Vlaška magija je vrlo zastupljena magija u Srbiji

Vlaška magija je vrlo zastupljena magija u Srbiji
Vjera i religija

Vlaška magija po mišljenju stručnjaka na Balkanu najjača je do danas preživjela magija u svijetu. Rituali, obredi, recepti za spravljanje napitaka i amajlija, iz ove magije prastari su i potječu iz poganskih vremena, a u Timočkoj Krajini i istočnoj Srbiji vračare ih još uspješno koriste. Pomažu ljudima otkrivajući im tajne sa posebnim osvrtom na to koliko zavist, pohlepa i posesivnost mogu da utječu na tijek njihovog života.

Vlaška magija se često zloupotrebljava

Obredi i rituali vlaške magije treba, prije svega, da pomognu ljudima u bolesti i nevolji. Ali, mnoge vračare zloupotrebljavaju svoju moć radeći o glavi članovima svoje obitelji, pa čak i svojoj djeci.

U Srbiji je veoma rasprostranjena i cijenjena vlaška magija koja se “prakticira” više milenija i duboko je usađena u kolektivnu svijest vlaškog bića.

Gotovo da nema sela podno Homolja, Miroča, Stola i Rtnja bez takozvanih vračara. Nije ih teško pronaći, jer za njih gotovo svi znaju.

Vračare u istočnoj Srbiji

Mnoge tajne Vlaške magije ostaju u okviru obitelji, pri čemu se znanje uči i nasljeđuje od najstarije Rusalje. Vlahinja smije učestvovati u obredima tek kad napuni određeni broj godina. Zasniva se na paljenju vatra koje dugo gore u obredima da bi se prizvale vile ili šamani. Često se rituali izvode noću u gluho doba, kada najjače vračare odlaze do bistrih potoka ili vodenica, pri čemu se ne smiju osvrtati niti saplesti. Da bi pomogla, vlaška magija često koristi slike koje se potapaju u određenim vremenskim intervalima.

Vlaška magija i rituali

Svi rituali se izvode uz bajanje i pjevanje na vlaškom jeziku. U vlaškoj magiji se prostor ispred vrata smatra kultnim mjestom gdje borave duše predaka. Drumovi se smatraju prebivalištem snažnih magijskih moći. Vlaška magija govori i o tome da raskrsnice predstavljaju najveći rizik da se navuče crna magija.

NE PROPUSTI  Druga knjiga Ljetopisa 20: Biblija i Stari zavjet

IZVOR: skidanje-magije.blogspot.com

Da li vi vjerujete u bilo kakav oblik magije i da li ste imali nekakva iskustva? 

Možda će vas zanimati i ovo: