Zdravlje bitno ovisi o životnoj okolici

Zdravlje bitno ovisi o životnoj okolici
Uništavanjem i zagađivanjem čovjekove okolice, ne razaramo samo zdravlje prirode, nego naše vlastito.

Moderna medicina traga pri funkcionalnim smetnjama organizma za uzrocima u obliku shvatljivih i vidljivih podloga, odnosno simptoma. Kod kroničnih bolesti i funkcionalnih bolova, to je znatno teže. Tradicionalna kineska medicina, na primjer, baca težište na moguće uzročnike i okolnosti koje pomažu pojavi i razvoju bolesti. Tako ona navodi čitav niz elemenata, kao što su harmonija tijela i duha, održavanje dinamike ravnoteže energija u organizmu, izbjegavanje pretjerano jakih energetskih reakcija tijela, pomanjkanje energije, emocionalne i bio – klimatske činioce. Drugim riječima, Kinezi manje liječe simptome, a više nastoje zlo suzbiti u korijenu. Nastoje bolest spriječiti i to tako da se čovjek pravilno odnosi prema njenim uzrocima.

Takozvani bio – klimatski čimbenici, kao što su vjetar, vrućina, vlaga, suhoća, hladnoća, od izuzetnog su značaja za održavanje zdravlja. Manjak jednog, odnosno višak drugog, uzrokuje neravnotežu u organizmu, čovjek se osjeća loše, bezvoljan je. Na taj način se brani od vanjskih i unutarnjih negativnih utjecaja.

Moderna medicinska meteorologija posve je svjesna tih međuovisnosti. Utjecaj jakih promjena vremena na zdravlje čovjeka je, inače, poznat – nažalost često iz vlastitog iskustva – i laicima. Medicinska meteorologija, međutim, ovom problemu prilazi znanstveno. Trenutno je vrlo aktualna problematika – utjecaj vremenskih promjena na zdravlje i na raspoloženje trudnica.

Nažalost, čovjek se često maćehinski odnosi prema prirodi. Umjesto da je štiti, on uništava šume, zagađuje vodotokove i zrak, stavljajući u prvi plan svoje interese, a da nije svjestan da time šteti svom zdravlju i prirodi i kratkoročno, a još više dugoročno.

Ovdje ne možemo a da ne spomenemo zanimljive misli proroka Jakoba Lorbera. On je upozoravao na međuovisnost uništavanja čovjekove okolice i ljudskog zdravlja.

“Tako dugo dok će na Zemlji postojati šume na odgovarajućim površinama, tako dugo nećete osjećati jake oluje, a neće biti niti gljivičnih oboljenja. Ali kad jednom pohlepnost čovjek zahvati u šumsko bogatstvo, tada će ljudi živjeti loše, a najgore će biti onima koji će živjeti na mjestima gdje će šume biti najjače ugrožene, gdje će sječa prelaziti podnošljivu granicu. Trebali biste to i sami uvidjeti, kako biste mogli na vrijeme upozoriti suvremenike na opasnost”

NE PROPUSTI  Emocije i osjećaji pod povećalom: Riječi koje ubijaju

No, čovjek današnjice je slijep pred opasnostima. Zavarava se konstatacijom u obliku pitanja: “Ta zar čovječanstvo ne bilježi napredak na svim područjima? I to usprkos sve učestalijim potresima, ozonskim rupama i sve jačim olujama?” Bolje bi mu bilo da prouči Lorberova upozorenja, koja je pisao prije nekoliko stoljeća:

“Vrlo je lako moguće da će čovjek tijekom vremena otkriti velike stvari, ali i da će početi štetno djelovati na prirodu, tako da će ona doista biti smrtno ugrožena. A posljedice neće biti nimalo ugodne…”

Kad brod ima rupu u oplati, u njega prodire voda i on se potapa ne bude li ona zatvorena. Rupa u ozonskom sloju propušta štetna zračenja iz Svemira što ugrožavaju opstanak čovjeka i njegovo zdravlje. A što čovjek čini? Uočava problem, ali ga svojim ponašanjem pogoršava, umjesto da ga smanjuje. Kao da nikog ne smeta značajan porast broja oboljenja od raka kože u Australiji. Možda će čovjek za nekoliko godina ili za nekoliko desetljeća naći lijek protiv raka. Ali, tada će suzbijati bolest, a ne njene uzroke. A uzrok su teška oštećenja zemljinog atmosferskog omotača. Plinovi, otpad i slični zagađivači, postaju svakim danom sve opasniji. A uzrok svemu je ponašanje čovjeka. Zašto čovjek ne želi spoznati da mora promijeniti svoj odnos prema prirodi?

A kada će to jednom biti primoran da to prihvati kao neumitnu činjenicu, pitanje je da li će biti vremena kako bi se nešto bitno izmijenilo u danas usmjerenoj sudbini čovjeka i čovječanstva.

“… guste šume su neophodne i ispunjavaju tisuće zadaća.” Jakob Lorber

Oblaci reflektiraju dio sunčevog svjetla i tako djeluju kao neka vrst hladnjaka. No, s obzirom na sve veće zagađenje atmosfere, hlađenje Zemlje je sve slabije. Uslijed efekta staklenika, na Zemlji je sve toplije.

NE PROPUSTI  Ricinusovo ulje je izrazito ljekovito

Plinovi poput ugljičnog dioksida, metana, smijavca, fluorougljikovodika i njima sličnih, djeluju poput staklenog krova. Oni narušavaju toplinsku ravnotežu Zemlje, jer ne dozvoljavaju da njeno toplinsko zračenje odlazi u Svemir, pa se temperatura pomalo, ali neprekidno diže. Najveću krivnju za ovakvo zagrijavanje – oko 50 posto – snosi ugljični dioksid.

Zdravlje je prema prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, “stanje potpuno dobrog tjelesnog, duhovnog i socijalnog osjećanja, a ne samo odsustvo tjelesnih bolova”.

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.