Biografija Johna Waynea – Biografije poznatih

Biografija Johna Waynea - Biografije poznatih
John Wayne

Ispod je kratka biografija Johna Waynea, američkog filmskog glumca. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Franje Tuđmana” ili “Franjo Tuđman” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o ribi za kvalitetniju starost.

Kratka biografija Johna Waynea

John Wayne je rođen 26. svibnja 1907. godine u gradu Wintersetu (SAD). Pravo ime mu je bilo Marion Robert Morrison. John Wayne je bio prvo dijete svojih roditelja. Radi financijskih teškoća roditelja, sa istima se 1914. godine preselio iz kuće u Wintersetu na farmu u selu Lancasteru na rubu pustinje Mojave. 1916. godine se sele u gradić Greendale, udaljen nekoliko kilometara od Hollywooda. John Wayne je radio dva posla nakon škole da bi si zaradio odjeću za školu. U srednjoj školi je bio među popularnijim učenicima i gdje je sudjelovao u brojnim školskim aktivnostima. Igrao je američki nogomet u ekipi srednje škole Glendale High.

Nakon srednje škole upisao je studij prava na Sveučilištu Južne Kalifornija. Uz studiranje, počeo je raditi kao scenski radnik u filmskom studiju Fox. Nije nastavio fakultetsko obrazovanje jer mu je ponestalo novca, te se za stalno zaposlio u studiju Fox. Puno je radio te čak nekada bio i statist u filmovima. 1930. godine je dobio glavnu ulogu u vesternu “Big Trail”. Na snimanju toga filma je dobio ime John Wayne u koje ga je preimenovao šef studija Fox. Snimanje filma “Big Trail” nije bilo uspješno te je Johnu Wayneu otkazan ugovor. Nešto kasnije je počeo glumiti u filmskim serijama gdje je počeo bolje zarađivati.

NE PROPUSTI  Biografija Željka Malnara - Biografije poznatih

Kasnije je dobio ulogu u vesternu “Poštanska kočija” što je donijelo pozitivne promjene za njegovu karijeru gdje je dominirao u vestern filmovima. Postao je velika legenda Hollywooda sa više od 100 snimljenih filmova. Dobio je Oscara za glavnu mušku ulogu u filmu Čovjek zvan hrabrost (1969.). Nesreću je doživio u tijeku snimanja filma Džingiskan u pustinji u Nevadi dok se izvodio nekontrolirani atomski pokus. Umro je u Los Angelesu 11. lipnja 1979. godine.

KOMENTIRAJTE JOHNA WAYNEA.

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.