Zdrave namirnice u još zdravijim kombinacijama

Zeleni čaj, grah, integralna riža, paprika … Iako bismo sve ove zdrave namirnice slobodno mogli nazvati supernamirnicama, one tek udružene s pojedinim kompatibilnim sastojcima iz drugog voća ili povrća pokazuju svoju pravu vrijednost i pružaju daleko više korisnih tvari i nutrijenata. Ove zdrave namirnice djeluju na tri načina: tako što jedna drugoj pojačavaju efekte postojećih spojeva, tako što potiču bolju apsorpciju pojedinih nutrijenata, ili pak tako što zajedno grade nove hranjive tvari. Važno je napomenuti da se prilikom pripreme obroka preporuča korištenje namirnica za čiju su razgradnju porebni isti enzimi ili približno ista pH vrijednost. Naime, različiti probavni enzimi potrebni su za probavljanje različitih skupina namirnica, a njihovo izlučivanje ovisi o kiselosti organizma. Ako ih ne kombinirate pravilno, hrana se neće pravilno probaviti.

Zdrave namirnice u još zdravijim kombinacijama
Zdravlje iz prirode

Zdrave namirnice: List cikle i slanutka za zdrave krvne žile

Zeleno lisnato povrće, a posebno nadzemni dio cikle, puno je magnezija, minerala koji osigurava miran i kvalitetan san, opušta živčani sustav, izgrađuje i jača mišiće te poboljšava fleksibilnost stijenki krvnih žila. Kad magnezij iz listova cikle kombinirate s velikom dozom vitamina B6 deponiranom u slanutku, dobivate instant “lijek” za dobro raspoloženje.

Zeleni čaj i limun za bolju koncentraciju

Zeleni čaj bogat je katehinima, antioksidansima koji mogu spriječiti oštećenje stanica. Osim toga, ovaj napitak potiče cirkulaciju krvi, suzbija sljepljivanje trombocita, snižava razinu kolesterola i krvni tlak. Ljudi koji piju zeleni čaj imaju bolje pamćenje. Međutim, ako ga pijete s limunom – apsorpcija katehina bit će maksimalna. Usput će se sintetizirati i neki novi flavonoidi, sličnog antioksidativnog djelovanja. Vrlo je važno da zeleni čaj ne, prelijevate kipućom vodom, jer to uništava katehine. Sat prije i poslije konzumiranja ove kombinacije ne koristite mliječne proizvode budući da remete sintezu ovih antioksidanasa.

Grah i paprika protiv anemije

Željezo u biljnim namirnicama – grahu, integralnim žitaricama i špinatu – apsorbira se u manjoj količini nego ono koje sadrže namirnice životinjskog porijekla. Međutim, u prisustvu vitamina C, apsorpcija željeza iz biljnih namirnica drastično raste, što je razlog za to da se u društvu graha obavezno nađe bar jedna zrela crvena paprika, bogata vitaminom C. Vitamin C omogućuje proizvodnju enzima odgovornih za promjenu oblika željeza – od onog koje se slabije apsorbira do onog koje preko tankog crijeva ekspresno ulazi u organizam.

Zdrave namirnice: Luk i grožđe protiv tromboze

Sinergija kvercetina iz luka i antioksidansa katehina iz crnog grožđa dokazano je blagotvorna u slučaju alergija (ublažavanje simptoma) i zaštiti stanica od degenerativnih promjena, pa tako i raka. Ovo je idealna kombinacija i za osobe koje imaju trombozu, kao i za one koji pate od poremećaja cirkulacije. Ako se pitate kako da sparite ove dvije namirnice, evo odgovora: bobice crnog grožđa narežite na četvrtine, a luk na kockice, pa pomiješajte s komadićima piletine i integralnog kruha – rezultat je iznenađujuće ukusan, a unos antioksidanasa maksimalan!

Zdrave namirnice: Smeđa riža i grašak za izgradnju mišića

Starenjem gubimo mišićnu masu, koja nam pomaže da naš metabolizam efikasno radi. Najbolji način za borbu protiv ove prirodne pojave je povećani unos proteina. Kako s proteinima iz mesa unosite i zasićene masti, čije će se pogubno djelovanje odraziti na stanje vaših krvnih žila, daleko su bolji biljni proteini. Međutim, nećete dobiti očekivani rezultat ako jedete samo rižu, budući da joj nedostaju pojedine esencijalne aminokiseline potrebne da proteinski lanac bude kompletan. Zbog toga je tu grašak, koji sadrži aminokiselinu lizin. Kombinirajte ove dvije namirnice i dobit ćete savršene proteine.

Integralne žitarice + luk

Željezo i cink možete naći u integralnim žitaricama. Ono što ih čini izuzetnim, u ovom slučaju jest njihova sposobnost da se lako razgrađuju, te ih naše tijelo bolje apsorbira. Da bi ovaj proces bio učinkovitiji, potreban je sumpor, kojim obiluju češnjak i luk.

Zeleni čaj + crni papar

Istraživanja pokazuju da je za zdravlje daleko bolje da svoj čaj, umjesto da ga zasladite medom, – popaprite. Zeleni čaj sadrži antioksidans ECCC.  ECCC potiče rad metabolizma i štiti od raka. Jedna tvar crnog papra, poznata kao piperin, čini da EGCG “radi” još efikasnije.

Kelj + badem

Kelj je izvor vitamina K, ali i vitamina E, antioksidansa koji jača imunološki sustav, štiti od raka i srčanih bolesti. Ovi vitamini najlakše se apsorbiraju otopljeni u mastima, a idealne su mononezasićene masne kiseline iz badema.

IZVOR: www.ljekovitapriroda.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: