Biografija Ivane Brlić Mažuranić – Biografije poznatih

Biografija Ivane Brlić Mažuranić - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Ivane Brlić Mažuranić, poznate hrvatske književnice. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Ronalda Reagana” ili “Ronald Reagan” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o tome kako preživjeti gubitak.

Kratka biografija Ivane Brlić Mažuranić

Ivana Brlić Mažuranić je rođena 18. travnja 1874. godine u Ogulinu (Hrvatska), a umrla (suicid) je 21. rujna 1938. godine u Zagrebu (Hrvatska). Ivana potječe iz poznate intelektualne obitelji Mažuranića. Većina školovanja joj je bilo privatno i stekla je jako dobru naobrazbu, između ostalog i u poznavanju stranih jezika. Prvi su joj književni pokušaji bili na francuskome jeziku. Kasnije se s obitelji se iz Ogulina preselila u Karlovac, a potom u Jastrebarsko.

18. travnja 1892. godine se vjenčala sa odvjetnikom Vatroslavom Brlićem. Nakon vjenčanja Ivana se sa suprugom preselila u Slavonski Brod (nekada Brod na Savi). U Slav. Brodu je živjela većinu svoga života koji je posvetila svojoj obitelji, obrazovanju i književnom radu. Odgojena u duhu svoga naroda, te se sa suprugom Vatroslavom uključivala u javni život u krugovima narodnoga pokreta. Biskup Josip Juraj Strossmayer dodijelio joj je zlatnu medalju za protumađarska nastojanja.

Tijekom života bolovala je od depresije i nakon posljedica te bolesti 21. rujna 1938. godine je počinila samoubojstvo u bolnici na zagrebačkome Srebrnjaku. Pokopana je na groblju Mirogoj u Zagrebu, u obiteljskoj grobnici.

Ivanino stvaralaštvo u književnosti

Vrlo rano je Ivana Brlić-Mažuranić počela pisati poeziju, eseje i dnevnike, ali su joj prvi radovi objavljeni tek početkom 20. stoljeća. Pravu pozornost književne publike dobija 1913. godine romanom za djecu “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”.

1916. godine je objavljena njena zbirka pripovjedaka “Priče iz davnine”, djelo koje sadrži motive mitološke mudrosti običnoga svijeta, inspirirane slavenskom mitologijom. 1924. godine je u Engleskoj izašao prijevod njezine knjige “Priče iz davnine” pod naslovom “Croatian Tales of Long Ago”. O njenom djelu je pisano u više uglednih engleskih revija i časopisa. “Daily Dispatch” je nazvao Ivanu Brlić-Mažuranić hrvatskim Andersenom.

Biografija Ivane Brlić Mažuranić – Nagrade

Ivana je četiri puta bila predložena za Nobelovu nagradu. 1937. godine tadašnja Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti primila ju je za svoju (dopisnu) članicu. Bila je prva žena kojoj je dodijeljena takva čast.

Bez obzira što je pisala za djecu, hvalili su je kolege Antun Branko Šimić, Dragutin Domjanić i Antun Barac. 1971. godine je Školska knjiga d.d. ustanovila književnu nagradu Ivana Brlić-Mažuranić radi promicanja književnoga stvaralaštva za djecu i mladež do 14 godina.

Ivana Brlić-Mažuranić svojom izvornošću i svježinom ravnopravno stoji rame uz rame s svjetskim velikanima dječje književnosti. Djela su joj prevedena na sve važnije svjetske jezike.

KOMENTIRAJTE IVANU BRLIĆ MAŽURANIĆ

Možda će vas zanimati i ovo: