Post je najkraći put do zdravlja

Post odmara i pomlađuje um, tijelo i duh: podrazumijeva privremeno odricanje od svega onoga čemu je slobodan put umu, tijelu i duhu. On je vrsta “usporavanja” koje dozvoljava našem fizičkom tijelu da se okrene asimilaciji praničke umjesto biokemijske energije. Post ubrzava pročišćenje i pojačava kretanje svih energetskih nivoa u tijelu, uključujući i spiritualnu snagu Kundalini, tjelesni elektroenergetski sustav.

Post je najkraći put do zdravlja
Dok se tijelo putem posta čisti, toksini napuštaju stanice mozga, koncentracija se povećava, kreativnost raste, depresija nestaje, popuštaju živčane napetosti, um postaje smireniji i životna radost počinje dominirati!

Eseni

Spoznavši ovakve efekte posta, mnogi od velikih spiritualnih učitelja su postali Mojsije, Isus, Platon, Aristotel, Pitagora, Hipokrat, Zaratustra, Konfucije, Leonardo da Vinci, Gandhi…

U esenskim komunama nekada davno prakticirao se post u trajanju od 40 dana, a takav post su prakticirali i Platon, Aristotel i Pitagora. Pitagora je tražio od svojih učenika da poste 40 dana prije nego što bi ih uveo u misterij svoga učenja. On je osjećao kako se samo snagom posta od 40 dana um njegovih učenika može potpuno očistiti i biti spreman za razumijevanje dubokih učenja o misteriji života.

Gandhi je, primjerice, govorio ljudima da poste i pročiste svoja tijela i da će tako bez obzira na svoje okruženje, naći mir i sreću na Zemlji. Citirane su i ove Gandijeve riječi: “Post će donijeti novo, spiritualno rođenje… svjetlost svijeta obasjat će vas dok postite i pročišćavate se.”

Dok se tijelo čisti i toksini napuštaju stanice mozga, koncentracija se povećava, kreativnost raste, depresija nestaje, prestaje nesanica, popuštaju živčane napetosti, postajete smireniji i životna radost počinje dominirati.

Post ima značajan utjecaj na naše tijelo, jer izgrađuje vitalne snage koje svi imamo unutar sebe. To je ta vitalna, iscjeljujuća snaga tijela koja odbacuje nagomilane otrove, čisti mrtve stanice, ponovno stvara balans i pomlađuje cijelo tijelo.

Hipokrat

Hipokrat je rekao: “Svatko u sebi ima liječnika, mi mu samo trebamo pomoći u njegovom radu”.

Post je blagotvoran gotovo za sve. Jedini izuzeci su pothranjene osobe, osobe koje pate od teških bolesti, trudnice i žene koje doje djecu. Poznato je kako post olakšava izlječenje kod mnogih bolesti. Već pet tisuća godina zna se kako je post siguran način za gubitak viška tjelesne težine, a nova istraživanja pokazuju kako pomaže u 65 posto slučajeva kod pacijenata koji pate od neizlječive šizofrenije!

Također je odlična terapija pomažući ljudima da se oslobode ovisnosti od hrane, cigareta i ostalih droga. Kad se uklone toksini, sjećanje stanica na ono čega su jednom bile ovisne izmijenjeno je. Zbog toga postoji otpor prema zagađenoj i umjetnoj hrani kao i drogama poslije posta. Kada se iz memorije stanica uklone toksini, u stanju smo doprijeti do svojih pravih režima prehrane. Završetak posta daje posebnu priliku da pronađemo novu kvalitetu prehrane.

Proces posta je bezopasan. Nakon dva do tri dana kad se tijelo fizički navikne na to da živi samo od sebe (proces poznat kao autoliza) mudrost tijela dovodi do toga da se oslobađa onih stanica i tkiva koja su suvišna, oboljela, oštećena, stara ili izumrla. Kako je autoliza ključni proces posta, tako se naziva i svaki proces koji tjera tijelo da počne s procesom autolize. Ovaj proces je najbolje započeti sokovima i vodom.

U tijeku procesa, enzimi su oslobođeni svoje uloge u probavi i mobiliziraju se u čišćenju i pomlađivanju tijela. Ovo se događa i tijekom posta sokovima i vodom. Svježe iscijeđeni sokovi oblik su žive hrane i snabdjeveni su enzimima koji dalje potpomažu proces čišćenja.

Minimalni post – 10 dana

Post sokovima je vjerojatno bolji za početnike zato što sokovi ublažavaju krizu koja se javlja, puni su minerala, vitamina i enzima koji pomažu proces pomlađivanja tijela i izravno se asimiliraju. Alkalna svojstva sokova pomažu neutralizaciji toksina koji se oslobađaju iz tijela i većina ljudi ima više energije za meditaciju kada gladuje uz sokove nego uz vodu.

Sokovi od svježeg voća sadrže sastojke koji stimuliraju funkcije stanica da apsorbiraju hranjive, a izbacuju otrovne sastojke. Osjetila se izoštravaju, hrana kasnije ima bolji okus, dobivamo više energije, meditacije su lakše i osjećamo se bliskiji praiskonskom izvoru energije.

Kako bi se postigao pravi učinak, post bi bez liječničke kontrole trebao trajati minimalno od 7 do 10 dana. Post može pod kontrolom liječnika trajati i mjesecima ako postoje zdravstveni razlozi koji tako zahtijevaju. Sva istraživanja pokazuju kako ovaj režim ne ostavlja nikakve loše posljedice. Obično rezultira prosječnim gubitkom težine od 500 grama dnevno nakon prva tri dana, odnosno, kad započne proces čišćenja i kad organizam počne živjeti od svojih supstanci.

U tijeku procesa autolize organizam zapravo sagorijeva i vari vlastito tkivo. Prvo se uništavaju stanice koje su oboljele, oštećene, stare ili mrtve. Kako su one uklonjene, stvaranje novih, zdravih stanica se ubrzava. U tijeku posta, digestivni organi se odmaraju, živci se stabiliziraju, a mozak stimulira, kao i sustav unutarnjih žlijezda i hormona, a uspostavlja se balans vitamina i minerala. Ovom procesu uveliko pomaže uzimanje sokova.

Kako započeti post?

Donosimo jedan od režima posta koji je klinički provjeren kao posve siguran i učinkovit način kako biste pročistili tijelo, a može se primjenjivati u svakodnevnom životu i izvan klinike.

Dva ili tri dana prije početka posta jedite samo svježe voće i povrće. Jedan obrok treba biti samo od voća, a drugi od povrća: ne miješajte ove namirnice u tijeku jednog objeda! Prije početka posta treba dobro pročistiti crijeva.

Pravila kojih se treba pridržavati u tijeku trajanja posta:

  • Potpuno izbacite duhan i alkohol.
  • Ne konzumirajte nikakvu hranu, jer će u tom slučaju početi raditi želučani sokovi i pozitivni učinci posta izostat će.
  • Preporučljivo je izbjegavanje lijekova, s izuzetkom za srce, inzulina za dijabetičare ili drugih lijekova koji su vam neophodni i stoga se, ukoliko imate nekih zdravstvenih problema, obvezno se posavjetujte sa svojim liječnikom prije početka posta.
  • Ne uzimajte vitamine, osim u slučaju da vam vaš liječnik to izričito preporuči.
  • Preporučljivo je da svakodnevno odvojite vrijeme za tjelovježbe, po mogućnosti u prirodi.
  • Nemojte postiti ležeći u krevetu, jer to može biti opasno.
  • Svakodnevna tuširanja su neophodna kako bi se sprali toksini koji se eliminiraju kroz kožu: pore moraju ostati otvorene i čiste.

Režim

Evo režima posta kojega biste se trebali pridržavati:

09.00 sati: šalica mlačnog herbalnog čaja (preporučuje se čaj od nane ili kamilice)

11.00 sati: čaša iscijeđenog svježeg voća u koju ste dodali isto toliko vode.

13.00 sati: šalica kuhanog svježeg povrća.

16.00 sati: šalica herbalnog čaja.

19.00 sati: čaša soka od svježeg, iscijeđenog povrća koji je također pomiješan s istom količinom vode.

21.00 sati: šalica kuhanog povrća.

Kad god ste žedni popijte mlačnu ili mineralnu vodu.

Evo i recepta za kuhano povrće koje se upotrebljava u svakodnevnoj prehrani i koje treba pripremati svaki dan kako bi bilo sviježe. Ovakvo povrće je puno vitamina i minerala koji su vam potrebni u tijeku posta:

Sastojci: dva velika krumpira, dobro oprana i neoguljene kore, par mrkvi koje su također dobro oprane i neoguljene, celer zajedno s lišćem, cikla i kao i sve ostalo povrće, koje je u sezoni – kupus, špinat i sl. Sipajte vodu u posudu, a povrće izravno sijecite i stavljajte u posudu, kako bi što kraće bilo izloženo djelovanju zraka. Posuda u kojoj kuhate ne smije biti od aluminija ili bakra.

Prekidanje posta je isto tako važno kao i sam post.

Postepeno se vraćajte na normalnu prehranu i ne zaboravite kako je jedan od ciljeva posta da pripremi tijelo za prirodni režim prehrane. Kako biste se vratili na normalnu prehranu potrebno je da taj prijelaz bude postepen i zato se pridržavajte posljednja tri dana posta sljedećeg jelovnika:

PRVI DAN

09.00 sati: pola jabuke i jedan herbalni čaj.

11.00 sati. čaša soka od sviježeg voća.

13.00 sati: šalica kuhanog povrća, tanjur juhe od svježeg povrća.

16.00 sati: herbalni čaj.

19.00 sati: šalica kuhanog povrća.

DRUGI DAN

09.00 sati: suhe šljive koje su odstajale u vodi, herbalni čaj.

11.00 sati: mala zdjela salate od povrća.

16.00 sati: jedna jabuka.

19.00 sati: tanjur juhe od povrća.

21.00 sati: šalica kuhanog povrća.

TREĆI DAN

09.00 sati: suhe šljive koje su odstajale u vodi, čaša jogurta, nekoliko kikirikija, herbalni čaj.

11.00 sati: jedna jabuka.

13.00 sati: veća porcija salate od povrća, jedan pečeni krumpir, jedna šalica kuhanog povrća.

16.00 sati: jedna jabuka.

19.00 sati: tanjur juhe od povrća, jedna šnita kruha s maslacem, komad sira.

21.00 sati: šalica kuhanog povrća.

Četvrtog dana se vratite na normalnu prehranu tako što ćete postepeno u jelovnik uvoditi sve širi izbor svježe hrane. Terapijski post se može ponoviti nakon šest tjedana.

“Post liječi od bolesti, isušuje tjelesne tekućine, istjeruje demone, oslobađa od nečistih misli, pročišćava um i srce, tijelo osvješćuje i podiže čovjeka na tron Boga.”

MAHATMA GANDHI:

“Post će donijeti novo, spiritualno rođenje… svjetlost svijeta obasjat će vas dok postite i pročišćavate se.”

VAŽNA NAPOMENA: Ova objava je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: