Ljubavni napitak

Ljubavni napitak
Ljubavni napitak za vas.

Ljubav može potrajati uz dobre recepte za ljubavni napitak, a ni sitne savjete ne valja odbacivati.

Ime Mauricea Messeguea zauzima istaknuto mjesto u povijesti fitoterapije, umijeća liječenja pomoću ljekovitog bilja, ne samo zato što je bio skupljač biljaka s međunarodnim ugledom, koji je vratio zdravlje i snagu mnogim poznatim ličnostima koje su dugo i snažno djelovale (slikar Utrillo, državnik Churchill, glumica Mistinguette, svestrani Jean Cocteau, biznismen Onasiss ili Papa Giovani XXIII), već i zato što je u središte svoje filozofije stavio ljubav kao temeljni stup.

Erotizam je oslobađajući činilac, neobično važan u životu žene i muškarca – smatrao je Messegue i rekao: “Ali, erotizam umire, ubija ga ludi ritam suvremenog života, koji od svih nas zahtjeva maksimum napora, ali i maksimum vremena. To znači odvajanje od mnogih stvari koje nemaju nikakve veze s proizvodnjom. Među njima se nalazi i priroda. Ljudi se sve više udaljuju od nje, ne koračaju više bosi po zelenoj travi okupanoj rosom, držeći se za ruke… Slično sreći, ljubav se nalazi na livadama i pašnjacima. Ljubav je poput odraza sunca na površini mora što ga valja odmah upiti pogledom tako snažnim da će i sama uspomena na svjetlost stvarati još više svjetlosti. Ne smijete ga zasjenjivati navikama i brigama misleći da će poslije, kad budete željeli, odraz još biti tamo. Ne, on će se izgubiti, ugasiti. Ostat će samo sjena koja će se stalno povećavati.” “Kako onda ljubav zadržati?” – upitan je ovaj čarobnjak trava.

“Ljubav može potrajati uz dobre recepte za ljubavni napitak, a ni sitne savjete ne valja odbacivati” – rekao je. “Među njih ubrajam i svoje uvarke koji mogu dati zdravlje ljubavi. Tako uvarak od čubra (satureia hortensis) može potaknuti želju… ili maštu (u tom slučaju dodajem majčinu dušicu). Pomiješani anis i metvica djeluju poslije dobrog ručka kao priprema za ljubav. Kad čujem da netko kupuje proizvode na bazi trave ginseng – izvanredne, čudesne biljke porijeklom iz Kine, moram reći da i mi u Europi imamo travu koja je ravna ginsengu: ona je doduše malo znana i skrivena je po svježim livadama i neobrađenim površinama. Zove se divlja anđelika (širiš), a korijen joj i sjeme, poput ginsenga, sadrži tvari posve slične nekim hormonima – npr. testosteronu.”

NE PROPUSTI  Oni su ukras, ali i ogledalo zdravlja: 15 istina o noktima!

Testosteron je androgeni hormon, a luče ga stanice testisa. Dakle, muški hormon koji je otkriven u SAD tridesetih godina prošlog stoljeća, a za koji su Kinezi znali još 1025. godine, a zvali su ga “afrodizijak koji pomlađuje”. Eto čime je Maurice Messeguae u dvadesetom stoljeću pomagao svojim prijateljima, onima koji su se održali dugo u erotskoj kondiciji, kao što je bio kralj francuskog mjuzikla, Maurice Chevalier.

Pa iako se znanstvenici raznih vrsta, psiholozi, liječnici i drugi, slažu u tvrdnji da nema afrodizijaka koji bi izliječio impotenciju, Messague je tvrdio da posjeduje recept ljubavnog napitka koji je posve djelotvoran:

“Nazivam ga ljubavni napitak, a pripremam ga na sljedeći način: litra prvorazredne rakije (lozovače), tri grama srčanike (lincure), tri grančice metvice, tri grančice ružmarina, narančin list i cvijet, tanka narančina kora, dva zrna korijandera. No, ljubavni napitak nije tako jednostavan kao što izgleda: prvo, dobro valja izgnječiti srčanik, korijander i narančin cvijet u drvenoj posudi; potom se mješavina premjesti u posudu napunjenu lozovačom… sve se to moći četiri dana, a nakon toga cijedi kroz gazu. U ljubavni napitak se stavlja grančica metvice, ružmarina i narančin list.”

Messague preporučuje i ovaj ljubavni napitak, prednost kojeg je da na zahtjeva složenu pripremu: nešto čubra (satureia hortensis), nekoliko narančinih cvjetova, malo metvice. Ljubavni napitak valja pijuckati svaku večer tri mjeseca. Poslije napitka i čaja evo i recepta za kupku koja budi senzualnost: treba imati vrećicu ružmarina, vrećicu kadulje, borovice, mravinca, metvice i majčine dušice – sve se to stavlja na mjesto u kadi na koje pada vruća voda. Prvo se pušta samo vruća voda, a potom hladna (potrebna da se ne biste skuhali).

Takva kupka – sa sigurmošću je tvrdio Messague – pravi je afrodizijak. “Mislim da je posve prirodno uroniti u dvoje, ako je kada dovoljno velika…”

NE PROPUSTI  Potraga za srodnom dušom

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)