Dobra razonoda uz odgovarajući hobi

Nedostaje vam dobra razonoda? Jeste li u zadnje vrijeme primijetili da je usiljeni tempo kojim živite i radite prešao svaku razumnu mjeru, i da ste na kraju svojih snaga? U tom slučaju došlo je vrijeme da se prestanete kroz zagušene ulice prometom voziti svojim automobilom. Došlo je vrijeme da “uzjašete drvenog konjića”. Drugim riječima, vrijeme je da pronađete neko zanimanje, neku zabavu, koja će vam postati najdraža razonoda. Morate se baviti nečim, što se u suvremenom svijetu zove “hobi“.

Dobra razonoda uz odgovarajući hobi
Hobi može biti dobro sredstvo za smirenje, kojim ćete pobijediti životnu trku.

U tome hobiju je zdravlje. Hobi može biti dobro sredstvo za smirenje, kojim ćete pobijediti životnu trku, i koji će vam pomoći da dulje živite i budete zdraviji i sretniji.

Dobra razonoda uz razne kvalitetne hobije

Nije toliko važno koju ćete razonodu odabrati za svoj hobi, već kako ćete “jahati” na svom “drvenom konjiću”. Ako bi, recimo, jedan direktor banke za svoj hobi izabrao skupljanje poštanskih maraka, pa bi u slobodno vrijeme tu svoju zbirku svakodnevno sređivao do ponoći ili čak i poslije ponoći, takva razonoda ne bi korisno djelovala na njegovo zdravlje, niti bi mu aktivirala kosti i mišiće. Međutim, filatelija, kao hobi za jednog tesara ili stolara mogla bi biti važna i korisna razonoda. Ni on ne bi smio pretjerivati sređujući zbirku do kasnih ponoćnih sati. Zbog toga je potrebno da za svoj hobi izaberete takvu aktivnost, koja će uravnotežiti vaš život.

Nije važno da li vam je hobi uzgoj rajčica, ili se u slobodnim trenucima bavite slikarstvom. Važno je to, da vas hobi izvlači iz svakodnevice, iz onog što vas tišti, i vodi vas u druge sfere, u drugi krug zanimanja. Ukoliko vas hobi razonođuje i druge oko vas, tada ste postigli dvostruki dobitak. Liječnici kažu, da je vaša nervoza napola izliječena već time, što ste uspjeli da nekoj drugoj osobi priredite zadovoljstvo.

Žurbe i brige

Mnoge od suvremenih bolesti izazvanih žurbom i brigama, mogu se liječiti ili spriječiti, samo ako uzjašemo pravog drvenog konja, to jest, ako izaberemo odgovarajući hobi.

Ribolov je dobra razonoda i jedna je od prastarih preporuka za osobe koje imaju visoki krvni tlak. Mirna površina vode, u koju ribolovci netremice gledaju, očekujući da riba zagrize, umirujuće djeluje na njihove živce.

Nekome će se možda učiniti čudno i nevjerojatno, kad kažemo da čovjek doživljava veliko psihičko olakšanje kad sjedi u svome vrtu i sluša šum vode iz šmrka za zalijevanje cvijeća. Takve ljetne večeri djeluju veoma osvježavajuće i smiruju napete živce. Voda može stvoriti čuda kad otkrijemo način na koji nam umiruje uzdrmane živce. Zato iskoristite tu veliku blagodat i potrudite se da što češće dođete u priliku da promatrate površinu vode. Pođite na izlet do nekog vodopada i promatrajte veselu igru vodenih mlazova i kapljica, ili ako to niste uspjeli, sjednite u udobni naslonjač, pa u vlastitom vrtu slušajte i promatrajte zalijevanje cvijeća i ostalog bilja.

Winston Churchill je uvijek imao vremena za svoj odmor. Pritisnut brigama, spuštenih obrva poslije duge, teške i burne sjednice Parlamenta, on bi odlazio u svoju radnu sobu i slikao na platnu. To mu je smirivalo napete živce i opuštalo zategnute mišiće.

Sigurnosni ventil

Hobi može djelovati kao sigurnosni ventil koji propušta višak vodene pare i tako održava tlak koji kotao može podnijeti.

Priznati i ugledni liječnici preporučuju hobi kao aktivnost koja veoma koristi. U bolnicama postoje odjeli u kojima se bolesnici bave raznim djelatnostima i uče razne korisne vještine, kao što je npr. izrada predmeta od kože, pletenje, slikarstvo, rezbarenje drveta i tkanje. Takva terapija često može mnogo više učiniti za ozdravljenje nego nekakav lijek. Ona veoma povoljno djeluje na poboljšanje zdravstvenog stanja, okrepljenje premorenog tijela i opuštanje napetih živaca.

Na kraju, jedno upozorenje: ne pretjerujte s vašim hobijem. Hobi koji vam oduzima vrijeme za san, ili vas previše zamara, nije dobar hobi.

VAŽNA NAPOMENA: Ova objava je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: