa – izvor i središte kršćanskog života

Sveta Misa izvor je i središte svega našeg kršćanskog života. Ona je najveće dobro cijele Crkve i svakog pojedinca, Ona je veličanstveni dar Isusa Krista s posljednje večere. Prema njoj su usmjerene sve crkvene službe, svi sakramenti i sva djela apostola. Sveta Misa je mnogo više od obične molitve, jer tu se susrećemo s Isusom Kristom, koji za nas obnavlja svoju spasonosnu žrtvu i poziva nas na gozbu svete Pričesti. Nedjeljna sveta Misa je i najljepše očitovanje župne zajednice, ona obilno hrani to župno zajedništvo. Nakon tjedan dana rada i muke zavrijedili smo nedjeljni odmor i taj lijepi susret s Bogom i s Božjim narodom. Isus Krist beskrajno je velikodušan prema nama pa i mi posvetimo velikodušno barem malo vremena Njemu u Euharistiji. To će nam vrijeme biti vraćeno obogaćeno velikim milostima.

Zauzmimo se da u našoj crkvi bude nedjeljom više vjernika! Pomozimo obnoviti naše nedjelje, da spasimo naše duše! Očevi i majke, nije dosta da djecu pošaljete u crkvu na svetu Misu, pođite i vi s njima, svake nedjelje i blagdana!

Sveta Pričest (Euharistija) – hrana života

Hrana nam je potrebna za naš tjelesni život: da se održimo i ne razbolimo, da možemo raditi i živjeti. A za naš kršćanski život Isus je ustanovio nebesku hranu na Posljednjoj večeri kad je rekao: “Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo… Uzmite i pijte, ovo je moja krv… Ovo činite meni na spomen.” Taj nalog Isusov izvršavamo u svetoj Misi. Stoga najbolje sudjelujemo u svetoj Misi ako se i pričestimo. Tada ne samo da slušamo Isusove riječi nego i primamo samog Isusa koji nam daje da se u kršćanskom životu održimo i rastemo.

Zato često primaj Isusa u svetoj Pričesti. Kad pažljivo i pobožno sudjeluješ u svetoj Misi – moliš, pjevaš i slušaš – to je dovoljna priprava za svetu Pričest. Ako si možda i uvrijedio/uvrijedila Boga kojim manjim grijehom, dosta je iskreno pokajanje na početku svete Mise, a to opet ponavljaš kad moliš: Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta… i: Gospodine, nisam dostojan/dostojna… Naravno, ako teže Boga uvrijediš, trebaš se prije s njim pomiriti u iskrenoj ispovijedi, tek onda se možeš pričestiti… Ako cijela crkvena zajednica zajedno zahvaljuje u molitvi ili pjesmi, sudjeluj i ti. Inače, u tišini, pozdravi Isusa i zahvali mu svojim riječima ili kojom molitvom.

NE PROPUSTI  Druga knjiga o Samuelu 16: Biblija i Stari zavjet

Molitve poslije svete Pričesti

Dušo Kristova

Dušo Kristova, posveti me!

Tijelo Kristovo, spasi me!

Krvi Kristova, napoji me!

Vodo iz prstiju Kristovih, operi me!

Muko Kristova, okrijepi me!

O dobri Isuse, usliši me!

Među rane svoje sakrij me!

Ne dopusti da se odijelim od Tebe!

Od neprijatelja zlobnoga brani me!

U času smrti moje zovni me!

I zapovjedi mi da dođem k Tebi

da Te sa svetima Tvojima hvalim

u vijeke vjekova! Amen.

Duhovna sveta Pričest (Euharistija)

Kad nismo u mogućnosti sudjelovati kod svete Mise, nego je gledamo na televiziji ili sami molimo prema molitveniku, žarom vjere molimo Gospodina da nas pohodi.

Isuse moj, vjerujem da si prisutan u Presvetom Sakramentu, ufam se u Te, ljubim Te nada sve. Iz ove ljubavi kajem se od srca za sve grijehe i obećavam da ću se čuvati svakog grijeha. Moja duša čezne za Tobom, ali jer Te ne mogu sada stvarno primiti u Presvetom Sakramentu, dođi barem duhovnim načinom u moje srce. (Pomisli da si Isusa doista primio). Isuse moj, klanjam Ti se kao da si u mom srcu stvarno svojim presvetim Tijelom prisutan i sjedinjujem se posve s Tobom. O, ne daj da se ikada od Tebe rastavim! Tvoj sveti blagoslov sišao na mene i ostao vazda sa mnom. Amen.

Kako sudjelovati kod svete Mise?

  1. Nemoj kasniti! Pođi na vrijeme, dođi na vrijeme!
  2. Ne zaustavljaj se na ulazu u crkvu! Dođi bliže oltaru!
  3. Slušaj pažljivo riječ Božju koja se naviješta!
  4. Pomno prati i odgovaraj svećeniku s ostalima vjernicima molitve za narod!
  5. Pjevaj, ako imaš sluha i glasa! Pobožna pjesma jest dvostruka molitva! Pjevaj glasom, pjevaj srcem, pjevaj dušom!
  6. Poštuj šutnju! U vrijeme šutnje razmatraj, klanjaj se, zahvaljuj u što većoj sabranosti!
  7. Gledaj na oltar, ne ogledavaj se, prati što se događa na oltaru!
  8. Tu si pred Bogom. Gospodin te vidi u dno duše! Kod podizanja, po mogućnosti, kleči!
  9. Primi svetu Pričest (Euharistija), ako imaš zato uvjete, tj. ako si pripravan, tj. čist od teškoga grijeha i jedan sat natašte!
  10. Misli i na druge, moli za one koji nisu prisutni.
NE PROPUSTI  Duhovna energija se može obnoviti rukama

Možda će vas zanimati i ovo: