Ljubomora se počinje rano javljati

Ljubomora se počinje rano javljati
Ljudski odnosi

Ljubomora je, kao i zavist, diskvalifikacija sebe. Osobe koje sebe bezuvjetno vole nisu ljubomorne, jer im ljubav nije prijetnja. Ljubav nije prijeteća. Izostanak ljubavi jeste. Pomanjkanje ljubavi dolazi od nedovoljno ljubavi prema samom sebi”. (Citat iz knjige “Zamolite svoje anđele”)

Ljubomora nije normalno stanje

Često možemo čuti ili i sami znamo reći “ljubomoran sam, ali u granicama normale”, prihvaćajući ljubomoru kao nešto normalno. To je kao da kažemo: Bolestan sam, ali ne obraćam pažnju na to, normalno je biti malo bolestan. E pa, trebali bi znati da ljubomora nije normalno stanje. Isto kao što “malo” bolesti nije zdravo stanje. Ne postoji nijedan organ koji je nevažan, da bismo mu dopustili da boluje neovisno od cijelog tijela. Moramo znati da će s vremenom biti zahvaćeno sve više i više, dok ne dođe do potpunog kolapsa organizma.

Ta ljubomora u granicama normale jeste zapravo signal da smo oboljeli od karcinoma koji je u početnom stadiju, da je negdje došlo do korozije, da se pojavila trula jabuka koje će uništiti cijelu vreću ako nešto ne poduzmemo. Zaista, ljubomora je nedostatak ljubavi prema sebi. Život nam često baca iskušenja i dovodi u situacije da je ispoljimo kako bismo postali svjesni njenog prisustva.

Rano se počinje javljati

Ljubomora se najčešće počinje javljati još od malih nogu, kada smo u djetinjstvu suočeni sa dolaskom na svijet mlađeg brata ili sestre, te nas uništava pogled na majku koja svu pažnju posvećuje tom malom mrskom stvorenju, a mi smo surovo odbačeni kao najveće siroče. Posebno ako nas još i roditelji degradiraju upoređujući nas sa braćom, sestrama ili drugom djecom koji su u nečemu bolji i uspješniji od nas. Često imam priliku čuti od jedne osobe kako u zvijezde ukiva svog (mlađeg) sina, kako je pametnica, kako je umiljat, kako dobro uči, zna da čuva svoje stvari i sl. Dok starija kćerka to sluša i skoro nikada ne čuje nešto pohvalno o sebi, uglavnom se sve svodi na kritike. I velika je istina, da kritika ubija ljubav.

NE PROPUSTI  Mudre izreke 6: Biblija i Stari zavjet

Ima jedna poslovica koja kaže: “ako hoćeš da razviješ ljubav u srcu, ulij pohvalu u uši”. Pohvala je najbolji podsticaj da osoba razvije ono najbolje u sebi. Isto tako pokuda i kritika su najbolji način da i ono što je dobro ostane u sjeni. Roditelji prave strašne greške. U kasnijem životu ponovo oživljavaju iste slike kroz odnose sa partnerima i drugim osobama.

Mi zapravo cijeli život nosimo pečat djetinjstva i uvijek ostajemo to isto dijete, samo što navlačimo nove slojeve na sebe. Ali to malo dijete sjedi šćućureno u kutu naše psihe, ono diktira naše ponašanje, naše emocionalne reakcije, naš odnos prema sebi. S druge strane, postoje djeca koja nemaju braću i sestre. Oni nisu navikli ništa da dijele, oni su maženi, paženi, sve je samo njihovo. Ona opet mogu razviti drugačiji defekt a to je sebičnost, posesivnost, jednostranost, što opet podstiče ljubomoru uvijek kada se “predmet” želje mora dijeliti ili se ne može biti u centru pažnje.

Ljubomora u partnerskim odnosima

U partnerskim odnosima često nismo u stanju pustiti partnera da bude ono što jeste, već ga suzbijamo i sputavamo, ograničavamo, zaboravljamo ga pohvaliti ili dati kompliment, kupiti poklon, podstaći pozitivnu emociju, podstaći ga da dobro izgleda, da izađe s društvom, da otputuje negdje s nama ili bez nas, jer se bojimo da će uzletjeti i izmaći kontroli. Zato je bolje ubijati ga u pojam i ne forsirati njegove pozitivne osobine, a što više naglašavati negativne, pa ako ništa drugo, sručimo se na njega svom silom kada vidimo gdje je ostavio svoje prljave čarape.

Kada nastojimo partneru podsjeći krila, to je znak da i sami ne znamo letjeti niti se usuđujemo probati. Posebno kada učinimo “samoubistvo” preuzimajući ulogu njegove majke, odgajateljice i kritičarke. Šta smo tad uradili, nego ga gurnuli u naručje drugoj ženi. A kada se to desi – kuku majci, otišao, ostavio, kako je mogao, činila sam sve, prala, peglala, kuhala, rodila djecu.

NE PROPUSTI  Kuran poglavlje 86: At-Tariq - Danica

Zatvaranje kruga

E, tu se zatvara krug, tu smo ponovo u djetinjstvu – roditelji nas nisu učili kako da volimo sebe, već su uslovljavali našu ljubav – voljeću te ako budeš dobra u školi, ako pospremiš sobu, ako budeš poslušna, ako, ako, ako, hiljadu uslova smo morali svakodnevno ispuniti da bismo bili prihvaćeni i voljeni. Tako smo se i postavili u partnerskom odnosu, vjerujući da žrtvovanjem, vjernošću, radom ili nekom drugom opcijom zaslužujemo ljubav i onda se nalazimo u čudu kada otkrijemo da smo iznevjereni, ali nas nije iznevjerio partner već naši roditelji.

Moramo se vratiti tamo gdje smo počeli, moramo osvijestiti uzroke svog ponašanja i zavoljeti sebe. A kada se to desi, to je početak jedne velike i doživotne ljubavi u kojoj se potpuno isjeljujemo od svih oblika bolesti. I onda sebe uhvatimo kako u nekoj novoj vezi činimo samo plemenite stvari, partneru dajemo bezbroj ideja za napredak, da se osjeća poželjno, voljeno, samouvjereno, slobodno i nesputano, a on nam uzvraća poštovanjem i divljenjem. A mi ustvari ne činimo ništa, već samo volimo svoj odraz u ogledalu!!! Partner je slika i prilika nas i onoga što nosimo u sebi.

IZVOR: duhovni-razvoj.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)